logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop OP-1 ZSRR - schematy, instrukcje, kalibracja, synchronizacja

kleki 29 Maj 2007 22:24 3064 6
REKLAMA
  • #1 3934147
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Poszukuję wszelkich informacji o tym sprzęcie (malutki, analogowy, 1 kanał,10MHz). Póki co hula mi jak trzeba.
    Chciałbym jednak mieć przyjemność obejrzenia schematu toru wejściowego, synchro, zasilania - w ogóle to interesuje mnie wszystko. :-)
    Może ktoś ma instrukcję od tego zabytku?
    W dalekosiężnych planach mam wykorzystanie wejścia wyzwalania (jak dobrze rozumiem napis koło gniazdka z tyłu - "BHEW. CNHXP." - kumpel twierdzi, że to znaczy "WNIESZ."(?) synchronizacja). Sorka za mój rosyjski (nie uczyłem się ;-) ).
    Druga sprawa to ew. kalibracja/regulacja sprzętu. Chętnie podejmę skan instrukcji w jakimkolwiek języku, schematy, porady.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3934782
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2296
    Witam.
    Daj foto płyty czołowej, może przetłumaczymy. Mam trochę większy i trochę literatury rosyjskiej na ten temat.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3934891
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    "Wniesznaja" synchronizacja - synchronizacja zewnętrzna
  • REKLAMA
  • #4 3938029
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    -> oldboy - o to mi szło. Wejście synchro. :-)

-> emeryt2 - czołową to rozszyfrowałem, czas/działkę, napięcie/działkę, ms/µs, AC/DC, zbocze wyzwalające, poziom wyzwalania, jaskrawość, kontrast, x pozycja, y pozycja. Nic więcej tam nie ma (z przodu). Ale racja - cyknę fotkę, też nie staram się zapamiętywać typów urządzeń - głowa nie śmietnik. ;-)

Mam foto.
    Oscyloskop OP-1 ZSRR - schematy, instrukcje, kalibracja, synchronizacja

pzdr
  • #5 4210869
    sq3dwe
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Witam wszystkich
    Posiadam taki oscyloskop, niestety ma uszkodzony transformator sieciowy i nigdzie nie mogę znaleźć danych do nawinięcia lub dobrania trafa zastępczego. Jeśli ktoś posiada takie dane to proszę o podanie.
    Dzięki za pomoc Ryszard.
  • REKLAMA
  • #6 4211033
    darczar
    Poziom 25  
    Ocena: 75
    Danych trafa nie posiadam, ale może schemat coś pomoże.
    Załączniki:
    • or1.djvu (18.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4211232
    sq3dwe
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Dzięki, zapoznam się ze schematem, w pracy nie posiadam przeglądarki do tego formatu ale w domu nie będzie problemu.
    Jeśli tylko na schemacie są podane napięcia na trafie no to po kłopocie.
    Pozdrawam Ryszard.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy oscyloskopu OP-1 produkcji ZSRR, małego, analogowego, jednokanałowego urządzenia o paśmie 10 MHz. Użytkownik poszukuje schematów, instrukcji obsługi, informacji o kalibracji oraz synchronizacji, zwłaszcza dotyczących wejścia wyzwalania (oznaczonego jako "BHEW. CNHXP."), które zostało wyjaśnione jako "Wniesznaja" synchronizacja, czyli synchronizacja zewnętrzna. Jeden z uczestników oferuje pomoc w tłumaczeniu oznaczeń z panelu czołowego oraz posiada literaturę rosyjską na temat tego oscyloskopu. Użytkownik udostępnił zdjęcie panelu przedniego z opisami funkcji takich jak: czas/działkę, napięcie/działkę, ms/μs, AC/DC, zbocze wyzwalające, poziom wyzwalania, jaskrawość, kontrast oraz pozycje X i Y. W dalszej części dyskusji pojawił się problem z uszkodzonym transformatorem sieciowym, dla którego poszukiwane są dane techniczne do nawinięcia lub zamiennika. Zaproponowano, że schemat może pomóc w ustaleniu parametrów transformatora, a użytkownik planuje zapoznać się z nim w domu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA