logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nagrać kilka plików AVI na DVD w Nero Vision dla odtwarzacza bez DivX?

No name 30 Maj 2007 10:09 1187 2
REKLAMA
  • #1 3935087
    No name
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Witam, w jaki sposób umieścić kilka plików filmowych formatu avi (ok 700MB jeden) na płycie dvd za pomocą programu nero (nero vision), by mógł je odtwarzać zwykły odtwarzacz dvd bez divixa, gdzieś czytałem, że trzeba mu coś w ustawieniach zrobić, bo bez tego ledwo 2 filmy na 1 dvd się zmieszczą.
    Pozdrawaim
  • REKLAMA
  • #2 3935122
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 483
    Musisz przekonwertować avi na mpeg
    to powiększy plik. Jeżeli chcesz zachować w miarę dobrą jakość to na 1 DVD wejdzie tylko 2 filmy - i to nie wiem

Do konwersji ja używałem virtualdub'a i TMPGenc a później nero

Dokładnie czym i jak dowiesz się z artykułów na stronie www.cdrinfo.pl
  • #3 3935179
    tolkien1980
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Nie wiem gdzie to czytałeś i czy w ogóle taka możliwość jest w NeroVision. W każdym bądź razie, żeby zmieścić więcej niż 2 filmy na DVD w formacie, który obsłuży odtwarzacz bez "DIVX" trzeba dokonać konwersji, co już wiąże się z nieznaczną utratą jakości.
    Ale kontynuując... Co możemy wcisnąć? Można wcisnąć albo VCD (mpeg-1), albo "ćwierć" DVD (mpeg-2). I jedno i drugie ma poważną wadę - rozdzielczość 352x288, co przekłada się na ostrość obrazu. VCD w Nero nie wciśniesz, natomiast z tego co pamiętam w NeroVision były jakieś ustawienia odnośnie formatu DVD, wybierało się coś w rodzaju standardu D4 lub jakoś podobnie. Gdzie już Ci nie podpowiem, bo z tego programu nie korzystam już od dawna i nawet nie mam zainstalowanego. Jednak chciałbym tylko nadmienić, że spadek jakości jest wyraźnie odczuwalny.
REKLAMA