Problem wyniknął z mojego poprzedniego tematu...
Wszelakie przykłady jakie znajduję na necie dotyczą timera w trybie 1-2, a nie potrafię znaleźć nic w "3"
Chcę użyć timer0 jako "podwójny licznik": 8-bitowy licznik impulsów i 8 bitowy licznik czasu.
Wg. dokumentacji:
[...]Przy czym TL0 zlicz impulsy zewnętrzne lub zegarowe (określa to stan bitu C/T w bajcie TMOD), a TH0 może zliczać tylko impulsy zegarowe. Sterowanie zliczaniem odbywa się: dla TL0 bitem TR0 i/lub zewnętrznym bramkowaniem; dla TH0 bitem TR1.
No dobra, ale jak to wygląda w praktyce?
Jeśli mam 1/2 licznika i 1/2 timera to jak robie config timer0?
Czy
Dalej:
jak startuję, odczytuję osobne połówki?
Start Timer0 - nie bardzo
Odczytać mogę zdaje się:
np:
Zmienna1 = Tl0
Zmienna2 = Th0
Ale jak je osobno startować?
I kolejna rzecz - jak ustawiam czy TL0 zlicza impulsy zegarowe czy zewnętrzne?

Wszelakie przykłady jakie znajduję na necie dotyczą timera w trybie 1-2, a nie potrafię znaleźć nic w "3"

Chcę użyć timer0 jako "podwójny licznik": 8-bitowy licznik impulsów i 8 bitowy licznik czasu.
Wg. dokumentacji:
[...]Przy czym TL0 zlicz impulsy zewnętrzne lub zegarowe (określa to stan bitu C/T w bajcie TMOD), a TH0 może zliczać tylko impulsy zegarowe. Sterowanie zliczaniem odbywa się: dla TL0 bitem TR0 i/lub zewnętrznym bramkowaniem; dla TH0 bitem TR1.
No dobra, ale jak to wygląda w praktyce?
Jeśli mam 1/2 licznika i 1/2 timera to jak robie config timer0?
Code:
Config Timer0 = Timer , Gate = Internal , Mode = 3 'dwa liczniki 8-bitowe TL0-impulsy,TH0-zegar
Czy
Code:
Config Timer0 = Counter , Gate = Internal , Mode = 3 'dwa liczniki 8-bitowe TL0-impulsy,TH0-zegar
Dalej:
jak startuję, odczytuję osobne połówki?
Start Timer0 - nie bardzo
Odczytać mogę zdaje się:
np:
Zmienna1 = Tl0
Zmienna2 = Th0
Ale jak je osobno startować?
I kolejna rzecz - jak ustawiam czy TL0 zlicza impulsy zegarowe czy zewnętrzne?