logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Enkoder i Siemens LOGO.Potrzebny najprostszy program.

G.Matras 30 Maj 2007 16:18 6053 6
  • #1 3936253
    G.Matras
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Dzień Dobry.
    Potrzebuje najprostrzy program do obsługi enkodera inkementalnego do LOGO (wiem że tam niema sprzętowego licznika do obsługi enkodera). Max czestotliwosc to 5 Hz.Podłączylem go do wejść I5 oraz I6.Chcę wykorzystać Licznik góra/dół do zliczania impulsów.Potrzebuje również kierunek zliczania.
    Bardzo proszę o pomoc.
    Z góry dziekuje Grzegorz
  • #2 3939940
    G.Matras
    Poziom 12  
    Witam
    Po przemysleniu może być jakiś prosty dekoder na bramkach gdzie na wyjsciu otrzymuje sygnał zegara i kieunek zliczania góra dół.Ponieważ mam 2 osie X i Y a w LOGO są tylko 2 szybkie liczniki (wejscia I5, I6).Więc chce te szybkie liczniki wykorzystac do zliczania a do I7 , I8 podłączyć sygnal kierunku.
    Z góry dziekuję za pomoc
    Grzegorz
  • #3 3940531
    arek.m
    Poziom 22  
    Ocena: 66
    Witam
    Kierunek obrotów można spróbować tak
    Załączniki:
    • detektor kier.rar (1.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 3941803
    roks
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 55
    witam
    W enkoderze inkrementalnym masz dwa sygnały A i B przesunięte względem siebie .
    sygnał A wykorzystaj jako sygnał zliczający .
    Do określenia kierunku np formułę
    Jest A i nie ma B - liczenie w górę
    każdy inny przypadek liczenie w dół.
    pozdrowienia
  • #5 3953611
    G.Matras
    Poziom 12  
    Dzień Dobry.
    Nie bylo mnie chwilowo na elektrodzie.Dziękuje za wszelkie sugestie.
    Pobawię sie tym troche.
    Pozdrawiam Grzegorz
  • #6 3973772
    martyna23
    Poziom 1  
    poszukuję pilnie najprostszego projektu zrobionego w programie simens logo. nie będę ściemniać nie znam się na tym, a jest mi potrzebny ten projekt dla brata. On sam chodzi do technikum gdzie tak naprawdę nie wzięli nawet podstaw do tego programu a gościu wymaga od nich projektu. więc dlatego proszę o pomoc!!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy najprostszego programu do obsługi enkodera inkrementalnego w sterowniku Siemens LOGO!, który nie posiada sprzętowego licznika enkodera. Enkoder podłączono do wejść I5 i I6, a maksymalna częstotliwość sygnału to 5 Hz. Proponowane rozwiązanie wykorzystuje szybkie liczniki góra/dół do zliczania impulsów oraz dodatkowe wejścia (I7, I8) do sygnału kierunku. Kierunek obrotów można określić na podstawie sygnałów A i B enkodera: sygnał A służy do zliczania, a kierunek ustala się np. przez sprawdzenie obecności sygnału B (np. "jest A i nie ma B" oznacza liczenie w górę, w przeciwnym wypadku liczenie w dół). Wskazano również możliwość zastosowania prostego dekodera na bramkach logicznych generującego sygnał zegara i kierunku zliczania. W dyskusji pojawiła się prośba o najprostszy projekt w programie Siemens LOGO! oraz sugestia skorzystania z materiałów dostępnych na stronie Siemensa, takich jak "Siemens LOGO! Application stories".
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA