logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy diody IR poprawią widoczność kamery cofania w autokarze w nocy?

marcinmarcin007 30 Maj 2007 19:47 4847 6
REKLAMA
  • #1 3937007
    marcinmarcin007
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Witam wszystkich.
    Mam mały problem więc może ktoś będzie bedzie wiedział o co chodzi mianowicie mam kamerkę cofania zamontowaną w autokarze tylko ma mały feler taki że nie widać nic w nocy i zastanawiam sie nad założeniem wokół niej kilku diodek ir cos w podobie jak to jest w kamerkach sprzedawanych na allegro tylko zastanawia mnie to czy takie cos bedzie w stanie oświetlić przestrzeń za pojazdem kamerka jest umieszczona na wysokosci ok 2,5 metra.
  • REKLAMA
  • #2 3937455
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 647
    Witam
    Dużo zależy od czułości kamery i czy widzi ona takie promieniowanie podczerwone. Co to za kamera? A może zamontujesz białe diody LED? Chyba, że są jakieś przeciwwskazania.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3937466
    slawek1111

Poziom 27  
    Ocena: 91
    Witam
    Jak najbardziej te diody będą działały tylko że do 3-4m.Chyba że zrobisz sobie podświetlacz sam z tej diody
    http://www.allegro.pl/item196567215_markowy_emiter_ir_podczerw_1w_700_2000ma_600mw_sr.html
    do tego musisz zakupić sobie jeszcze soczewkę,wtedy masz zasięg nawet do 50m.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis
    Sportowa 7, Kluczbork, 46-200 | Tel.: 730XXXXXX (Pokaż)
  • #4 3937637
    marcinmarcin007
    Poziom 13  
    Dokładnie nie wiem jaka jest to kamerka z tego co widzialem to zwykla kamerka podlaczona do monitorka nawigacji wlacza sie przy cofaniu jesli chodzi o zrobienie oswietlenia z diod LED to wlasnie myślałem żeby zamontować w światłach cofania diody LED np. po 15 w każdej lampie a jesli chodzi o reflektor z tej diody z allegro to prosze o odpowiedz ile tych diod bym potrzebował czy wystarczy jedna?
  • REKLAMA
  • #5 3937674
    slawek1111

Poziom 27  
    Wystarczy tylko jedna dioda musisz tylko pomyśleć nad zasilaniem tej diody 3V a w impulsie 2A.Z tych diód robie podświetlacze do noktowizorów i działają rewelacyjnie na odległość do 100m,w twoim przypadku ta odległość będzie wynosiła od 10 do 15m.Kwestią jest tylko to że musisz pod odpowiednim kontem ustawić tą diodę.
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis
  • REKLAMA
  • #6 3937747
    marcinmarcin007
    Poziom 13  
    Czyli wystarczy jedna sztuka ale mam jeszcze dwa pytania:
    1. Z tego co wiem to te diody potrzebują radiatora czy jesli będzie obok kamerki gdzie nie jest zbyt gorąco
    2. pojawia sie problem z zasilaniem takiej diody w autobusie mam 24V co proponujecie do zasilania tej diody
  • #7 3937875
    slawek1111

Poziom 27  
    Witam
    Radiator w tej diodzie musi niestety być a odnośnie zasilania wsadzić stabilizator LM217T.Ale zanim zacniesz co kolwiek robić musisz wiedzieć czy na pewno twoja kamerka widzi podczerwień.
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem braku widoczności kamery cofania w autokarze podczas jazdy nocą. Rozważano zastosowanie diod podczerwonych (IR) jako oświetlenia doświetlającego przestrzeń za pojazdem. Kluczowym aspektem jest czułość kamery na promieniowanie IR, ponieważ nie każda kamera je rejestruje. Standardowe diody IR mają zasięg do 3-4 metrów, jednak zastosowanie markowych emiterów IR o mocy około 1W wraz z soczewką pozwala na zwiększenie zasięgu do 50 metrów, a nawet do 100 metrów w przypadku odpowiedniego ustawienia i zasilania. Wystarczy jedna taka dioda, ale wymaga ona radiatora ze względu na generowane ciepło. Zasilanie diody IR w pojeździe z instalacją 24V wymaga zastosowania stabilizatora napięcia, np. LM217T. Dodatkowo rozważano montaż białych diod LED w światłach cofania jako alternatywę. Kluczowe jest odpowiednie ustawienie diody IR pod kątem doświetlania przestrzeni za autokarem, który jest umieszczony na wysokości około 2,5 metra.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA