logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Doświetlenie IR w samochodzie

neptyk_totalny 21 Lip 2018 22:01 810 3
REKLAMA
  • #1 17342558
    neptyk_totalny
    Poziom 7  
    Dzień dobry. Jestem takim totalnym neptykiem w dziedzinie elektroniki, że nawet nie wiem w jakim dziale wrzucić to pytanie :) Spróbuję tutaj. Otóż chodzi mi o to jak doświetlić samochód (wnętrze taksówki) diodami IR aby "pomóc kamerce samochodowej wewnętrznej. Kamerka sama w sobie ma cztery diody ale jak widać na filmiku reklamowych obejmuje tylko pasażerów z przodu i to jakby w połowie. Z racji nocnych kursów takie zabezpieczenie może być przydatne stąd moje pytanie.
    Kamerka to ten model:
    https://www.wideorejestratory24.pl/kamera-samochodowa-gs65h-taxi

Znalazłem w necie jeszcze takie coś u braci Czechów, ale pomimo że zaklinają się że udzielają wszelkich informacji milczą pomimo kilku maili:
    https://www.spy007.pl/zewnetrzne-podswietlenie-ir-zetta-za22/#dotaz

Zastanawia mnie czy takie coś się by nadało, czy nie jest za silne, czy ma jakiś autoregulator siły świecenia itp....

Poradzicie coś? Dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 17344181
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1188
    Wystarczy dowolna dioda bliskiego IR, zastosowana tak samo jak zwykła dioda oświetlająca. Możesz taką diodę zainstalować np. w lampce pasażera i włączyć ją na stałe. Musisz tylko pamiętać o zasłonięciu diody filtrem IR, by zamaskować czerwoną poświatę.

Są też gotowe produkty. Nazywa się to "doświetlacz IR". Można sobie coś wybrać np. pod 12 VDC, jakie masz w samochodzie. Nie musi to być oświetlenie bardzo silne.
    Wystarczy nawet kilka diód nadawczych do pilota TV.

Albo dioda IR 1W, 940nm z odpowiednim driverem zasilającym.
  • REKLAMA
  • #3 17344483
    neptyk_totalny
    Poziom 7  
    A ten doświetlacz co go podlinkowałem - Twoim zdaniem zrobi robotę?
  • #4 17346416
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1188
    Zapewne tak, tylko będziesz miał problem z jego zasilaniem. W samochodzie lepiej poszukać czegoś na zasilanie 12 VDC.
REKLAMA