logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć podwójny wpis systemu Windows XP po formacie?

pawel-elektronik 31 Maj 2007 13:00 942 7
REKLAMA
  • #1 3939076
    pawel-elektronik
    Poziom 11  
    Po sformatowaniu dysku i instalacji Win XP mam na początku okno wyboru systemu gdzie są dwa systemy Win XP i jeden Win domyślny.
    Jestem laikiem w sprawach PC więc proszę o pomoc jak to usunąć (najlepiej krok po kroku żebym niczego nie zepsuł).

https://obrazki.elektroda.pl/81_1180615280_thumb.jpg[/img]
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być.
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

Sugeruję poprawienie treści postu jak i jego gramatyki przed wysłaniem !
    Ostatni raz zrobiłem to za Ciebie
  • REKLAMA
  • #2 3939086
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 791
    Na dysku znajdź plik boot.ini - plik ten trzeba edytować, więc najpierw zmień jego atrybuty, potem zmeń jego zawartość np. na taką:
    timeout=30
    default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
    [operating systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptIn
    Na koniec ustaw atrybuty pliku boot.ini na "ukryty" i "systemowy" tak, jak było na początku.
    --------------------------------------
    Uważaj z eksperymentami, bo niewłaściwa zabawa z tym plikiem, może spowodować kłopoty z uruchomieniem Windows, najlepiej zrób sobie kopię zapasową tego pliku na innym dysku.
  • REKLAMA
  • #3 3939185
    pawel-elektronik
    Poziom 11  
    napewno boot.ini nie moge znależ takiego pliku na moim pc
    Popraw post !
    - stosuj duże litery zaczynając zdanie
    TONI_2003
  • #4 3939202
    md
    Poziom 41  
    Nie widać go, bo to jest plik z atrybutami "ukryty". Jeżeli masz Totalcommander-a, to zobaczysz ten plik i inne ukryte, a także łatwiej Ci będzie go edytować.
    Plik zobaczysz, ale najpierw kolejno:
    NARZĘDZIA > OPCJE FOLDERÓW > WIDOK i tam zaznacz "Pokaż ukryte pliki i foldery"
  • REKLAMA
  • #5 3939220
    pawel-elektronik
    Poziom 11  
    ustawiłem atrybuty
    pokazywania plików ukrytych i systemu operacyjnego
    i nic nie znalażłem
    Popraw post !
    - stosuj duże litery zaczynając zdanie
    TONI_2003
  • REKLAMA
  • #6 3939230
    md
    Poziom 41  
    Nie znalazłeś, bo zapomniałem dodać, byś "odfajkował" "Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego" - to jest właśnie ukryty plik systemu operacyjnego, więc zaznaczona opcja "ukryj..." powoduje, że jest on niewidoczny.
  • #7 3939232
    pawel-elektronik
    Poziom 11  
    Odfajkowałem.
  • #8 3944761
    filipka
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    A poprawiłeś boot.ini?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po sformatowaniu dysku i instalacji systemu Windows XP pojawia się podwójny wpis systemu w menu startowym, co wynika z obecności wielu wpisów w pliku boot.ini. Aby usunąć zbędne wpisy, należy edytować plik boot.ini znajdujący się na dysku systemowym. Plik ten jest domyślnie ukryty i chroniony, dlatego najpierw trzeba włączyć w systemie opcję wyświetlania ukrytych plików oraz odznaczyć opcję "Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego". Do łatwiejszej edycji można użyć menedżera plików takiego jak Total Commander. Po odnalezieniu pliku boot.ini należy zmienić jego zawartość, usuwając niepotrzebne wpisy systemów operacyjnych, a następnie przywrócić atrybuty pliku na ukryty i systemowy. Zaleca się wykonanie kopii zapasowej pliku przed edycją, aby uniknąć problemów z uruchomieniem systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA