logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć nieaktualny wpis Windows z menu startowego?

postiga 13 Cze 2007 13:56 1403 10
REKLAMA
  • #1 3980230
    postiga
    Poziom 25  
    Ocena: 51
    Gdy uruchamia mi sie komputer do wyboru mam 2 opcje z jakiego to windowsa mam startowac. jeden z tych wpisow jest pozostaloscia po windowsie ktorego juz nie ma. Jak taki 'wpis' usunac.
  • REKLAMA
  • #2 3980251
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Edytuj plik boot.ini - tam usuniesz zbędny wpis.
  • REKLAMA
  • #3 3980272
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Witam, na dysku C: znajduje się plik boot.ini
  • REKLAMA
  • #4 3980469
    kocla
    Poziom 14  
    Plik ten jest ukryty trzeba otworzyc notatnik i otworzyc dokument i recznie wpisac nazwe boot.ini i usunac linijke z niepotrzebnym windowsem a przed ta operacja trzeba jeszcze zmienic atrybut tego pliku bo jest tylko do odczytu
  • #5 3980576
    *mondzio*
    Poziom 30  
    Ocena: 54
    Musisz edytowac Boot.ini
    Mój Komputer prawym przyciskiem>>własciwości>>zaawansowane>>Uruchamianie odzyskiwanie ( Ustawienia) Edytuj.
    Prawidłowo powinien wyglądać tak:

[boot loader]
    timeout=10
    default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
    [operating systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

Skopiuj zawartość cytatu i zmień z tą już istniejącą i zapisz zmiany.
    Po restarcie okno wyboru systemu już nie powinno sie pojawiać
  • REKLAMA
  • #6 3980958
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    Tak jak koledzy napisali, ale ostrożnie z tym, bo jak coś źle zrobisz to Ci sie system nie uruchomi. Na dodatek sprawdź na której partycji masz Windows. Jak na pierwszej to ma być partition(1) jak na drugiej to partition(2) itd.
  • #7 3981236
    postiga
    Poziom 25  
    nie wiem czumu ale ten plik mam na partycji drugiej, na ktorej to nie jest zainstalowany windows. Kopiuje to, ale on nadal sie zmienia po ponownym uruchomieniu :/
  • #8 3981336
    filipka
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Może prościej (i bezpieczniej):
    Start -> uruchom -> wpisac : msconfig

zakładka: boot

tam jest wypisane to, co masz zmieniać, ale zamiast zmieniać (jeżeli jeden z wpisów jest już pozostałością po systemie, którego nie ma) wystarczy nacisnąć przycisk "sprawdź ścieżki rozruchu"
    Pozdrawiam
  • #9 3982572
    postiga
    Poziom 25  
    ok, a co jesli sa wgrane 2 systemy xp, jak usunac jednego z nich, w wypadku gdy sa na jednej partycji i na 2 oddzielnych ?
  • #10 14456636
    eherbatnik
    Poziom 1  
    Mam taki problem, jak to sprawdzic o ktory xp chodzi?

[boot loader]
    timeout=30
    default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS
    [operating systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

XP jest na partycji c ale kiedys mialem 2 na D przez krotki czas.
  • #11 14457880
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4864
    eherbatnik napisał:
    jak to sprawdzic

W menadżerze dysków sprawdź którą partycją jest dysk "C", jeśli pierwszą, to usuwasz
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)

Jeśli drugą, to analogicznie usuwasz multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1).

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy usunięcia nieaktualnego wpisu systemu Windows z menu startowego podczas uruchamiania komputera, gdy dostępne są dwie opcje wyboru systemu, a jeden z nich jest pozostałością po nieistniejącym już Windowsie. Rozwiązaniem jest edycja pliku boot.ini, który znajduje się na dysku C: i jest plikiem ukrytym oraz tylko do odczytu. Należy zmienić atrybut pliku, otworzyć go w edytorze tekstowym i usunąć linijkę odpowiadającą niepotrzebnemu systemowi. Alternatywnie można użyć narzędzia msconfig (Start -> Uruchom -> msconfig), gdzie w zakładce "boot" można zarządzać wpisami systemów operacyjnych, usuwać nieaktualne lub sprawdzać ścieżki rozruchu. Ważne jest, aby zwrócić uwagę na numer partycji, na której zainstalowany jest system (partition(1), partition(2) itd.), aby poprawnie usunąć właściwy wpis. W przypadku posiadania dwóch systemów Windows XP na jednej lub dwóch partycjach, należy zidentyfikować, który wpis odpowiada której partycji, korzystając z menadżera dysków i odpowiednio usunąć wpis z boot.ini.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA