logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 po zalaniu - wibracje i trzaski w głośniku po wysuszeniu

Jackow15 31 Maj 2007 20:46 1421 9
  • #1 3940596
    Jackow15
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam owy telefon wpadł w wodę. Po wysuszeniu i podłączeniu do ładowarki zaczął wibrować i nagle żadnej reakcji. Kiedy po chwili podłączyłem ją do ładowarki zaczęła trzeszczeć w głośniku.Co może być popsute prosze o pomoc pozdrawiam Jacek
  • #2 3940610
    robsons10
    Poziom 23  
    Ocena: 399
    Rozkręć cały telfon i dokładnie wysusz i nie podłączaj żadnego zasilania az wyschnie.
  • #3 3940618
    Jackow15
    Poziom 12  
    Już raz wysuszyłem i to sie właśnie stało
  • #4 3940641
    jurekN
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    Po wyciągnięciu z wody odłącza się akomulatorek i suszy dokładnie suszarką lub najlepiej w wanience ultradzwiękowej nie wolno podłączać bezpośrednio po zalaniu do zasilacza jesli się nieznasz oddaj do serwisu
  • #6 3941480
    (LIDER)
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Ja dostałem utopiony telefon z niemiec, nie wstawał wogóle, w środku trochę rdzy. Wziąłem reparat "kontakt" do regeneracji potencjometrów i psikałem nim w układy ze wszystkich stron aby wypłukać co się da. Co prawda telefon prawie płytwał w tym preparacie i jest w nim nadal ale chodzi bez problemów już kilka miesięcy.
  • #7 3941514
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Kurcze ale koledzy sposoby podają, z niektórych uśmiałem się jak niewiem co.

Zalany telefon powinno się jak najszybciej rozkręcić, wyjąć płytę główną i porządnie ją umyć najlepiej najpierw zrobić to w wodzie destylowanej a następnie w izopropanolu (np Cleanser IPA) lub spirytucie. Do mycia najlepiej użyć wanienki ultradżwiękowej jeżeli posiadamy takową jak nie można awaryjnie zrobić to szczoteczką do zębów przy czym uważamy aby nic nie oderwać od płyty głównej. Nasępnie płytkę należy wysuszyć i porządnie wygrzać stacją Hot-air. Jeżeli nie masz hot aira to wysusz i wygrzej np. suszarką do włosów (może pomoże ale nie oczekuj cudów gdyż temperatura z suszarki jest niższa niż z hot-aira i raczej cyny nie rozpuści a zapewne na układach bga powstały zimne luty więc grzanie raczej konieczne), ostatecznie można użyć opalarki ale trzeba ją trochę przerobić bo normalnie za mocno dmucha.

Co do wibrowania telefonu, trazsków w głośniku i innych dziwnych reakcji to dzieje się to najprawdopodobniej za sprawą zwarć które powstały na płycie po zalaniu (robi się taki zielony nalot który powoduje zwarcia)

Tak btw wypowiedzi kolegów to suszenie jest najgorszym co można zrobić. Najlepiej jest przemyć telefon izopropanolem jak jest jeszcze mokry, daje to najlepszy efekt i slady zalania znika wtedy najszybciej oraz nie pojawia się trudna do usunięcia korozja (zielony nalot).
  • #9 3951354
    Jackow15
    Poziom 12  
    Podłączyłem po wysuszeniu, I to sie właśnie stało.
  • #10 3953498
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Przecież opisałem Ci co dokładnie należy zrobić. Wykąp go , wygrzej i powinien się podnieść. Ponad 90% zalanych telefonów po tych opisanych przeze mnie operacjach wstaje.

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Nokia 3310 został zalany wodą, a po wysuszeniu i podłączeniu do ładowarki zaczął wibrować i wydawać trzaski z głośnika, a następnie przestał reagować. Zaleca się natychmiastowe rozkręcenie urządzenia, odłączenie akumulatora oraz dokładne suszenie, najlepiej bez podłączania do zasilania przed całkowitym wyschnięciem. Skuteczną metodą jest mycie płyty głównej w wodzie destylowanej, następnie w izopropanolu lub spirytusie, najlepiej w wanience ultradźwiękowej, a następnie suszenie i wygrzewanie stacją Hot-air lub suszarką do włosów. Podłączenie telefonu do ładowarki przed pełnym wyschnięciem może uszkodzić elementy, takie jak CCONT, co często skutkuje trwałą awarią. W przypadku korozji można zastosować preparaty kontaktowe do regeneracji układów. Wiele zalanych telefonów można uratować stosując opisane metody, jednak w niektórych przypadkach uszkodzenia są nieodwracalne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA