logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-29FX66 (AE6B) - zmiana rozmiarów obrazu przy różnych prądach kineskopu

kordian 01 Cze 2007 08:55 1245 6
REKLAMA
  • #1 3941750
    kordian
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Występuje zauważalna podczas normalnej eksploatacji zmiana rozmiarów obrazu w funkcji prądu kineskopu. Proszę o informacje czy sprzęt posiada kompensację wymiarów, czy też Stabilność powinna wynikać z wydolności układów zasilania? Jeśli zastosowano układ elektronicznej kompensacji to jak można wpływać na jego działanie, lub co sprawdzić w przypadku podejrzenia usterki? Jakie są kryteria oceny stabilności geometrii dla OTVC Sony z tego okresu? Być może jest to cecha tego modelu (chassis)? Nie jestem w stanie sam ocenić gdyż po raz pierwszy mam taki wynalazek na warsztacie. Zwróciłem uwagę na problem gdyż generalnie w produktach KVX z lat '90 efekt był niezauważalny.
  • REKLAMA
  • #2 3942116
    avj
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Zależy co to znaczy zauważalna zmiana rozmiarów, np. o ile zmienia swoje polożenie logo TVP1 przy bardzo jasnych scenach.
  • REKLAMA
  • #3 3953870
    kordian
    Poziom 12  
    Logo programu przesuwa się o 2-3cm. To dziadostwo pewnie ma wyschnięte elektrolity w przetwornicy. Takie pompowanie na pewno nie jest normalne. Ostatnio zauważyłem, że w moim wzmaku elektrolity zasilacza wyschły zaledwie po trzech latach!!! Co za szajs teraz produkują. Muszę powymieniać wszystko zanim coś innego się sypnie.
  • REKLAMA
  • #4 3953980
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 865
    Napewno masz usterkę. Uzytkuje prywatnie takie chasssis i nie zauważam podobnych objawów.
  • REKLAMA
  • #5 3954780
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Skoro masz na warsztacie to sprawdź czy trafo oryginalne.

3 lata? Nie sądzisz, że to odpowiednia pora na wymianę sprzętu na nowocześniejszy? "lepszy"?

Jeśli naprawiasz dla zarobku to dlaczego cierpisz z tego powodu, że części nietrwałe? To chyba jest również duża korzyść dla Ciebie, nieprawdaż?
  • #6 4220113
    kordian
    Poziom 12  
    Ponieważ po dłuższej przerwie znalazłem trochę czasu, wracam do tematu. Mianowicie sprawdziłem napięcia przetwornicy i jej stabilność w różnych warunkach obciążenia. Przetwornica pracuje poprawnie, napięcia są prawidłowe i zmieniają się nieznacznie pod wpływem zmian obciążenia (zmiany rzędu 0,1-0,2V). Jednak ze względu na stwierdzoną "opuchliznę" niektórych elektrolitów i brak altacetu w domowej apteczce ;-) wymieniłem najważniejsze kondensatory aby uniknąć problemów w przyszłości. Nie sprawdziłem na razie oryginalności trafopowielacza ale zanim przystąpię do kolejnego etapu, chciałbym ponowić pytanie jakie jeszcze elementy tego chassis mogą mieć wpływ na efekt pompowania? Dla uściślenia opisu usterki dodam jeszcze, że ze wzrostem prądu kineskopu obraz zwiększa się i jednocześnie zmienia się stopień zniekształceń poduszkowych.
  • #7 4221252
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W modelu Sony KV-29FX66 (chassis AE6B) występuje problem zmiany rozmiarów obrazu w zależności od prądu kineskopu, objawiający się przesunięciem elementów obrazu (np. logo TVP1 o 2-3 cm) oraz zmianą zniekształceń poduszkowych wraz ze wzrostem prądu. Problem ten nie jest typowy dla tego chassis i wskazuje na usterkę, najczęściej związaną z wyschniętymi elektrolitami w przetwornicy zasilania. Pomimo prawidłowej pracy przetwornicy i stabilności napięć (zmiany rzędu 0,1-0,2 V), kondensatory elektrolityczne wykazują oznaki zużycia (opuchlizna), co może wpływać na stabilność obrazu. Wymiana kluczowych kondensatorów jest zalecana, choć oryginalność trafopowielacza pozostaje do sprawdzenia. Nie stwierdzono obecności elektronicznej kompensacji wymiarów obrazu w tym modelu, a stabilność powinna wynikać z wydolności układów zasilania i jakości komponentów. Kryteria oceny stabilności geometrii w telewizorach Sony z tego okresu opierają się na braku widocznych zmian rozmiarów obrazu przy normalnej eksploatacji. Efekt „pompowania” obrazu jest raczej oznaką usterki niż cechą konstrukcyjną chassis AE6B.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA