logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skrócić tworzenie bazy danych Access dla szkoły z obliczaniem średnich?

ggregorii 01 Cze 2007 15:43 999 1
REKLAMA
  • #1 3942914
    ggregorii
    Poziom 17  
    Ocena: 77
    Witma mam do wykonania baze i zastanawiam sie jak to skrócić i szybko z robić bo z tego co zaraz napisze wynika ze to kupa pisania.

Przygotuj bazę danych o nazwie"Szkoła" . Baza ta ma zawierać dane uczniów z 5 klas, ich oceny z 5 przedmiotów. Kazdego przedmiotu naucza inny nauczyciel. Baza danych ma zawierać także dane tych nauczycieli(imie, nazwisko). W bazie tej mają być wykonane następujące obliczenia:
    -średnia ocena dla kazdego ucznia oraz srednia ocena z kazdego przedmiotu,
    -babza ma być obsługiwana z pozycji formularza startowego powiązanego z innymi potrzebnymi formularzami.

W szczególnosci chodzi mi o liczenie tych średnich bo nie moge ich pokapować. Czy ktoś pomoze?????
  • REKLAMA
  • #2 3943561
    Krzysztof_18
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Wiem że w widoku projekt kwerend można wybrać pola "licz" itp. ale nie wiem czy to to.

Ja natomiast mam inny problem a mianowicie : mam jakiś tam formularz i chciałbym zrobić tak aby przy jego uruchomieniu wyświetlało mi się jakieś okienko komunikatu (chce zrobić takie małe okienko komunikatu do czego służy ten formularz może to być okno komunikatu albo jakiś inny formularz byle by działało) ale haczyk jest w tym że chcę aby w tym okienku był przycisk opcji (zaznacz/odznacz) a obok aby był przycisk akceptacji np.OK. To akurat wiem jak zrobić ale chodzi o to żeby ten przycisk opcji był jakoś powiązany z przyciskiem OK. Dokładniej chce aby po zaznaczeniu (treść przycisku opcji "zaznacz by nie wyświetlać więcej tego okna") i kliknięciu OK on mi więcej tego okna nie uruchamiał. Poprostu uruchamiam formularz np: "pracownicy" otwiera się mi ten formularz i otwiera mi sie takie okienko z pomocą dotyczącą formularza "pracownicy" zaznaczam przycisk i przy następnym uruchomieniu tego okna z pomocą mi nie wyświetla.

Kto jest w stanie mi pomóc ??
REKLAMA