logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukuje Urządzenie. Czujnik reagujący na migające światło.

piker!! 01 Cze 2007 17:16 2300 6
REKLAMA
  • #1 3943175
    piker!!
    Poziom 11  
    Witam ja mam takie pytanie o taki czujnik, który reaguje na migające światło i do tego jakiś sterownik urządzenia, aby dawał znak innemu urządzeniu a to urzadzenie np: pukałoby tyle razy ile razy pojawiłoby się to światełko (to światło pojawia się Bardzo często około raz na sekundę) wiec urzadzenie pukające musi być dosyć lekkie i szybko reagujące. Chodzi o to, aby właśnie ten czujnik był w stanie reagować w takim samym czasie, w jakim wyskakuje to światełko.Jak Ktoś wie jak takie coś można zmontować to Proszę o odpowiedz:)

Proszę poprawić błedy, składnię zdań, stylistykę oraz interpunkcję.
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • #2 3944542
    kavma
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    Witaj
    Z jakiej odległości ma się dokonać kontrola stanu źródła światła? Czy źródło światła kieruje strumień świetlny w sposób ukierunkowany, czy rozproszony? Czy ma to działać zarówno w dzień jak i w nocy, w pomieszczeniu czy na wolnym powietrzu?
    Podaj więcej szczegółów.
  • REKLAMA
  • #3 3944636
    piker!!
    Poziom 11  
    Wiesz światło jest w kształcie pionowej kreski i miga, co sekunde a nawet czasami szybciej i raczej jest skupione w jednym punkcie:) a odległość pomiaru to tak około 10 do 20 cm wiec jest bardzo blisko:) a działać ma normalnie i w dzień i w nocy:) Będzie używane w pomieszczeniu:) a da się takie coś wykonać, jaki jest potrzebny do tego czujnik???? Jak wiesz jak to zrobić to proszę o odpowiedz:)

Nadal błędy! Zobowiązuję kolegę do ich poprawienia PRZED napisaniem kolejnego postu.
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • #5 3945153
    piker!!
    Poziom 11  
    Ok.A on Będzie w stanie nadążyć za mrugającym światłem????? Wiesz nie jestem dobrym elektronikiem i nie wiem czy będe umiał to podłączyć.A jakie urządzenie proponujesz do sterowania tym czujnikiem???
  • REKLAMA
  • #6 3948771
    piker!!
    Poziom 11  
    A co powiesz na taki Czujnik światła CMA 0513. Budowa czujnika oparta jest o diodę Optrex p.n. OP555C. Chyba też by się nadał. Chociaż ten, który podałeś też był by dobry, ale ja czasami urzywałbym go w miejscach gdzie nie wyskakuje pionowa kreska, tylko np: cyfry od 1 do 9 a światło na tych cyfrach jest troszke rozproszone:) I jaki sterownik nadał by się do tego lub coś innego do odczytu tego szybiego mrugania bo głownie to ten czujnik musia dawać sygnały do jakiegoś urządzenia i w takim samym czasie to urządzenia ma reagować na to światło. Proszę o odpowiedz bo jestem w tym kompletnie zielony:)
  • #7 3958461
    piker!!
    Poziom 11  
    Jeżeli ktoś wie jak coś takiego zrobić lub coś innego tylko o podobnym działaniu to Proszę o kontakt:)
    Pozdrawiam:)

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwane jest urządzenie składające się z czujnika światła reagującego na migające, skupione światło w kształcie pionowej kreski, pojawiające się z częstotliwością około 1 Hz, oraz sterownika, który na podstawie sygnału z czujnika generowałby impulsy akustyczne odpowiadające liczbie mignięć. Pomiar ma być wykonywany z odległości 10-20 cm, w warunkach zarówno dziennych, jak i nocnych, w pomieszczeniu. Proponowanymi rozwiązaniami są szybkie przetworniki światła o charakterystyce liniowej, takie jak TSL 250/252, które mogą sterować urządzeniami akustycznymi. Alternatywnie rozważany jest czujnik światła CMA 0513 oparty na diodzie Optrex OP555C, który może lepiej sprawdzić się przy bardziej rozproszonym świetle, np. przy odczycie cyfr. Wskazane jest zastosowanie odpowiedniego sterownika umożliwiającego szybkie przetwarzanie sygnału i generowanie impulsów dźwiękowych w czasie rzeczywistym. Dyskusja podkreśla potrzebę szybkiej reakcji i lekkiego urządzenia pukającego, a także brak doświadczenia użytkownika w elektronice, co sugeruje konieczność prostych i niezawodnych rozwiązań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA