logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3100 - Telefon nie włącza się po serwisie, uszkodzone gniazdo pod klawiszem 5

R_Radosny_ 01 Cze 2007 18:32 1496 11
REKLAMA
  • #1 3943417
    R_Radosny_
    Poziom 10  
    Witam. Mam taki problem z telfonem. Na poczatku nie działał mi klawisz 5. Tz działał ale nie zawsze. Takiego go już dostałem. Dałem telfon do servisu na mycie i pomogło na jakiś czas. Po jakimś czasie przestało znów działac.

Dałem telfon drugi raz do servisu i zaczeli coś mówić ze to płyta i cięzko do naprawić. Odebrałem telefon i sie okazało ze nawet sie nie włacza jak podepne ładowarke tez nić (odbierał tel mój tata wiec nie sprawdzał czy działa czy nie)

Z Ciekawośći rozkreciłem telefon zobaczyć co jest. No i okazało sie ze to gniazdo pod piątką od strony wyświetlacza jest podrapane...

Czy idzie to jakoś naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 3943606
    plustek
    Poziom 31  
    Ocena: 200
    Tak, wygrzanie UPP pomaga, co do niedziałającej "5" też pomaga, częsta przypadłość 3100 że puszczają kulki pod UPP.
  • REKLAMA
  • #3 3943960
    R_Radosny_
    Poziom 10  
    dzieki. wygrzeje UPP i zobacze. Pozdr.
  • #4 3944782
    Daro_dp
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    R_Radosny_ napisał:

Z Ciekawośći rozkreciłem telefon zobaczyć co jest. No i okazało sie ze to gniazdo pod piątką od strony wyświetlacza jest podrapane...

Czy idzie to jakoś naprawić?

To "podrapanie" pola stykowego "5" swiadczy tylko o "profesjonalności" tegoz serwisu!!
  • REKLAMA
  • #5 3944835
    plustek
    Poziom 31  
    Ocena: 200
    Bez komentarza... "profesjonalny serwis" sprawdzał śrubokrętem, czy aby styki klawiatury nie zaśniedziały. Przelutowanie UPP na 99% pomoże, pozostałe 1% to filtr klawiatury, jednak kiedy on pada, to najczęściej nie działa pewien rząd klawiszy (np 2, 5,8.0)
  • #6 3944837
    lukasb9
    Poziom 28  
    Ocena: 69
    W tej nokii niema filtru klawiatury, tak jak koledzy wyzej stawiał bym na pęknieta kulke pod UPP, w tym telefonie niema co grzac układów bo jak tam juz cos pusciło to grzanie na długo nie pomoze - to bezołowiowe świństwo..., najlepiej przestawic UPP na nowe kule
  • #7 3945342
    Daro_dp
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    lukasb9 napisał:
    W tej nokii niema filtru klawiatury, tak jak koledzy wyzej stawiał bym na pęknieta kulke pod UPP, w tym telefonie niema co grzac układów bo jak tam juz cos pusciło to grzanie na długo nie pomoze - to bezołowiowe świństwo..., najlepiej przestawic UPP na nowe kule

Zgadza sie kolego. W tych modelach linie klawiaturki wchodzą bezpośrednio do UPP. I z autopsji wiem iz grzanie niewiele pomoże i tak słuchawka wróći i to szybcijej niż sie spodziewamy.
    Jedyna rada to przekulkowanie go.
  • REKLAMA
  • #9 3946431
    plitom
    Poziom 28  
    Ocena: 35
    tak nada się będzie to sito oznaczone jako 3310/3210/... CPU na samym dole drugie z lewej strony
  • #10 3947605
    R_Radosny_
    Poziom 10  
    aha. Dzieki. A na przysżłość to jak rozpoznawać np. jakie sito do innego proca? albo innej komy? jest jakieś oznaczenie czy cuś?
  • #11 4066956
    R_Radosny_
    Poziom 10  
    No wiec tak wygrząłem płyte zwałszcza UPP telefon ożył działał jakiś czas Sam sie wyłaczał ale wszystko śmigało. Teraz nie chce sie już właczyć. Podejrzenie mam na kulki pod UPP. Czy dobrze wnioskuje?
  • #12 4070482
    Kyrzan
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    dobrze wnioskujesz, wczesniej juz miales rady ze na niewiele sie zda wygrzanie
    na sitach sa oznaczenia, jezeli czesto bedziesz ich uzywal to tez bedziesz pamietal co do czego jest

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 3100, w którym klawisz "5" działał nieregularnie, a po serwisie telefon przestał się włączać, nawet po podłączeniu ładowarki. Po rozkręceniu urządzenia stwierdzono uszkodzenie pola stykowego pod klawiszem "5" od strony wyświetlacza. Wskazano, że typową usterką w modelu 3100 są uszkodzenia kulek pod układem UPP (procesorem aplikacyjnym), co powoduje problemy z klawiaturą. Proponowanym rozwiązaniem jest przekulkowanie (przestawienie kulek) pod UPP, gdyż samo wygrzewanie układu może przynieść tylko tymczasową poprawę. W modelu Nokia 3100 linie klawiatury są bezpośrednio połączone z UPP, a filtr klawiatury nie występuje. Uszkodzenie pola stykowego świadczy o nieprofesjonalnym serwisie. Do przekulkowania można użyć specjalnych sit BGA, np. oznaczonych dla modeli 3310/3210, które pasują również do 3100. Wskazano, że wygrzewanie płyty głównej i UPP może na krótko przywrócić działanie telefonu, ale problem powraca, co potwierdza konieczność wymiany kulek pod UPP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA