logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo zmierzyć średnicę głośnika i dobrać otwór w płycie wiórowej?

Piotrek2304 01 Cze 2007 18:57 9485 4
REKLAMA
  • #1 3943516
    Piotrek2304
    Poziom 2  
    Jak sie mierzy średnice głosników ?? od otworu do otworu czy srednica membrany ??

chodzi mi o to ze jeżeli mam głośnik 25 cm średnicy to w płycie wiórowej robie otwór 25 cm ?? czy mniejszy ?? z góry dzięki za szybka odpowiedz !!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3943821
    fis
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Zanim wytniesz otwór, dokładnie zmierz kosz. Podawane przez producentów średnice są wartościami przybliżonymi (umownymi), często są zamienne, ale bywa że nieco się różnią. Istotne jest też, czy głośnik będzie montowany od frontu płyty czołowej, czy od tyłu.
  • REKLAMA
  • #3 3943853
    Piotrek2304
    Poziom 2  
    Będzie montowany od płyty czołowej kosz czyli ?? wiem ze moje pytania sa beznadziejne ale dopiero zaczynam sie bawić w elektronikę i takie tam...pozdro
  • REKLAMA
  • #4 3944123
    fis
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    1. Postaw głośnik na stole membraną do góry.
    2. Przy pomocy linijki lub innego precyzyjnego przymiaru, zmierz jego średnicę (otwory do mocowania głośnika pomogą Ci we właściwym przyłożeniu linijki). Wynik pomiaru zanotuj.
    3. Postaw głośnik na stole magnesem do góry.
    4. Zmierz dokładnie odległość od krawędzi zewnętrznej głośnika, do skośnego załamania kosza.
    5. Wynik pomiaru pomnóż przez dwa, a nowy wynik odejmij od średnicy całkowitej głośnika. W ten sposób otrzymasz średnicę otworu do wycięcia.
    Do dzieła !
  • #5 3944182
    Piotrek2304
    Poziom 2  
    WIelkie dzięki !!!!!!
REKLAMA