logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tda7294 - kolejna konstrukcja nie działa. Nie ma dźwięku.

duzydiablo 01 Cze 2007 20:10 1570 17
REKLAMA
  • #1 3943762
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 23
    witam
    zlozylem juz kolejna kosc tda7294 i kazda niechce odpalic nie wiem co jest nie tak.Teraz zrobilem plytke ktora byla w elektronik nowy i to samo.Przy pierwszym wlaczeniu glosnik sie lekko ruszyl i nic wiecej brak dzwieku napiecie dochodzi do wzmacniacza, radiator sie bardzo grzeje czego to moze byc przyczyna??Czy jest ktos z GDYNI kto skladal tego wzmacha??
    pozdrawiam
    p.s moze byc z trojmiasta
  • REKLAMA
  • #3 3943843
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    witam
    wlasnie nie mam cyfrowki moze na jutro skrece radiator nie styka sie z masa tylko moze to wina ze jest bezposrednio do scalaka przykrecony??A przeoczenie co masz na mysli??
    pozdrawiam
    p.s jak chcesz to odezwij sie na gg 9178812
  • REKLAMA
  • #5 3943971
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    witam
    a co mam sprawdzic na zasilaczu??Wiem ze napiecie to 33v i przy wlaczeniu slychac male pik moze to cos nie tak??
    pozdrawiam
  • #6 3943991
    przema72
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    no sprawdź czy kondensatory są ok , pomierz mostek prostowniczy , zmierz czy jest +33v -33v i 66v , przed następnym podłączeniem zaopatrz się w 2 żarówki 100w 220v i wepnij je między zasilacz a wzm , w polówkę dodatnią i ujemną zasilania , w razie czego to żarówki sie zaświecą a scalak się nie spali
  • REKLAMA
  • #7 3944054
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    witam
    jak sprawdzic czy kondy sa ok??
    i jak pomierzyc mostek prostowniczy??
    napiecie jest takie jak mowisz
    a jak wpiac zarowki w plusi i minus dac obie tak odrazu po wyjsciu z zasilacza i dopiero wtedy dac do wzmacha?
    pozdrawiam
  • #8 3944485
    przema72
    Poziom 20  
    kondensator możesz naładować zasilaczem do np 12v potem dotykasz żaróweczką samochodową taka od postojówek 2watową i powinna rozbłysnąć , jakiej w ogóle są pojemności ?
    mostek - ściągasz schemat mostka ( 4diody w kwadracie ) i mierzysz miernikiem czy każda dioda przewodzi w jedną stronę i niema zwarcia
    - żarówki włączasz tak jak bezpieczniki pod przewód ''+'' pierwsza pod
    ''-'' drugą tylko zero podłączasz normalnie

Dodano po 1 [minuty]:

no i jak będzie coś nie halo to przez żarówkę popłynie prąd ta się rozgrzeje co za tym idzie zwiększy rezystancję żarnik i ograniczy prąd na końcówkę
  • #9 3945867
    treborrrrr
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    Czy napewno masz zwarte MUTE i STAND BY?
  • #10 3945948
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    witam
    tak zwieralem je i nie i dalej nic??Kndesnatory laduja sie normalnie bo podlanczam zarowke i normalnie swieci a mostek prostowniczy chyba tez dobry bo jest nowy??Jak podlanczam napiecie do wzmacha to i tak nic nie slychac na gosniku wiec co mam robic??
    pozdrawiam
    p.s kosci chyba nie przegrzalem bo szykbo lutowalem okolo 3 sekund przy nozce to nie powinno mu sie nic stac a jednak nie ma dzieku pomocy
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 3945960
    treborrrrr
    Poziom 18  
    Jak patrzysz na płytkę od przodu i z tyłu jest kość tda to w środku powinna być masa po lewej -33V a po prawej +33V. Sprawdź czy tak na pewno jest.
  • #12 3946280
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    witam
    to powiedz lepiej ktore to nozki??
    pozdrawiam
  • #13 3946325
    treborrrrr
    Poziom 18  
    Na 13 i 7 +33V a na 15 i 8 -33V pierwsza i czwarta ma być zero (masa)
  • #14 3946946
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    witam
    niby wszystko jest ok ale cos mi sie zdaje ze te kosci sa wszytskie trefne bo to juz 5 ktora nie odpalila i kumplowi 2 tez nie odpalily a wszytskie tda2003,2030 mostek i te slabsze tda odpalily mi bez problemu a z tym nie moge se poradzic jest ktos z gdyni??
    pozdrawiam
  • #15 3947431
    treborrrrr
    Poziom 18  
    Stój czekaj... Weź jeszcze jedną szanse daj tym scalakom. Podłącz zasilanie transformatora szeregowo przez 40W żarówkę na 230V. Jak kość będzie miałą wybuchnąć to żarówka zaświeci pełnym blaskiem a jak bedzie ok to błyśnie naładuje kondensatory i będzie blado świacić a muzyka będzie grała. Ja tak miałem na początku a teraz za kazdym razem załaczam wzmacniacz przez żarówkę.
  • #16 3947585
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    witam
    ale napiecie juz podlanczalem do wzmacha i nic??A mozesz prowizorycznie narysowac jak ta zarowke podlaczyc itd??
    pozdrawiam
  • #17 3948018
    przema72
    Poziom 20  
    hmmm 5 kość trefna trochę mało prawdopodobne , ale kto wie ? , może kup jakąś tda z innego źródła niż dotychczas , ja zrobiłem już kilka wzm i jeszcze żadna kość nie okazała się trefna ,
    A po podłączeniu zupełnie nic się nie dzieje ? tda się nie grzeje ? może pokombinuj z tym mute i standby może tam jest jakiś błąd
  • #18 3948228
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    witam
    no ta kosc jest z innego zrodla ale sklep obok wiec zdaje mi sie ze towar maja od tej samej osoby no i kumplowi tez 2 nie odpalily no juz kombinowalem ale dzisiaj wieczorem jeszcze wszytsko dokladnie posprawdzam a jak nie pojdzie to poprostu pecha mam i przezuce sie na inne
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku dźwięku w układzie wzmacniacza z użyciem scalaka TDA7294, który przy włączeniu bardzo się grzeje, a głośnik jedynie lekko drga. Użytkownik złożył już kilka egzemplarzy układu, wszystkie nie działają poprawnie. W dyskusji poruszono kwestie możliwych błędów montażowych, zwarć radiatora do masy, poprawności zasilania oraz stanu kondensatorów i mostka prostowniczego. Zalecano pomiary napięć zasilania (+33V, -33V, masa), sprawdzenie stanu kondensatorów poprzez ich ładowanie i test żarówką samochodową, a także test mostka prostowniczego miernikiem diodowym. Sugerowano podłączenie żarówek 100W szeregowo z zasilaniem w celu zabezpieczenia układu przed uszkodzeniem przy zwarciu. Poruszono też temat prawidłowego zwierania nóżek MUTE i STAND BY oraz poprawnego podłączenia napięć do nóżek scalaka (np. +33V na nóżkach 7 i 13, -33V na 8 i 15, masa na 1 i 4). Wątpliwości budziła jakość scalaków TDA7294, gdyż kilka egzemplarzy nie działało, podczas gdy inne układy (TDA2003, TDA2030) działały bez problemu. Rekomendowano zakup scalaków z innego źródła oraz dokładne sprawdzenie całej płytki i połączeń. Wskazano, że problem może leżeć w błędach montażowych, uszkodzonych elementach lub wadliwych scalakach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA