logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Milano MP34 – radio po odwrotnym zasilaniu, nie włącza się, sygnały U142-ON, U52-ON

cyferblat 02 Cze 2007 13:20 1571 2
REKLAMA
  • #1 3945645
    cyferblat
    Poziom 23  
    Ocena: 82
    Z radia poszedł dymek po odwrotnym włączeniu zasilania .
    (zmieniłem TDA7374)
    Mam schemat , znalazłem uszkodzony C369 ( od anteny) ale chyba nie ma wpływu na załączenie radia .
    Włącza się tylko Panel z czasem( po naciśnięciu przycisku SRC) , i po kilku sekundach gaśnie, potem znowu można go załączyć - zegar chodzi .
    Podłączony tylko 12V + z podtrzymania (kabel żółty) Przyciskiem power nie można włączyć radia .
    Jeżeli dołożę jeszcze do zasilania 12V Power(kabel czerwony) Panela z zegarem ani radia nie można włączyć .
    Procesor sterujący tranzystorem po przyciśnięciu przycisku "power on"
    próbuje zmienić jego stan ale mu się to nie udaje (czyli gumki,styki power on działają) co nie pozwala załączyć radia ?
    Co mogło się uszkodzić przy w/w zdarzeniu?
    Co to są za sygnały z procesora : U142-on ( ten sygnał wychodzi z procka) ,U52-ON ( co on ma załączyć ? ) i SW14V-ON ...?
    Już miesiąc siedzę na tym ustrojstwem i znikąd pomocy ?
    Może ktoś się zlituje i mnie naprowadzi na metodologię naprawy ?
    thx
  • REKLAMA
  • #2 3948108
    cyferblat
    Poziom 23  
    Mam dwa zwarte tranzystory :BD 436 w układzie załączania napięcia zasilającego U141( +12V Permmanet) sygnałem z procesora U142-ON przez tranzystor cyfrowy DTC143ZKA (sprawny) i drugi tranzystor BC369 załączany sygnałem SW14V-ON przez tranzystor cyfrowy DTC144EKA (sprawny) .
  • #3 3954990
    cyferblat
    Poziom 23  
    Naprawione !
    Tranzystory DB438 i BC369 .
    ps. czasami tak bywa że nie ma chętnych do pomocy , ale to i dobrze bo poznałem sposoby zabezpieczeń , a chciałem naprawić bez myślenia i zgłębiania aplikacji - tylko dużo czasu to trwało >
REKLAMA