logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy pompa próżniowa 35-40 mbar jest wystarczająca do celów chłodniczych?

mmaarree 02 Cze 2007 20:55 6412 9
REKLAMA
  • #1 3947135
    mmaarree
    Poziom 11  
    Mam pytanko do osób zajmujących się chłodnictwem. Znajomy dał mi używaną pompę próżniową i chciałbym się zorientować czy jej parametry jeszcze są wystarczające do celów chłodniczych. Po podpięciu wakuometra ściąga próżnię to około 35-40 mbar i zastanawiam się czy to już totalny szmelc albo jeszcze takie podciśnienie jest wystarczające w chłodnictwie. Proszę o opinię fachowców. Dzięki z góry
  • REKLAMA
  • #2 3949331
    wergilek
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Wydaje się ze nie jest ona wiele warta .Mało napisałeś na czym zrobiłeś tą próźnie jeśli tylko na manometrze to jest całkowity szmelc ,bo jak przyjdzie zrobić próźnie na układzie duźym .POZDRAWIAM>
  • #3 3949409
    mmaarree
    Poziom 11  
    Na samym manometrze ale bawiłem się nią trochę i szybko ściąga więc wydaje mi się że powinna dosyć szybko opróżnić nawet spory układ, niepokoi mnie tylko wartość podciśnienia jakie osiąga i tego chcę się dowiedzieć od fachowców. Z tego co mi się wydaje to powinna ściągnąć przynajmniej kilkanaście mbar niżej do kilku lub kilkunastu mbar a ciągnie tylko do 35 mbar ale to tylko domysły dlatego chciałem poznać opinię innych
  • REKLAMA
  • #4 3949674
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 754
    Uwzględniłeś aktualne ciśnienie atmosferyczne? Jak już ma być precyzyjnie.
  • REKLAMA
  • #5 3949700
    mmaarree
    Poziom 11  
    Po prostu napisałem co wskazuje wakuometr . Manometr ma skalę od prawej 1000 mbar do lewej 0 mbar, po kilku sekundach pracy pompy wskazówka zatrzymuje się na wartości 35 mbar i stoi. Czy takie dane pozwolą jednoznacznie stwierdzić czy pompa nadaje się do użytku w chłodnictwie ?
  • #6 3949733
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 754
    Przed włączeniem pompy wakuometr powinien wskazywać aktualne ciśnienie atmosferyczne. Bez odpowiedniego wyjustowania manometru nie można orzekać o jakości pompy.
  • #7 3949751
    mmaarree
    Poziom 11  
    Sprawdzę to i za 10 minut dam odpowiedz

Dodano po 10 [minuty]:

Przed włączeniem pompy wakuometr wskazuje dokładnie 980 mbar , po włączeniu pompy ciśnienie spada dokładnie tym razem do 40 mbar i stoi . Zayzayer co Ty na takie wskazania ?
  • REKLAMA
  • #8 3951200
    Andrzej Molicki
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Wszystko zależy jaki to typ pompy .
    Mokra ?? sucha /płytkowa /krzywkowa czy tłokowa i ilu stopniowa .
    Przydała by się jakaś fotka to można by coś powiedzieć co jej dolega bo może być sprawna tylko po prostu osiąga takie parametry .
    Przy obecnych czynnikach a więc R410 , 407 dobrej jakości próżnia jest bardzo ważna a to co oferuje twoja pompa obecnie to trochę za mało .
  • #9 3954841
    mmaarree
    Poziom 11  
    Pompa 2-stopniowa, zauważyłem że w momencie ściągania próżni spod korka wlewowego olej do pompy ( tam gdzie pompa wypycha powietrze zassane z układu ) czasami można zauważyć wydobywający się jakby dym lub parę w małej ilości (pompa się nie grzeje zbytnio), czy to normalny objaw ?
  • #10 3971686
    Andrzej Molicki
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Tak takie objawy występują gdy pompa rozpryskuje olej lub sam olej jest zawodniony .
    Należy pompę puścić na 1-2h zakorkowaną na wejściu aby się osuszyła
    I sprawdzić czy nie cofa oleju po wyłączeniu bo jeżeli takie coś zachodzi to całkowicie dyskwalifikuje taką pompę do pracy w układach chłodniczych jeżeli nie zostanie zamontowany zawór zwrotny .Jeżeli olej z pompy nieopatrznie dostał by się do układu chłodniczego może spowodować nawet zatarcie sprężarki bo może nastąpić reakcja z olejem sprężarkowym który może zmienić swą konsystencję w galaretę .
    Podaj typ pompy lub fotkę to powiem ci co z tym się da zrobić .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy oceny przydatności używanej pompy próżniowej do celów chłodniczych, która osiąga podciśnienie około 35-40 mbar według wskazań wakuometru. Użytkownik mierzył próżnię na manometrze skalowanym od 1000 do 0 mbar, z uwzględnieniem ciśnienia atmosferycznego około 980 mbar. Wskazano, że bez precyzyjnego wyjustowania manometru trudno jednoznacznie ocenić jakość pompy. Ważny jest typ pompy (2-stopniowa, mokra, sucha, płytkowa, krzywkowa, tłokowa) oraz jej stan techniczny. Przy nowoczesnych czynnikach chłodniczych (np. R410, R407) wymagana jest bardzo dobra próżnia, a osiągane 35-40 mbar może być niewystarczające. Zauważono również problem z wydobywającą się parą lub dymem z pompy, co może świadczyć o rozpryskiwaniu oleju lub jego zawodnieniu. Zaleca się suszenie pompy przez pracę z zakorkowanym wejściem oraz kontrolę cofania oleju, które może wymagać montażu zaworu zwrotnego. Olej dostający się do układu chłodniczego może powodować reakcje chemiczne prowadzące do uszkodzenia sprężarki. Wskazano potrzebę podania dokładnego typu pompy lub zdjęcia dla dalszej diagnozy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA