logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

chiptuning seryjnych VW Passat VR6 i BMW 320i VANOS

Pioro33 03 Cze 2007 00:40 5472 7
REKLAMA
  • #1 3947870
    Pioro33
    Poziom 19  
    Ocena: 77
    Witam!
    Chciałbym zapytać czy jest sens i czy jest to zdrowe dla silnika i czy daje w ogóle jakieś efekty z chipowanie seryjnych (nie modernizowanych w żaden sposób) benzyniaków passata 2,8 VR6 i BMW 320i VANOS chipami od uzytkownika allegro "bs-chiptuningcom" http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=4873121 jak myślicie osiągi w jaki kolwiek sposób się poprawią i czy nie zaszkodzi to silnikom jest to dla mnie bardzo wazne i jak wygląda sprawa spalania czy jest mozliwy scenariusz tak jak w aukcji: http://allegro.pl/item197550653_chiptuning_bmw_e30_e34_e36_325i_320_525i_520_24v.html prosze o prześledzenie tematu i podpowiedzi może są jakieś inne zalety lub wady o jakich sprzedawca tych chipów nie wspomniał proszę o ich wymienienie dziękuję pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • #2 3947899
    markhack6
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Witam
    podam smutne przykłady chip tuningu:
    1-wgranie nowej mapy pamięci do BMW 520 z 22 konnym przyrostem mocy zakończyło się zobaczeniem tłoków z boku silnika,auto było przeznaczone do "zajechania"
    2-jednoroczna skoda, po wymianie pamięci w firmie znanej i cenionej przestała "żyć" -powód niewłaściwie zaklejony sterownik,dostała się woda ,kosz przywrócenia do normalności szalony.
  • REKLAMA
  • #3 3951218
    Dee Jay Gucio
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Podałeś 2 przykłady błędów popełnionych przez tunerów a pozytywnych modyfikacji nie wymieniasz? Jeżeli chodzi o ten drugi to tak jakbym słyszał: kolega mojego kolegi słyszał od sąsiada że.... . Jeżeli firma się ceniła to zrobiłaby samochód po złączu a nie bawiła się w lutowanie, nie wiem ile teraz dają gwarancji ale gdyby dostałby na 2 lata to nie ryzykowałby jej utraty. Gdyby wszyscy myśleliby w ten sposób to ludzie dalej uważaliby, że Ziemia znajduje się w centrum wszechświata. Masz jakieś dowody?
  • #4 3953323
    markhack6
    Poziom 14  
    To co mam napisać pozytywnego,że jest czadowo,jezu ale odlot ,a może laski to sikają ja słyszą pisk.
    20 lat już grzebie w elektronice samochodowej i nie cieszą mnie wypowiedzi typu: mój wózek zwija w 4 sek do setki, albo z Beemy wycisłem 30 KM więcej.
    -Masz zrobiony wózek to palisz gumy kiedy chcesz i tyle, chcesz palić gumy mocniej załatwiasz sprawę z mechanikami.
    Ja osobiście najpierw pogadałbym z dobrym mechanikiem, wydaje się że oni mają większe pole do popisu.
  • #5 3958624
    Dee Jay Gucio
    Poziom 20  
    2 wpadki (i to nie udokumentowane) na 1000 to chyba nie dużo prawda?? Jasne mechanicy mają większe pole do popisu za 10x większe pieniądze oczywiście, a po większych modyfikacjach i tak trzeba dostroić wszystko programem.
  • REKLAMA
  • #6 3969862
    markhack6
    Poziom 14  
    Cytuję pytanie od Arkadiusz Piórkowski
    Chciałbym zapytać czy jest sens i czy jest to zdrowe dla silnika i czy daje w ogóle jakieś efekty z chipowanie seryjnych (nie modernizowanych w żaden sposób) benzyniaków passata 2,8 VR6 i BMW 320i VANOS chipami od uzytkownika allegro "
    koiec cytatu

Jeżeli mapa pamięci jest wgrana prawidłowo dokładnie do twojego ECU to pozostaje pytanie czy autor wsadu pamięci z czymś nie przesadził,a przypomnę że to nieprzesadzenie właśnie w tym wszystkim tyle kosztuje,to wtedy ryzykujesz chyba na własną odpowiedzialność,ale czy warto wkładać coś czego nie znasz dla paru KM.
    Można to wszystko zaraz po zamontowaniu sprawdzić na hamowni ale to kosztuje sporo.
    Można samemu modyfikować mapę pamięci ale na to trzeba poświęcić kilka lat nauki, i kupę kasy na programy.
    Moje zdanie jest takie -chipowaniem zajmują się fachowcy,najlepsi spece, nie handlarze.
    Niech mi ktoś powie że wystarczy przekopiować wsad epromu i wstawiać do fabrycznych aut, co z tego wyniknie,coś będzie lepiej ale co?.
    Pewnie teraz dostanę baty od handlarzy.
  • REKLAMA
  • #7 3981172
    Dee Jay Gucio
    Poziom 20  
    Masz rację dostaniesz baty bo mówisz o czymś o czym nie masz pojęcia, ja nie dyskutuję o komputerach to to nie moja dziedzina więc chiptuning również w spokoju możesz zostawić, a ten Twój "spec" to za darmo chipa robi??
  • #8 8349500
    ArSzArSz
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Tuning silnika jest ściśle związany z elektroniką i softem a w extremalnych przypadkach wymianą komputera niema takiej opcji aby sobie sprowadzić wózek wgrać soft do kompa i mieć radochę z efektów taki motor nie pochula długo pomimo ze faktycznie mamy max mocy to bez modyfikacji mechanicznych niema poco tego robić silniki ukręcają półośki a po 10 tysiącach niema co z motorków zbierać poza osprzętem, pozdro :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sensowności i bezpieczeństwa chip tuningu seryjnych silników benzynowych VW Passat 2.8 VR6 oraz BMW 320i z systemem VANOS, zwłaszcza przy użyciu gotowych map pamięci oferowanych przez sprzedawcę z Allegro. Uczestnicy wskazują na ryzyko uszkodzeń mechanicznych, takich jak zniszczenie tłoków czy awarie sterowników, wynikające z nieprawidłowego wgrania lub nadmiernego zwiększenia mocy. Podkreślono, że skuteczny chip tuning wymaga fachowej wiedzy, precyzyjnego dostrojenia mapy do konkretnego ECU oraz często współpracy z mechanikiem i hamownią do pomiaru efektów. Samodzielne lub amatorskie modyfikacje mogą prowadzić do poważnych uszkodzeń silnika i osprzętu. Wskazano, że bez odpowiednich modyfikacji mechanicznych i profesjonalnego oprogramowania, zwiększenie mocy może skrócić żywotność podzespołów, a oszczędności na paliwie są wątpliwe. Chip tuning powinien być wykonywany przez specjalistów, a nie przez sprzedawców oferujących gotowe wsady bez gwarancji i testów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA