logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Willem PCB3B - błędy przy programowaniu EPROM 27C512 i 27C256, odczyt OK

Młody_Bóg 03 Cze 2007 08:40 3968 5
REKLAMA
  • #1 3948041
    Młody_Bóg
    Poziom 11  
    Witam!
    Mam Willema na PCB3B i dziwny problem, a mianowicie nie programuje prawidłowo EPROMów, wywala "Błąd w 0x00000E układ - 0x10 bufor = 0x55" pierwszy błąd pojawia się w różnych miejscach, ale zawsze już w pierwszych kilku bajtach jest przekłamanie. Generalnie przekłamania rozsiane są po całej pamięci.
    Próbowałem kilkanaście różnych kości (nowe i używane) 27C512, 27C256 oraz kasowane elektrycznie SST27SF512 na wszystkich to samo, nie da się zaprogramować prawidłowo... :( Odczyt idzie bezbłędnie.

Oczywiście kostki kasowałem i przed programowaniem "blank check" przechodził bezproblemowo.
    Żeby było ciekawiej to flash'e programują się bez błędnie (testowałem kilkanaście rodzajów Intel, AMD, SST) i jest absolutnie OK! odczyt/zapis bezbłędnie.

Sprawdzałem napięcia oscyloskopem i wygląda OK, nic nie siada przy programowaniu, nawet kondensatory zmieniłem, żeby tętnienia stłumić i nic, dalej przekłamania...

Pómżcie prosze, bo mi się już skończyły pomysły, a i przeszukując forum na nic podobnego nie trafiłem :(
  • REKLAMA
  • #2 3949244
    laufer888
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    Witam a tego Willema sam składałeś czy kupiłes gotowego? Bo z tego co pamiętam przy składaniu swojego nie podłączyłem przewodu chyba ostatnia noga podstawki do jumpera , nie mam teraz jak zobaczyć bo piszę z pracy
  • REKLAMA
  • #3 3950033
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    27C256, 27C512, SST27SF512 - to układy wymagajace przy programowaniu Vpp= 12...12,75V a jeśli Flashe które testowałeś to "5V only" to można dokładniej przyjrzeć się układowi 'produkującemu' Vpp
  • REKLAMA
  • #4 3952062
    Młody_Bóg
    Poziom 11  
    WojtasJD napisał:
    27C256, 27C512, SST27SF512 - to układy wymagajace przy programowaniu Vpp= 12...12,75V a jeśli Flashe które testowałeś to "5V only" to można dokładniej przyjrzeć się układowi 'produkującemu' Vpp

Willema składałem sam :)

brakujące połączenie Vpp do pinu zrobiłem, bez tego nie dały się kasować kostki 27SF512,
    a flash'e które testowałem specjalnie wybierałem starsze 12Voltowe
    i nie było problemu, tylko i wyłącznie na kościach 27*512 mam problem.
  • REKLAMA
  • #5 4213317
    Młody_Bóg
    Poziom 11  
    Dla wszystkich zainteresowanych :
    znalazłem problem, otóż na płytce którą posiadam - jest to odmiana PCB3, robiona i sprzedawana przez kogoś w kraju, ale dość dawno temu, brakowało rezystorów podciągających do plusa stan dwóch linii: SELIN oraz AUTO - między portem LPT a układem U2 (74HC367/CD4503).
    Wlutowałem rezystory po 10k między Vcc (plus zasilania) i SELIN (pin 12 U2), oraz między Vcc i AUTO (pin 14 U2).

Jak ktoś będzie usuwał taki problem to polecam sprawdzić czy właściwego 74*367 traktujemy jako U2 (ten będzie miał podane powyżej piny połączone z odpowiednimi liniami LPT).

----

Załączam plik który wykopałem gdzieś w sieci, jak przerobić PCB3 na PCB4.5 (tego wymagają nowe wersje tajwańskiego klonu soft'u).
    Plik ten opisuje kilka bardzo przydatnych ulepszeń, między innymi przetwornicy i kluczy przełączających napięcia, oraz opisanych powyżej pull-up'ów... Gorąco polecam tych kilka ulepszeń, zwłaszcza jak mamy starszą wersje na płytce typu PCB3.
    Załączniki:
    • willem_pcb3b_to_pcb45.pdf (643.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA