logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o subwooferze Magnat Gamma 120A do Pioneera VSX 416 - warto?

Radek_22 03 Cze 2007 22:21 2675 21
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 3950960
    bados1990
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    W jakim pokoju będzie grał ten sub i czego od niego oczekujesz i jakiej muzyki słuchasz?
  • #3 3951672
    takero
    Poziom 32  
    Ocena: 69
    nie ma znaczenia "pod czym będzie grał"bo to sub aktywny ze wzmakiem.
    Cytat:
    Teraz w ramach wyprzedaży organizowanej w naszej firmie można go kupić w niesamowicie niskiej cenie, jaką jest 299 zł.

Dotychczas kosztował 1.200 zł.
    Ale ściema, ja nie moge, czy oni naprawde liczą że ktoś się na to nabierze ?
    To taki najtańszy low end, gra bo gra, ale bez rewelki. Za taką kase wolałym coś sam zrobić.
  • #4 3951848
    bados1990
    Poziom 14  
    Za 300zł nic ciekawego nie wyczarójesz, co najwyżej troszke lepszego suba od tej tragedni magnata który ktoś to nazwał subem...
    no, ale nie wszyscy oczekują niewiadomo jakiego niskiego basu i dużego natęzenia...
    jak dla mnie to szkoda piedziędzy na tego $%$%$ magnata...

oni podali tak żeby coś o nim napisać bo niemają co :D przeciez nie napiszą że wytrzymuję 30W i schodzi 45hz a efektywność to 84Db :D

pozdrawiam
    bados1990
  • REKLAMA
  • #5 3951998
    takero
    Poziom 32  
    Za tyle zrobisz coś na stxie 27 300 8 sc/ss i mostku tda. Jakby nie patrzeć to klasa wyżej.
  • REKLAMA
  • #6 3952387
    bados1990
    Poziom 14  
    z pewnością zagra o wiele lepiej niż ten magnat, ale do tego trzeba mieć wiedzę i zapał, a tutaj z tego co widzie samo rozglądanie się za subami po 300zł jest troszkę śmieszne i raczej dla tych mnie wymagających.
  • #7 3960153
    Radek_22
    Poziom 11  
    Tak jak mówisz bodos 1990 troszke to śmieszne ale nie stac mnie na zbyt wielkie wyskoki bo jestem studentem i u mnie troszke krucho z kasą . Sub jak już to będzie grał w pokoju 3,5 x 2,5 metra . I lubie w miare niski bas . pozdro
  • #9 3971955
    bados1990
    Poziom 14  
    nom, te są lepsze. by najmniej głośnik tonsila. Nie słyszałem tych subwooferów, ale na pewno zagrają lepiej niż ten magnat. Jest 20zł różnicy pomiędzy nimi więc to już od Ciebie zależy, który wybierzesz :D w takim małym pokoju jak masz, będzie niezła sieczka.

pozdrawiam
    bados1990
  • #10 3971985
    Radek_22
    Poziom 11  
    A jak ten sub dual sprawdził by sie w pokoju 3x5m w-g ciebie bados? Jak juz bym kupował to tego droższego bo niby jest troszke lepszy. Pozdrawiam
  • #11 3972084
    takero
    Poziom 32  
    Żaden z tych subów mi sie nie podoba - nie dałbym ~500zł za 8' tonsila napędzanego mostkiem tda...
  • #12 3972466
    bados1990
    Poziom 14  
    takero Ty byś nie dał, bo wiesz dokładnie, że za 500zł można zrobić zawsze samemu coś lepszego, a nie dorabiać kogoś :)
    ale nie każdy jest tak ambitny i obeznany w temacie jak Ty.

lepiej jak kupi tego na tonsilu, niż ma kupić jakąś chinszczyzne, albo tego magnata.

jak dla mnie Radek_22 powinieneś się jeszcze rozejrzeć w tym temacie, a tym bardziej posłuchać jakiś subwooferów,żebyś wiedział czego oczekujesz. niskiego powalającego basu na 8' głośniku będzie ciężko uzyskać, choć zapewne jak dla Ciebie, i w Twoim pokoju w zupełności wystarczy. Grać to, to będzie wiadomo, a czy przepłacisz to nie wiem...
    do 400zł można zawsze kupić już porządnego JBL, tylko że on znów będzie do filmów...

z czym ma grać ten subwoofer i czy tylko do muzyki i jakiej?
  • #13 3972998
    Radek_22
    Poziom 11  
    W sumie to ma być potrochu do wszystkiego. A jak słucham muzyki to techno lub rap z ostrymi basami. Słuchałem u kumpla jak chodzi sub SONY nie znam modelu ale chyba młodszy brat tego http://www.allegro.pl/item202855191_swietny_subwoofer_sony_sa_wm500_stan_ideal.html
    bo na głośniku 20cm i powiem że bardzo ładnie grał jak na moje potrzeby narazie by wystarczyło choć nie wiadomo co później :D

Dodano po 2 [godziny] 32 [minuty]:

Własnie dostałem meila o subie dual ze obecnie zastosowali inny głośnik jakiś PROSONIC i niby jest lepszy od Tonsila bo w tonsilu niby cewki padały. Charakterystyke niby maja taką samą jak tonsil co wy na to? A co sądzicie o tym sonym do ktrego podałem link wyzej?

Dodano po 8 [minuty]:

O to co za głośnik mątuja mi to wygląda na jakąś chińszczyzne jak wy to określacie
    [url=https://obrazki.elektroda.pl/75_1181553924.jpg][img]https://obrazki.elektroda.pl/

Dodano po 33 [minuty]:

Sorki źle zdjęcie dodałem :D
    [url=https://obrazki.elektroda.pl/75_1181553924.jpg][img]

https://obrazki.elektroda.pl/16_1181555867.jpg
  • #14 3973858
    takero
    Poziom 32  
    prosonic to jakieś kolejne gówno...
  • #15 3974162
    bados1990
    Poziom 14  
    tak takero to jakaś tandeta, a ten głośnik wygląda podobnie do hansena z plastikową membraną :/ ja bym się tego nie tykał... co do tego soniacza to nie jest jakiś dobry, pewnie tłucze właśnie twardym basem bo wątpię że on jakieś zejście ma, i tak samo ten prosonic.

może poszukasz jakiegoś sprawdzonego projektu suba na elce i wykonasz sam zamiast kupować nowego? do 500zł powinieneś się zamknąć z jakimś 25cm dobrym subem choć i 20 do Twojego pokoju by starczyła.

pozdrawiam
    bados1990[/b]
  • #16 3974298
    Radek_22
    Poziom 11  
    Nie wątpie że do 500 zł dużo lepszego sam bym zrobił gdybym umiał niestety nie dana jest mi ta umiejętność oraz brak dostepu do odpowiednich materiałów żeby to wykonać głośnik i wzmak można kupić ale co z tego wykonanie będzie lipa i cały sub wtedy do bani :/
  • #17 3975007
    bados1990
    Poziom 14  
    to nie opłaca się kupować suba za 500-600zł kiedy Twoje wymagania nie są duże i jeszcze do tak małego pokoju.

może coś takiego: http://www.allegro.pl/item204763672_100w_subwoofer_koda_sw_850_fabrycznie_nowy_hit_.html

60zł droższy od tego magnata co na początku proponowałeś, a grać też będzie, dla mnie dużo lepiej od tego magnata. Teraz nie ma nic interesującego na alledrogo, a za używane sobie jeszcze lepiej cenią niż za nowe :/

pozdrawiam
    bados1990
  • #18 3975716
    Radek_22
    Poziom 11  
    Zastanowiłem sie i jak w sumie już kupowac to tak zeby pograło przez pare ładnych lat.Grał on będzie nie tylko w moim pokoiku ale także czasem w większym do 25m kwadratowych. Pomyslałem też o tej swojej konstrukcji na STX znalazłem pare fajnych GDN 22/120/8 i zaproponowałem im czy nie włożyli by do tego DUALA tego głośnika ale jeszcze nie odpisali. A moze na forum jest jakiś "maniak" :D który robi dobre suby za kasę?
  • REKLAMA
  • #19 3978602
    bados1990
    Poziom 14  
    Jestem zbyt krótko na elce żeby znać jakiegoś zapaleńca, który by Ci zrobił suba. Zawsze możesz znaleźć sprawdzony projekt, głośnik zamówić, a wymiary budy dać do stolarza i Ci zrobi.
    Ja tak właśnie robie ze swoim subem, nie bawię się w własną stolarkę :D
    Ten pomysł z tym STX do tej budy od nich, nie jest dobry, ja bym tak nie kombinował. A z tym żeby poczekać i kupić coś naprawdę dobrego co będzie grało dobre pale lat na wysokim poziomie to jest dobry pomysł :)

pozdrawiam
    bados1990
  • #20 3984099
    Radek_22
    Poziom 11  
    ok to reasumując co byście polecili do tych 500 zł żeby kupić i gasimy światła w tym temacie? NO mam na uwadze własną konstrukcje.Pozdro 4 all i dzieki za pomoc. punkty komuś i tak sie należa :D
  • #21 3984681
    bados1990
    Poziom 14  
    Punkty zostaw dla siebie, a z tym subem to tak jak mowie, ciężko jest coś kupić sklepowego do 500zł w takiej klasie jak byś sobie sam zrobił...włożą Ci tam jakaś chinszczyzne, a chcą nie wiadomo ile.
    Ja na Twoim miejscu, bym spróbował własnych sił, z gotowego projektu...bo tak to nie słuchałem tych subów sklepowych i nie będę Ci nic proponował po wyglądzie i opisie, że będzie dobrze grać, bo nie wiem. A tak szczerze to ja bym nic nie kupował, tzn. żadnego nowego suba, bo naprawdę sobie cenią ostro, ja z swoim na peerless sls-12 się zamknę w 800zł [ na pewno za 800zł nie kupisz takiego, a jak kupisz, to zapraszam do mnie na odsłuch i porównamy ] i dlatego DIY rządzi...
    a z nowych tak cena/jakość to ta http://www.allegro.pl/item204763672_100w_subwoofer_koda_sw_850_fabrycznie_nowy_hit_.html
    jest nie głupia.

pozdrawiam
    bados1990
  • #22 3984720
    takero
    Poziom 32  
    za 500zł można spróbować wyrwać od Irka panel 150w do suba i zostanie ~200zł na głośnik + jakieś 50zł na bude i wykończenie.

Jeśli sub ma być wybitnie do kina można kupić SLSa 10 i napędzić go mostkiem tda (np też w panelu kupionym od Irka) - niestety , ale w tym przedziale pozostają nam tylko takie budżetowe rozwiązania...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy opinii o subwooferze Magnat Gamma 120A w kontekście współpracy z amplitunerem Pioneer VSX 416 oraz poszukiwania alternatywnych rozwiązań do budżetu około 300-500 zł. Użytkownicy podkreślają, że Magnat Gamma 120A to tani, niskiej klasy subwoofer o ograniczonych możliwościach, z niską mocą i słabą efektywnością, co czyni go mało atrakcyjnym wyborem. Proponowane są alternatywy, takie jak subwoofery aktywne z głośnikami Tonsil lub PROSONIC, jednak te również budzą wątpliwości co do jakości, zwłaszcza ze względu na stosowanie tanich, chińskich komponentów i niską trwałość cewek. Wskazuje się, że w małych pomieszczeniach (około 3,5 x 2,5 m) subwoofery 8-calowe mogą nie zapewnić głębokiego, mocnego basu, szczególnie przy muzyce techno i rap z ostrymi basami.

Wielu uczestników dyskusji rekomenduje wykonanie własnego subwoofera DIY, bazując na sprawdzonych projektach i głośnikach takich jak STX 27 300 8 Ohm czy Peerless SLS-12, co pozwala na lepszą jakość dźwięku w podobnym lub nieco wyższym budżecie (około 500-800 zł). Propozycje obejmują także zakup gotowych subwooferów Koda SW 850 lub używanych modeli JBL, które mogą lepiej spełnić oczekiwania. Podkreślono, że samodzielna budowa wymaga jednak wiedzy, dostępu do materiałów i umiejętności stolarskich, co dla niektórych jest barierą. Wskazano również na możliwość zakupu paneli wzmacniaczy i mostków TDA do napędzenia własnych konstrukcji. Ogólnie zaleca się dokładne odsłuchy i rozważenie własnej konstrukcji zamiast kupowania tanich, masowo produkowanych subwooferów, które często nie spełniają oczekiwań jakościowych i trwałościowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA