logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EPSON R300 nie drukuje po zamianie głowicy z R200 – brak wydruku mimo sprawnej głowicy

kaju007 04 Cze 2007 09:13 5241 17
REKLAMA
  • #1 3951413
    kaju007
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam

Mam następujący problem z drukarką r300 działała aż do momentu kiedy wyciągnąłem głowice z drukarki r200 i wsadziłem do niej celem sprawdzenia czy jest uszkodzona czy sprana okazało się że nawet w r300 ta głowica nie drukuje więc po sprawdzeniu przemieniłem tak jak było na początku czyli fabrycznie.

Po takiej operacji i ta r300 przestała drukować tz. wszystko chodzi jak powinno oprócz druku nic na papierze nie ma.

Głowica nie jest zapchana bo tusz z niej leci.

Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3951599
    rudachary
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Witam.

Prawdopodbnie ta głowica z R200 byla zwarta i wywalila tranzystory sterujace na plycie.

Wiec w R300 masz prawdopodobnie uszkodzone tranzystory sterujace glowicą.

W tych nowszych Epsonach to dosc typowa usterka.
    Pozdrawiam.
  • #3 3951626
    kaju007
    Poziom 11  
    można to jakoś w warunkach domowych naprawić ten tranzystor?
  • #4 3951634
    rudachary
    Poziom 17  
    Wtiam.

Oczywiscie poprostu go trzeba wymienic tylko moze byc problem z dostepnoscia musialbys wyciagnac plyte glowna i zobaczyc jakie to sa tranzystorki.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 3951659
    kaju007
    Poziom 11  
    to będzie na pewno to bo tą głowice z r200 umyłem wodą i ona zrobiła zwarcie. Dzisiaj zobaczę tą płytę główna tylko jak sprawdzić czy działa tranzystor pewnie bedzię jakiś mały z trzema nuszkami.

A da rade jakoś zrobić tą głowice z r200 żeby nie robiła zwarcia?
  • #6 3951683
    rudachary
    Poziom 17  
    Te traznystory to sa chyba 2 i to dosc duze bo sa na radiatorach obok zlacza pasma sygnalowego glowicy.

Ta glowica r 200 to mozesz sobie wyrzucic epsonowskie glowice nienawidza wody.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #7 3952955
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Jeżeli masz szczęście, to tranzystory sterujące głowicą ocalały, padły tylko bezpieczniki - z reguły oznaczone "F1" i "F2".
  • #8 3954859
    kaju007
    Poziom 11  
    nie mogę znaleźć takiego oznaczenia jak F1 lub F2 może to jest QF1 bo takie oznaczenie mam na jakiejś części
  • #9 3958056
    kaju007
    Poziom 11  
    dzięki za pomoc znalazłem ten bezpiecznik F1 zrobiłem przejście na stałe i działa gdzie można kupić takie bezpiecznik albo pod jaką nazwą go szukać jakiś typ? bo na nim są tylko oznaczenia E lub O
  • #10 3958286
    Pampuch
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    F1 - 2.5A
    F2 - 375mA

Pozdrawiam
    Jarek
  • REKLAMA
  • #11 3959688
    konmaj
    Spec od drukarek
    Orientuje się ktoś czasem, czy w różnych modelach drukarek Epsona te bezpieczniki mają takie same parametry? Szczególnie chodzi mi o C70+ i CX5200/5400.
  • REKLAMA
  • #12 6722908
    piomich
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    1. Jeśli moge zapytać. czy te bazpieczniki F1 i F2 zainstalowane są na zasilaczu Epsona czy na plycie glównej?
    2. Wydaje mi się że mojemu R300 to samo dolega ale moge się mylić prosibym o pomoc, po wlączeniu wyświetla się ciągle komunikat:
    "Error
    Parts inside your printer are at the end of their service life. See your printer's documentation for details"

Dodatkowo jeszcze miga kontrolka papieru
    Bardzo prosze o pomoc
    piomich
  • #13 6723285
    konmaj
    Spec od drukarek
    piomich napisał:
    "Error
    Parts inside your printer are at the end of their service life. See your printer's documentation for details"

Ten komunikat jest związany z przekroczonym limitem licznika zużytego tuszu - poszukaj postów o programie SSC Service Utility, którym można wyzerować ten licznik. W przyszłości dobrze byłoby też rozebrać i wyczyścić drukarkę (zwłaszcza gąbkę, w której gromadzi się tusz), bo w końcu zacznie się on wylewać na zewnątrz lub zrobi zwarcie.

Wspomniane bezpieczniki F1 i F2 znajdują się na płycie głównej drukarki, nie na płytce zasilacza.
  • #14 6727122
    piomich
    Poziom 11  
    Dzięki ogromne "konmaj" bardzo mi pomogleś, zrobilem jak mi podowiedzialeś, znalazlem program i wszystko poszlo super.

Link

Drukarka dziala super. Ogromne dzieki, postaram sie jeszcze wyczyścić tą gąbkę - ale przypatrzylem sie w drukarce jak jest umiejscowiona (myśle że chodzi o tę gobkę zaraza pod glowicą) i tu powiem że chyba bedzie trudno, jak ją z tamtad wyciągnąć? może któryś z kolegów już to robil, wygląda na to ze przy wyciąganiu moze się uszkodzić.

Pozdrawiam
    piomich
  • #15 6727435
    konmaj
    Spec od drukarek
    Pod głowicą jest tylko taka mała wkładka, główna gąbka jest zwykle z tyłu obok zasilacza (prowadzi do niej wężyk pompki).
  • #16 6728504
    piomich
    Poziom 11  
    Rozumiem że najlepiej dostać się do tej gąbki co jest z tylu obok zasilacza i ją w pierwszej kolejności wyczyścić (umyć w cieplej wodzie), a ta gąbka pod glowicą może zupelnie nie ruszać?
    Pozdrawiam
    piomich
  • #17 6728569
    konmaj
    Spec od drukarek
    Tak, ta obok zasilacza jest najważniejsza. Gąbkę pod głowicą można przemyć z wierzchu szmatką zamoczoną w ciepłej wodzie i osuszyć. Dobrze byłoby jeszcze sprawdzić drożność wężyka od pompki i przepłukać go ciepłą wodą (przy pomocy strzykawki).
  • #18 13536043
    kamcioju
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Podobna "naprawa" w dx3850
    EPSON R300 nie drukuje po zamianie głowicy z R200 – brak wydruku mimo sprawnej głowicy

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy drukarki Epson R300, która przestała drukować po zamianie głowicy z modelu R200 i powrocie do oryginalnej głowicy R300. Mimo że głowica nie jest zapchana i tusz przepływa, drukarka nie wykonuje wydruku. Przyczyną najprawdopodobniej są uszkodzone tranzystory sterujące głowicą na płycie głównej, które mogły ulec zwarciu podczas mycia głowicy R200 wodą. W nowszych modelach Epson jest to typowa usterka. Możliwe jest uszkodzenie bezpieczników oznaczonych jako F1 (2,5A) i F2 (375mA) na płycie głównej, które można wymienić lub tymczasowo obejść, co przywraca działanie drukarki. Bezpieczniki te znajdują się na płycie głównej, nie na zasilaczu. Dodatkowo pojawił się temat komunikatu o końcu żywotności części i migającej kontrolce papieru, co jest związane z przekroczonym limitem licznika zużytego tuszu i można to zresetować programem SSC Service Utility. Wskazano także na konieczność czyszczenia gąbki absorpcyjnej tuszu, głównie tej umiejscowionej z tyłu obok zasilacza, a nie tej pod głowicą. Wymiana lub naprawa tranzystorów wymaga dostępu do płyty głównej i odpowiednich części, co może być trudne w warunkach domowych. Epsonowe głowice są wrażliwe na wodę, co może prowadzić do zwarć i uszkodzeń elektroniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA