logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centralny zamek Astra F - nie działa zamykanie drzwi kierowcy i bagażnika

maka777 04 Cze 2007 12:54 4331 7
REKLAMA
  • #1 3951950
    maka777
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Od kilku dni borykam sie z takim problemem. Do tej pory przy wysiadaniu z samochodu ryglowanie drzwi następowało przez naciśnięcie przycisku na pilocie.
    Obecnie przy próbie zamknięcia wszystkich drzwi z pilota wygląda to tak: Bolce tylnych drzwi i przednich pasażera idą w dół a następnie do góry. Bolec drzwi kierowcy w tym czasie ani drgnie. Dodatkowo nie działa zamykanie klapy bagażnika.
    Próbowałem zamykać z kluczyka ale w momencie przekręcania kluczyka w zamku napotykałem na duży opór, a nie chcę kręcić dalej bo w końcu go złamę..
    Obecnie zamykanie wygląda tak: wkładam kluczyk, przekręcam do pojawienia sie oporu i tak trzymając kluczyk wciskam przycisk na pilocie. Wszystkie bolce sie chowają a ja przekręcam kluczyk do pozycji pionowej i go wyjmuję.
    Dodam, że otwieranie odbywa sie z pilota bez żadnych problemów.
    Normalnie obstawiałbym zacinający się mechanizm lub uszkodzony siłownik w drzwiach kierowcy ale nie działające zamykanie klapy bagażnika sugeruje w/g mnie jakąś poważniejszą usterkę.
    Czy ma ktoś może jakiś pomysł co z tym fantem zrobić. Ja jeżeli chodzi o centralne zamki jestem zielony.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3951986
    staled
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam:niestety musisz zdjac panel dzrzwi i sprawdzic zamatowanie zamka . To jest zamek sterujacy i dlatego masz problem ze wszystkimi zamkami.
  • #4 3952042
    maka777
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam:niestety musisz zdjac panel dzrzwi i sprawdzic zamatowanie zamka . To jest zamek sterujacy i dlatego masz problem ze wszystkimi zamkami.

Problem w tym, że bawiłem się w to przez weekend i do żadnych konstruktywnych wniosków nie doszedłem (jedynie napotykałem na duży opór ruszając cięgnami).
    Dodam, że u mnie w momencie zamykania drzwi z pilota załącza się również alarm. Może to jednak alarm bruździ?
    Centralny jest fabryczny a alarm jakiś fox. Można to jakoś przeprogramować lub jeszcze raz zaprogramować?
  • #5 3952158
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2103
    maka777 napisał:
    napotykałem na duży opór ruszając cięgnami

i tego problemu należy się pozbyć. Alarm zostaw w spokoju bo w nim przyczyny narazie nie widzę. (nie może być dużego oporu na cięgnach)
  • REKLAMA
  • #6 3952224
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3627
    Odczep siłownik od zamka.Bo to może być zarówno usterka kasety, jak i samego siłownika. Sprawdź, gdzie jest ten opór i nim się zajmij. A to, że nie działa też siłownik tylnej klapy, to według mnie zbieg okoliczności, bo siłowniki są ze sobą spięte równolegle. I skoro reszta działa, to ten tez powinien.
  • REKLAMA
  • #7 3954609
    xwit
    Poziom 33  
    Ocena: 213
    Panowie ile można się rozczulać nad padniętykm siłownikiem w drzwiach kierowcy???A może jeszcze powiesz czy zamek oryginalny czy zakładany?
  • #8 3954721
    solecki.m
    Poziom 26  
    Ocena: 122
    xwit napisał:
    A może jeszcze powiesz czy zamek oryginalny czy zakładany?

xwit dobrze mówi, nawet w salonach zakładali "sztukalce" pod klienta, aby auto wyjechało z firmy........
    Wracając do tematu, poczekamy aż autor topicu się wypowie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W samochodzie Opel Astra F występuje problem z centralnym zamkiem – podczas zamykania pilotem bolce drzwi kierowcy i klapy bagażnika nie działają, natomiast pozostałe drzwi reagują prawidłowo. Próba zamknięcia kluczykiem napotyka na duży opór, co budzi obawy o uszkodzenie wkładki zamka. Otwieranie pilotem działa bez zarzutu. Sugerowane przyczyny to zacięty lub uszkodzony mechanizm zamka sterującego w drzwiach kierowcy, ewentualnie problem z siłownikiem. Alarm fabryczny centralnego zamka współpracuje z dodatkowym alarmem marki Fox, jednak nie wskazuje się na niego jako źródło problemu. Zalecane jest zdjęcie panelu drzwi i sprawdzenie mechanizmu zamka oraz odłączenie siłownika w celu zlokalizowania oporu. Wskazano, że siłowniki drzwi i klapy bagażnika są połączone równolegle, więc awaria jednego nie powinna wpływać na drugi, co może sugerować zbieg okoliczności. Pojawiła się też sugestia, że zamek może nie być oryginalny, co może mieć wpływ na działanie systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA