logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektryczne szyby nie działają w Seat Toledo 1.8 1993 - co sprawdzić?

dynios 04 Cze 2007 13:39 4129 9
REKLAMA
  • #1 3952068
    dynios
    Poziom 11  
    Witam. Mam pewien problemik. Mionowicie nie działają mi dwie elektryczne szyby w Seacie (lewa przednia i tylna), a przednia prawa zacina sie(nie chce podnosic sie do góry gdy jest maxymalnie opuszczona). Co może być powodem tego? Dodam że gdy podlącze szyby na krótko z akumulatorem to wszystko pięknie działa. Prosze o szybką odpowiedz :).
  • REKLAMA
  • #2 3952076
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3624
    Wypalone przełączniki. Rozebrać, przeczyścić. Możliwe, że trzeba będzie wyjąć żaróweczkę podświetlenia. Dobrze ją potem zalutować, a nie zagniatać jak w oryginale.
  • REKLAMA
  • #3 3952104
    dynios
    Poziom 11  
    Heh, gdyby to było tkaie proste to już dawno bym to zrobil :). Przelaczniki nie sa poprzepalane, zarowka podswietlenia dziala. Wszyskie siłowniki działaja, gdy sie naciska na przelacznik to slychać, że szyby chca ruszyć tylko tak jakby nie miały na to siły :(
  • Pomocny post
    #4 3952113
    goldwinger
    Ocena: 2096
    bo masz spadek napięcia na przełączniku dlatego bezpośrednio chodzą bez problemu. Można by udoskonalić instalaję i dać przekaźniki bo tam ich chyba nie ma jeżeli dobrze pamiętam, ale roboty dużo-za to efekt jaki
  • Pomocny post
    #5 3952115
    Błażej
    Moduł sterowania masz? Czy idzie w pierwotnym? I to, że się lampka w klawiszu pali NIE ZNACZY, że jest on sprawny! Napisałem, ci, że do czyszczenia styków trzeba ZDEMONTOWAĆ lampkę! A to różnica! A skąd ta pewność, że wyłączniki dobre? JAK JE SPRAWDZIŁEŚ?
    Bo w tej chwili według ciebie wszystko jest sprawne ale nie działa...
  • REKLAMA
  • #6 3952221
    dynios
    Poziom 11  
    Wyłączniki... czyli chyba przelączniki... sprawdzilem w bardzo prosty sposob. podlączylem dwa niedzialające pod dwa dzialające( prawa przednia szyba sie zacinala) i był owszystko ok. co do modulu sterowania to nawet nie wiem co to jest^^. Chyba udalo mi sie rozgryść problem... Poprostu chyba mam zwarcia na przewodach. Rozplątalem jedna wiazke kabli (udalo mi sie fartem ja znalesc) i szyba(prawa przednia) zaczela ladnie pracować. teraz tylko czeka mnie szukanie pozostalych wiązek... mam nadzieje ze kiedys znajde :) Ale i tak wielkie dzieki za pomoc i rady. Pozdrawiam :)
  • #7 3952240
    Błażej
    Jeśli nie masz sterownika komfortu (możesz otwierać na raz wszystkie szyby, nie domykają się one po przytrzymaniu kluczyka w drzwiach w pozycji zamknięte) i wszystko ci idzie poprzez wyłączniki szyb, to (miałem ostatnio takie toledo) należy rozebrać WSZYSTKIE wyłączniki, zdemontować z nich żaróweczki podświetlenia (potem trzeba będzie je wlutować, bo blaszki na które są tam pozagniatane lubą sie ułamać) i wyczyścić styki. Dodatkowo należy sprawdzić stan przewodów w przelotkach drzwiowych. Samoistne powstanie zwarcie w sztywnej wiązce jest raczej mało prawdopodobne...
  • REKLAMA
  • #8 3956109
    maxylewith
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Co prawda tylko tydzien,ale bylem w posiadaniu toledo z niedzialajacymi szybami,zamkiem.Sprawdz przepusty-zazwyczaj ladnie kwitna na zielono;>
  • #9 3961634
    dynios
    Poziom 11  
    Witam ponownie:). Czy w Seacie Toledo 93r. jest sterownik elektrycznych szyb?? jesli tak to gdzie sie znajduje.
  • #10 3961709
    Błażej
    Jak był, bo były wersje z komfortem i bez, to sterownik był pod tylną kanapą za kierowcą. Jak jest sterownik, to można otworzyć na raz tylko jedną szybę. I jest domykanie szyb z kluczyka (komfort właśnie). Jeśli można otworzyć na raz więcej szyb, to modułu nie ma.

Podsumowanie tematu

✨ W Seacie Toledo 1.8 z 1993 roku problem z niedziałającymi elektrycznymi szybami (lewa przednia i tylna nie działają, prawa przednia zacina się przy podnoszeniu) może wynikać ze spadku napięcia na przełącznikach lub uszkodzeń w instalacji elektrycznej. Bezpośrednie podłączenie szyb do akumulatora działa poprawnie, co wskazuje na problem w obwodzie sterującym. Należy rozebrać i dokładnie wyczyścić przełączniki szyb, w tym styki i żaróweczki podświetlenia, które warto wlutować zamiast zaginać. Warto także sprawdzić stan przewodów w przelotkach drzwiowych, gdyż zwarcia lub uszkodzenia wiązek mogą powodować spadki napięcia i utrudniać pracę szyb. W modelu tym mogą występować wersje z modułem sterowania szyb (sterownik komfortu) umieszczonym pod tylną kanapą za kierowcą, który umożliwia jednoczesne otwieranie tylko jednej szyby oraz domykanie szyb z kluczyka. Brak takiego modułu oznacza, że wszystkie szyby sterowane są bezpośrednio przez przełączniki. W przypadku braku modułu można rozważyć instalację przekaźników poprawiających napięcie na przełącznikach, co poprawi działanie szyb.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA