Witam mam pytanie nauczyciel zadal mi zadanie niestety nie mam o tym zielonego pojecia chodzi chyba o kodery. polecenie brzmi 1 z 5 na BCD 8421 wie ktos moze jak to zrobic bylbym bardzo wdzieczny. z gory dziekuje
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamOtt napisał:polecenie brzmi 1 z 5 na BCD 8421 wie ktos moze jak to zrobic bylbym bardzo wdzieczny. z gory dziekuje
Quarz napisał:gdzie zmiennymi wejściowymi będą stany dziesiętne (od 0 do 9) kodu 1 z 5
Paweł Es. napisał:Ott napisał:polecenie brzmi 1 z 5 na BCD 8421 wie ktos moze jak to zrobic bylbym bardzo wdzieczny. z gory dziekuje
Quarz napisał:gdzie zmiennymi wejściowymi będą stany dziesiętne (od 0 do 9) kodu 1 z 5
10 stanów kodem 1 z 5, no, no to będzie wyczyn) !
Mariusz Ch. napisał:[ ...]
Poszukaj wszystkich informacji na temat->Enkodery priorytetowe i masz rozwiązane zadanie. Pomocna będzie nota aplikacyjna 74 148.
Okroisz to do pięciu wejść, część zablokujesz odpowiednimi stanami logicznymi, zostawisz trzy linie wyjścia BCD i ..... wakacje.
Mariusz Ch. napisał:Witam.
Kolego Quarz -> bardzo proszę , przestań robić wodę z mózgu koledze ott!
Mariusz Ch. napisał:Jest zupełnie bez znaczenia, czy 1 z 5 otrzymany na wyjściu enkodera nazwiemy BCD czy BIN.
Mariusz Ch. napisał:Zawsze będzie to 100! Do 9 oba kody są identyczne. Różnica zaczyna się przy 10. Dla BIN będzie 1010 ,a dla BCD 0001 0000.
Mariusz Ch. napisał:
Pzdr.
p.s. Odnoszę wrażenie, że ktoś zmienił skórę![]()