logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrealizować koder 1 z 5 na BCD 8421 w układach cyfrowych?

ott 04 Cze 2007 21:30 1959 14
REKLAMA
  • #1 3953969
    ott
    Poziom 2  
    Witam mam pytanie nauczyciel zadal mi zadanie niestety nie mam o tym zielonego pojecia chodzi chyba o kodery. polecenie brzmi 1 z 5 na BCD 8421 wie ktos moze jak to zrobic bylbym bardzo wdzieczny. z gory dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 3954050
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    ależ to proste; musisz znaleźć wielowejściowy i wielowyjściowy automat kombinacyjny, gdzie zmiennymi wejściowymi będą stany dziesiętne (od 0 do 9) kodu 1 z 5, a wartościami wyjściowymi takie same stany kodu BCD.
    Napisz sobie Tablicę Prawdy dla obu tych kodów i potem pomyśl jak powiązać zmienne wejściowe z wyjściowymi (postać kanoniczna zmiennej logicznej).

Pozdrawiam
  • #3 3956177
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Ott napisał:
    polecenie brzmi 1 z 5 na BCD 8421 wie ktos moze jak to zrobic bylbym bardzo wdzieczny. z gory dziekuje

Quarz napisał:
    gdzie zmiennymi wejściowymi będą stany dziesiętne (od 0 do 9) kodu 1 z 5

10 stanów kodem 1 z 5, no, no to będzie wyczyn ;)) !
  • REKLAMA
  • #4 3958284
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    Paweł Es. napisał:
    Ott napisał:
    polecenie brzmi 1 z 5 na BCD 8421 wie ktos moze jak to zrobic bylbym bardzo wdzieczny. z gory dziekuje

Quarz napisał:
    gdzie zmiennymi wejściowymi będą stany dziesiętne (od 0 do 9) kodu 1 z 5

10 stanów kodem 1 z 5, no, no to będzie wyczyn ;)) !

przecież musi być jednoznaczność pozycji stanów kodu wejściowego i wyjściowego .... :D
    Niech sobie z tego zrobi dwucyfrowy 1 z 5 ...

Pozdrawiam
  • #5 3958818
    Mariusz Ch.
    Ocena: 461
    Witam.

Czasami w bardzo prostym zadaniu można zamieszać.

Poszukaj wszystkich informacji na temat->Enkodery priorytetowe i masz rozwiązane zadanie. Pomocna będzie nota aplikacyjna 74 148.

Okroisz to do pięciu wejść, część zablokujesz odpowiednimi stanami logicznymi, zostawisz trzy linie wyjścia BCD i ..... wakacje.

Pzdr.

P.S.
    Jeśli jest dodatkowy warunek o jednoznaczności wejścia ( w danej chwili może być aktywne tylko i wyłącznie jedno wejście) , to sprawa upraszcza sie do enkodera zwykłego. Polecana literatura : Pieńkos, Turczyński "Układy scalone TTL w systemach cyfrowych", od strony 355 do 366. W takim wypadku wystarczy kilka bramek (minimum 3).
  • REKLAMA
  • #6 3959205
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    Mariusz Ch. napisał:
    [ ...]
    Poszukaj wszystkich informacji na temat->Enkodery priorytetowe i masz rozwiązane zadanie. Pomocna będzie nota aplikacyjna 74 148.

Okroisz to do pięciu wejść, część zablokujesz odpowiednimi stanami logicznymi, zostawisz trzy linie wyjścia BCD i ..... wakacje.

taaa... tylko wtedy kod wyjściowy nie będzie już kodem BCD (ten jest ściśle zdefiniowany), tylko kodem NB modulo - 5... :D
    Wobec powyższego, do "wakacji" chyba jeszcze daleka droga...

Pozdrawiam
  • #7 3959281
    Mariusz Ch.
    Witam.

Kolego Quarz -> bardzo proszę , przestań robić wodę z mózgu koledze ott!

Jest zupełnie bez znaczenia, czy 1 z 5 otrzymany na wyjściu enkodera nazwiemy BCD czy BIN. Zawsze będzie to 100! Do 9 oba kody są identyczne. Różnica zaczyna się przy 10. Dla BIN będzie 1010 ,a dla BCD 0001 0000.[b]

Pzdr.

p.s. Odnoszę wrażenie, że ktoś zmienił skórę :shocked!:
  • REKLAMA
  • #8 3961051
    Quarz
    Poziom 43  
    Mariusz Ch. napisał:
    Witam.

Kolego Quarz -> bardzo proszę , przestań robić wodę z mózgu koledze ott!

chciałoby się zapytać, kto tu robi komu?
    Nietrudno dociec, iż pytający, autor tematu, ma to zrobić od początku czyli: Tablica Prawdy, Postać Kanoniczna, Minimalizacja, Schemat i najlepiej na podstawowych trzech funktorach; NOT, AND, OR.
    A, że sam nie wie co i jak, to już nie moja tu wina...
    Propozycja rozwiązania na funktorach średniej skali integracji (SN74148), jest zadaniem dla inżyniera, ale z dydaktyką ma to niewiele wspólnego.

Mariusz Ch. napisał:
    Jest zupełnie bez znaczenia, czy 1 z 5 otrzymany na wyjściu enkodera nazwiemy BCD czy BIN.

Na takie dictum, to mogę tylko powiedzieć; do widzenia... i nie mam tu o czym dyskutować... :cry:

Mariusz Ch. napisał:
    Zawsze będzie to 100! Do 9 oba kody są identyczne. Różnica zaczyna się przy 10. Dla BIN będzie 1010 ,a dla BCD 0001 0000.

taaa... ale BCD jest o skończonej długości, a NB nie jest i to jest pomiędzy nimi zasadnicza różnica ! I jeszcze jedno, co chyba dla BCD widać, jest to jedenasta pozycja kodowa (licząc "po bożemu" od zera) i pojawia się druga cyfra, a czego nie ma w NB...
    Poza tym, to nie będę pokazywał palcem, kto tu pisał o kodzie BCD i zatrzymał się na piątej pozycji (dziesiętnie)... :cry:

Mariusz Ch. napisał:

Pzdr.

p.s. Odnoszę wrażenie, że ktoś zmienił skórę :shocked!:

Jaśniej proszę, jaśniej... skoroś w pierwszej mojej tu odpowiedzi nie odnalazł "drugiego dna" i wyraźnego sarkazmu, to trudno, nie moja w tym wina.
    Kod BCD ma dziesięć pozycji i to jest jego immanentną cechą, a pisanie iż nie ma to znaczenia, ponieważ nie różnią się one (od NB) pomiędzy sobą jest, delikatnie mówiąc, nietaktem.

Pozdrawiam
  • #9 3961262
    Mariusz Ch.
    Witam.

No jasne! Problem tkwi w kodzie 1 z 5 :idea:
    Dla pełnej jasności sytuacji wyjaśniam, że zawsze używamy minimalną ilość bitów, która pozwala nam na przedstawienie pełnej informacji. Dla kodu 1z5 wystarczą trzy bity. Każdy następny bit jest nieznaczący. Enkoder 1z5 w tej samej postaci może na wyjściu dać kod BIN , BCD , 2*421, Aikena, 7421 ( załącznik).

Odnośnie '148 to nie mam większego doświadczenia, ale moim zdaniem okrojenie układu scalonego spowoduje nieodwracalne uszkodzenia struktury i w efekcie otrzymamy złom elektroniczny. Dużo prościej jest usunąć niepotrzebne bramki ze schematu budowy wewnętrznej.

Nota aplikacyjna (schemat budowy wewnętrznej) i polecana literatura wystarczą do rozwiązania problemu.

Pzdr.

p.s.

"p.s. Odnoszę wrażenie, że ktoś zmienił skórę " -> wyjaśniam: Nie jest to jakakolwiek forma obrazy tylko wywód logiczny na podstawie stylu odpowiedzi, który jest ( był) identyczny u kolegi z orłem w avatarze.
    Załączniki:
    • Jak zrealizować koder 1 z 5 na BCD 8421 w układach cyfrowych? 1z5.PNG (26.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 3969004
    ott
    Poziom 2  
    kurde probowalem , pytalem ale nic. Jesli nie jest to dla was porbleme to moze ktorys z was moglby to zrobic. Niestety od tego zalzey czy bede mial poprawke czy nie.
    ps. stawiam duze piwo :)
  • #11 3970336
    Mariusz Ch.
    Witam.

To jest rozwiązanie skomplikowanego zadania. Ten układ konwertuje kod 1 z 5. Jeśli to ma być 1z5 zanegowany, postępując podobnie uzyskasz układ z bramek NAND.

Pzdr. :sm31:

p.s. Nawet jasne piwo zaciemnia tok logicznego myślenia!
    Załączniki:
    • Jak zrealizować koder 1 z 5 na BCD 8421 w układach cyfrowych? Bardzo skomplikowane zadanie.PNG (12.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 3970449
    ott
    Poziom 2  
    bardzo dziekuje :D a mam pytanie gdzie jest to BCD 8421
  • #13 3970490
    Mariusz Ch.
    Witam.

Totalna załamka! Kod BCD jest oczywiście....... na wyjściu :idea:.

Przy wejściowym 1z5 zmianie ulegają tylko trzy bity C B A . "D" jest zupełnie zbędny ze względu na stałą wartość = 0. Jeśli tobie tak bardzo na nim zależy, to możesz dorysować wyjście "D" zwarte stale z masą.

Pzdr.
  • #14 3970606
    ott
    Poziom 2  
    dzieki bardzo , juz Cię nie załamuje :D jeszcze raz dzieki
  • #15 6560294
    kivlov
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Ja mam podobny problem tylko, że muszę zaprojektować jakiś układ transkodera do zmiany liczby czterobitowej na liczbę w kodzie BCD 7421. Problem jest taki, że nie wiem jak zacząć i nawet nie znam tabeli prawdy dla 7421 :( A potrzebuję tego jutro na rano. Ma ktos jakiś pomysł?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy realizacji kodera 1 z 5 na kod BCD 8421 w układach cyfrowych. Zadanie polega na zaprojektowaniu automatu kombinacyjnego, który na podstawie pojedynczego aktywnego wejścia spośród pięciu (kod 1 z 5) wygeneruje odpowiedni kod BCD 8421 na wyjściu. Zalecane jest sporządzenie tablicy prawdy dla obu kodów oraz wyprowadzenie postaci kanonicznej funkcji logicznych, a następnie ich minimalizacja i implementacja za pomocą podstawowych bramek logicznych (NOT, AND, OR). Wskazano, że przy założeniu jednoznaczności aktywnego wejścia zadanie upraszcza się do enkodera zwykłego, a pomocne mogą być enkodery priorytetowe, np. układ scalony SN74148, choć jego modyfikacja do pięciu wejść wymaga ostrożności. Podkreślono, że kod BCD 8421 ma cztery bity, z czego w tym zadaniu bit D może być stale zerowany, a wyjścia C, B, A odpowiadają trzem bitom kodu. Dyskutowano także różnice między kodem BCD a kodem binarnym oraz kodem NB modulo 5. Literatura polecana to m.in. "Układy scalone TTL w systemach cyfrowych" Pieńkos, Turczyński. Wskazano, że rozwiązanie wymaga logicznego podejścia i znajomości minimalizacji funkcji logicznych, a także znajomości działania enkoderów priorytetowych i ich implementacji w układach TTL.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA