logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować transkoder z NKB na kod 1 z 5?

Dominik123 04 Kwi 2008 23:51 3068 8
REKLAMA
  • #1 4994562
    Dominik123
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam moje pytanie jest następujące mam takie zadanie:
    zaprojektować układ transkodera tak aby na wejściu podawać kod NKB (naturalny kod binarny) trzema liniami. natomiast na wyjściu dostać kod 1 z 5 Proszę pomocy myśle nad tym i nie mam pomysłu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4994706
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Przeniosłem z: Układy scalone.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 4994717
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Dominik123 napisał:
    Witam moje pytanie jest następujące mam takie zadanie:
    zaprojektować układ transkodera tak aby na wejściu podawać kod NKB (naturalny kod binarny) trzema liniami. natomiast na wyjściu dostać kod 1 z 5 Proszę pomocy myśle nad tym i nie mam pomysłu.
    Tablica Prawdy prawdę Ci powie... :D
  • #4 4994740
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Proszę trochę więcej własnej inwencji twórczej. Podpowiem tylko, że trzeba ułożyć tabelkę z 3 wejściami i 5 wyjściami. Na wyjściach zależnie czy stanem aktywnym ma być "1" (wtedy na każdym wyjściu występują pojedyncze "1"), a gdy stanem aktywnym jest "0" to występują pojedyncze "0". A teraz pokaż co potrafisz. Przedstaw swoje wyniki, a my sprawdzimy i ewentualnie poprawimy, jeżeli będzie coś źle.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • REKLAMA
  • #5 4994744
    Dominik123
    Poziom 14  
    Tak ale ja za bardzo nie wim od czego sie zabrać. Narysowałem sobie tablice "Karną" i nie wiem co dolej. układ ma być na samych bramkach co mam teraz zrobić. Sam sobie nie poradze dlatego pisze o pomoc pozdrawiam

Dodano po 22 [minuty]:

Tak wygląda moja tabelka
    https://obrazki.elektroda.pl/84_1207350456.gif prosze o dalsze wskazówki
  • Pomocny post
    #6 4994871
    Paweł_S
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    OK, to co podałeś to tablica prawdy (a nie Karnaughta) ale na jej podstawie również można od razu napisać funkcje wyjść.
    Jeśli chcesz koniecznie użyć tablic Karnaughta, to:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_Karnaugh
    W każdej (będzie ich tyle, ile wyjść) - będzie jedna jedynka. Sklejenia wykonujesz jak w linku powyżej - albo od razu wyznaczanie funkcji z tabeli prawdy - wyjdzie to samo. Jeśli chcesz wyznaczać z tabeli prawdy - to dajmy na to rozpatrujesz wyjście pierwsze. Patrzysz, że dla stanu wejść na wyjściu pierwszym masz mieć jedynkę - tu masz stan wejść 001.
    Zatem funkcję pierwszego wyjścia możesz mieć:
    y1=not(A)*not(B)*C
    (negowanie sygnałów o poziomie zero).
    Przyjmij też jakieś stany dla pozostałych stanów wejść (w tabelce umieściłeś tylko 5) - powinieneś opisać układ dla wszystkich możliwych stanów wejść - może mieć to wpływ na optymalizację.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4994882
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Rany do tego nie trzeba nawet nic tablicować (ale czy na prawdę chodzi ci o kod 1 z 5 a nie 2 z 5)

WY1=NOT W4 AND NOT W2 AND NOT W1
    WY2=NOT W4 AND NOT W2 AND W1
    WY3=NOT W4 AND W2 AND NOT W1
    WY4=NOT W4 AND W2 AND W1
    WY5=W4 AND NOT W2 AND NOT W1

W1 - bit wejściowy na pozycji $$2^0$$
    W2 - bit wejściowy na pozycji $$2^1$$
    W4 - bit wejściowy na pozycji $$2^2$$

Po prostu dekodujesz kolejne stany NKB

Jak się inne robi to patrz tu:

http://www.krystyna.eu/tc/cw2.html

http://www.bryk.pl/teksty/studia/pozosta%C5%8...atyka/1000684-charakterystyka_kodu_2_z_5.html
  • #8 4999633
    Dominik123
    Poziom 14  
    Dziękuje ślicznie za podpowiedzie zrobiłem układ w symulatorze i działa poprawnie, ale mam pytanie jak by to można było zrobić na tablicy "Karno" bo chciałbym wiedzieć a jak szukam po sieci to nie za bardzo rozumie istote tej metody. Jak by mi ktoś mógł napisać w punktach co i jak pokolei robić na tym moim komkretnym przykładzie to bym wdzięczny.
  • #9 5006021
    Paweł_S
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Cytat:
    ale mam pytanie jak by to można było zrobić na tablicy "Karno" bo chciałbym wiedzieć a jak szukam po sieci to nie za bardzo rozumie istote tej metody. Jak by mi ktoś mógł napisać w punktach co i jak pokolei robić na tym moim komkretnym przykładzie to bym wdzięczny.

Metodę masz tutaj:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_Karnaugh
    Akurat w przypadku tego dekodera to nie ma to trochę sensu, bo za dużo tego "sklejania" to nie zrobisz - sposób podany przez
    Paweł Es. jest bardziej ekonomiczny.
    Rozumiem, że chcesz "dla zasady". Napisz te tabelki Karnaughta na podstawie tablicy prawdy (tabelek będzie tyle ile wyjść) - jak je opisać masz podane w linku (przy czym masz 3 sygnały wejściowe), to będziesz miał tablice 4x2 pól (albo 2x4).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zaprojektowania układu transkodera konwertującego trzybitowy naturalny kod binarny (NKB) na kod 1 z 5. Zadanie polega na podaniu na wejściu trzech linii sygnałowych reprezentujących NKB oraz uzyskaniu na wyjściu pięciu linii, z których tylko jedna jest aktywna (kod 1 z 5). Wskazano, że podstawą projektowania jest utworzenie tablicy prawdy z 3 wejściami i 5 wyjściami, gdzie na wyjściach pojawia się pojedyncza jedynka lub zero w zależności od aktywnego stanu. Zaproponowano wyznaczenie funkcji logicznych wyjść na podstawie tablicy prawdy lub tablic Karnaugha, które służą do optymalizacji funkcji logicznych. Podano przykładowe funkcje wyjść w postaci iloczynów logicznych negacji i sygnałów wejściowych, np. y1 = ¬A ∧ ¬B ∧ C. Zwrócono uwagę, że dla tego konkretnego przypadku metoda Karnaugha może być mniej efektywna niż bezpośrednie wyznaczenie funkcji z tablicy prawdy. Użytkownik potwierdził poprawność działania układu w symulatorze i poprosił o szczegółowe instrukcje krok po kroku dotyczące stosowania metody Karnaugha na jego przykładzie. W odpowiedzi podano link do polskiej Wikipedii opisującej metodę Karnaugha oraz wyjaśniono, że dla trzech sygnałów wejściowych tablice Karnaugha mają rozmiar 4x2 lub 2x4, a każda z pięciu funkcji wyjściowych wymaga osobnej tablicy. Podkreślono, że w tym przypadku bezpośrednie wyznaczenie funkcji jest bardziej ekonomiczne niż optymalizacja przez Karnaugha.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA