logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Daewoo dmq-2147txt - trudno włączyć. Jak zapisać programy

kseroboy 04 Cze 2007 22:46 2265 9
REKLAMA
  • #1 3954358
    kseroboy
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Od jakiegoś czasu mam problemy z wyżej wymienionym telewizorem. Otóż:
    1) Od roku ma problemy z jego włączeniem. Gdy wyjmie się wtyczke z prądu i wciska się przez równe 10minut przycisk zmiany kanału to dopiero po tym czasie właczy się TV. Jednak gdy przysik włącznika tv jest wciśnięty na ON, to przycisk zmiany programu trzeba wciskać tylko przez 3min by włączył się TV. W czym polega problem w moim TV? Co uległo w nim uszkodzeniu?
    2) Jakieś 2 lata temu zepsuł mi się pilot do tego TV. Po długim jego braku(w międzu czasie miałem pilot uniwersalny, który działał bardzo wadliwie) Więc postanowiłem poszukać pilota zamiennika(oryginalnego jak na wiek tego TV nie znajdę nigdzie) Pilot ten w zasadzie niczym się nie różni od oryginału, jednak jak ustawić na stałe w nim kanały? Po to go kupiłem by ustawić programy na stałe a nie za każdym razem szukać. Model pilota: BQS 310
  • REKLAMA
  • #2 3954531
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Przecież na pilocie masz przycisk szukania i obok przycisk pamięci (MEMO). Po wyszukaniu stacji naciskasz MEMO, wpisujesz nr programu i ponownie MEMO - napis STORE powinien zmienić kolor na zielony. A telewizor wypada naprawić, np. wymienić kondensatory elektrolityczne na pierwotnej stronie zasilacza (może to wystarczy) i porządnie przelutować płytę.
  • REKLAMA
  • #3 3954545
    kseroboy
    Poziom 11  
    Mirek Z. napisał:
    Przecież na pilocie masz przycisk szukania i obok przycisk pamięci (MEMO). Po wyszukaniu stacji naciskasz MEMO, wpisujesz nr programu i ponownie MEMO - napis STORE powinien zmienić kolor na zielony. A telewizor wypada naprawić, np. wymienić kondensatory elektrolityczne na pierwotnej stronie zasilacza (może to wystarczy) i porządnie przelutować płytę.

Albo ja jestem jakiś niekumaty(raczej zgadza się) albo ten TV robi mi na przekór. Wyszukałem kanał. Kliknęłem przycisk MEMO wyświetlił się na ułamek sekundy ''_" Po czym jak kliknęłem przycisk 3 na klawiaturze numerycznej to przełączył się na ten kanał:(

Dodano po 5 [minuty]:

I jeszcze jedno pytanie dlaczego jak klikam przycisk 1,2 lub 0 to wyświetla się czerwony napis CLEARED???
  • #4 3954748
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1093
    kseroboy napisał:
    I jeszcze jedno pytanie dlaczego jak klikam przycisk 1,2 lub 0 to wyświetla się czerwony napis CLEARED???

Ponieważ wykasowałeś (kiedyś) te kanały. Żeby je "przywrócić" należy zrobić tak jak opisał Mirek Z..
    Najpierw go napraw a potem baw się w programowanie.

Pozdrawiam
    Adam
  • #5 3954895
    kseroboy
    Poziom 11  
    Adam-T napisał:
    kseroboy napisał:

Ponieważ wykasowałeś (kiedyś) te kanały. Żeby je "przywrócić" należy zrobić tak jak opisał Mirek Z..
    Najpierw go napraw a potem baw się w programowanie.

Pozdrawiam
    Adam

Naprawę TV wolę sobie zostawić na późniejszy okres; nie mam samochodu i jak go zawieść do naprawy. DLatego tę kwestię odkładam na później... Ile mniej więcej będą chcieli za taką naprawę? Nie chce by naprawa wyszła mnie drożej od samego sprzętu...

Póki działa najpierw chcialemym ustawić te kanały. Z włączeniem się TV pomęczę się jeszcze jakiś czas, ale narazie priorytetem są kanały TV. DLaczego nie mogę ich ustawić? Usunięte mam tylko 1,2,0 A gdy chce waszą metodą ustawić np na 4 to włącza mi się kanał 4, chyba że ja coś źle robie. Proszę o pomoc!!!
  • #6 3954996
    ZbigniewII
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Jeśli po wprowadzeniu nr kanału natychmiast wciskamy przycisk M a TV nie zapamiętuje, to usterka wewnątrz.
    O koszt naprawy najlepiej zapytać się w najbliższym serwisie dokładnie opisując objawy.
    Koszty naprawy porównując do innych cen... np. bytowych usług- mogą być zaskakująco małe.
  • REKLAMA
  • #7 3955026
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Po przyciśnięciu MEMO powinien wyświetlić się czerwony napis "STORE-". Albo to będzie realizował inny przycisk pilota (wątpliwe), albo TV tylko udaje, że działa - czyli prosi się o naprawę. Zresztą eksploatacja przy wspomnianych wcześniej objawach nie jest wskazana - mogą wystąpić dalsze usterki (koszty).
  • REKLAMA
  • #8 3956194
    kseroboy
    Poziom 11  
    Zamieszczam link do filmika jak ja to robię, i jak to u mnie wygląda:
    http://rapidshare.com/files/35379434/MVI_0042.avi.html

Dodano po 27 [minuty]:

Rozmawiałem z osobą, która byłaby w stanie mi zawieźć TV do naprawy już po Bożym CIele. Co mam powiedzieć Panu co naprawia TV? Co dokładnie z nim jest nie tak?
  • Pomocny post
    #9 3959743
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1093
    Obejrzałem film. Tv zachowuje się jakby ten klawisz w pilocie nie był klawiszem MEMO (a dokładniej nie jest do niego przypisana żadna funkcja w tv). Szukaj innego klawisza (poza klawiszami od 1 do 9) po którym na ekranie pojawi się napis "STORE --". Ewentualnie sprawdź czy na klawiaturze w samym tv nie ma takiego klawisza. Jeśli nie ma to zmień pilot (chyba będzie pasował do niego pilot od elemisa NZS 2040).
    Jeśli chodzi o naprawę --> tv trudno włączyć po wyłączeniu wyłącznikiem sieciowym.

Pozdrawiam
    Adam
  • #10 3962174
    kseroboy
    Poziom 11  
    Jakoś przycisk zaczął działać i udało mi się ustawić kanały. Dziękuję za pomoc oraz za cierpliwość.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Daewoo DMQ-2147TXT ma problem z włączaniem – wymaga długiego przytrzymania przycisku zmiany kanału po odłączeniu od zasilania lub krótszego czasu, gdy włącznik jest w pozycji ON. Przyczyną może być uszkodzenie elementów zasilacza, zwłaszcza kondensatorów elektrolitycznych, oraz konieczność przelutowania płyty głównej. Pilot zamiennik BQS 310, choć podobny do oryginału, sprawia trudności w trwałym zapisywaniu kanałów. Programowanie kanałów wymaga użycia przycisku MEMO (pamięć) po wyszukaniu stacji, co powinno wywołać na ekranie napis STORE. Problemy z zapisem kanałów i wyświetlaniem napisu CLEARED wynikają z wcześniejszego usunięcia kanałów i możliwej usterki wewnętrznej telewizora. Zaleca się naprawę sprzętu przed dalszym programowaniem. W przypadku braku reakcji pilota na przycisk MEMO, sugerowano sprawdzenie innych przycisków lub użycie pilota od modelu Elemis NZS 2040. Koszt naprawy najlepiej ustalić w serwisie, a eksploatacja telewizora z opisanymi objawami może prowadzić do dalszych uszkodzeń. Po pewnym czasie udało się poprawnie zaprogramować kanały.
REKLAMA