logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć drukarkę Mera D100M z 37-pinowym złączem DSUB do PC?

Przemyslaw 21 Paź 2003 23:46 3776 6
REKLAMA
  • #1 369907
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Kurcze, mecze sie juz kilka godzin probujac znalezc cos w sieci na temat tej starej drukarki a konkretnie jej portu. Dostalem ja dzisiaj i bardzo bym chcial ten zabytek podlaczyc ale kompletnie nie wiem z jakim interfejsem ona wspolpracuje. Jest tam 37pinowe zlacze DSUB zenskie. Szczerze mowiac nigdy nie widzialem takiego. Pasuje to niby na RS422 ale...
    Czy wiecie, czy mozna podlaczyc to do komputera PC? Jak to ewentualnie zrobic? Z jakimi komputerami ta drukarka współpracowala?. Intryguje mnie ten sprzet sprzed "mojej ery" - za wszelkie info dzieki serdeczne!

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 370023
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    Było to zwykłe LPT i przewód miał połączenie 1/1
    A w windowsach uruchamiało to się jako standarowa drukarka textowa kodowanie Mazowia
  • REKLAMA
  • #4 370464
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Drukarka ma 37 pinow - zlacze lpt -25. Jak to polaczyc 1-1? Rozkrece ja dzisiaj i popatrze mniej wiecej jak ida tam sygnaly (chociazby masy). Moze cos wymysle. W HWB znalazlem podobne zlacze od drukarki DEC. Sygnaly w nim nie zupelnie pokrywaja sie z tymi w LPT. Klopot podstawowy - jaki typ interface jest w tej D100M? Jesli LPT - najlepiej by bylo.
    Apropos:
    Wdzieczny jestem za linki ale widzialem juz te stronki i one nadal nie wyjasniaja jak tyo podlaczyc do pcta:(
  • #5 371192
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 881
    niestety tylko to znalazlem. A moze zadzwonic do Mera - tam ktos moze cos wiedziec.
  • REKLAMA
  • #7 372500
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Dziekuje wszystkim serdecznie za pomoc. Problem juz rozwiazalem!
    Po obejrzeniu z grubsza polaczen portu, rzeczywiscie przypomina troche zwykly centronisc. Przekrosowali tylko kilka kabelkow przy DB37. Podłaczylem to traktujac zlacze jak zwyklego centronicsa i likwidujac jednoczesnie krosy. Drukarka pierwszorzednie połączyla sie z moim kompem. Okazalo sie, ze jeszcze glowica jest "pogrzebana" ale po godzinie walki z nia udalo mi sie ja prawidlowo zlozyc.
    Jako zwykla tekstowa drukuje dobrze. Ustawialem ja jako Star LC20 i Epson FX100, drukowala ale nie do konca poprawnie (na Star przesuwala linie i czasami krzaki, na Epson o wiele lepiej). Moze ktos ma jeszcze pomysl jaki sterownik zastosowac aby drukowala grafike?
    Poki co to osiagnalem to co chcialem i jeszcze raz wszystkim dziekuje.

Pozdrawiam !

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Drukarka Mera D100M posiada 37-pinowe złącze D-Sub, które jest wariantem portu równoległego (LPT), podobnym do standardowego Centronics, lecz z przekrosowanymi kilkoma przewodami. Port ten nie jest typowym RS-422, lecz wymaga traktowania go jak standardowe złącze Centronics z odpowiednim krosowaniem sygnałów. Po poprawnym podłączeniu i eliminacji przekrosów drukarka łączy się z komputerem PC i działa jako drukarka tekstowa. Ustawienia sterowników Star LC20 i Epson FX100 pozwalają na drukowanie tekstu, przy czym Epson FX100 daje lepsze efekty. Problemem pozostaje obsługa grafiki, dla której nie znaleziono jeszcze optymalnego sterownika. Mera stosowała zarówno złącza Centronics, jak i D-Sub37, co powodowało konieczność dostosowania kabli. Źródła i dokumentacja dotycząca kabli Centronics i portów równoległych mogą pomóc w dalszej konfiguracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA