logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć włącznik do zasilacza ATX w odtwarzaczu z CD-ROM?

maciek1221 05 Cze 2007 16:04 4774 7
REKLAMA
  • #1 3956046
    maciek1221
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Siemka,prosiłbym o bardzo łopatologiczne wytłumaczenie,jak dorobić włącznik/wyłącznik do zasilacza ATX. Chodzi o to że zrobiłem odtwarzacz z CD-ROM'u, i nie wiem jak dorobić taki włącznik(pstryczek),prosiłbym abyście mi dokładnie wytłumaczyli co gdzie przylutować,ponieważ mi nigdy nie wychodzi lutowanie włączników... Proszę bez głupich odpowiedzi typu: ,,Jak takiego czegoś można nie umieć''.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3956077
    xbaj
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    We wtyczce z zasilacza łączysz zielony przewód z czarnym (masą) żeby odpalić ATX.
  • REKLAMA
  • #3 3956086
    piotrsta
    Poziom 22  
    Jeżeli zamierzasz na stałe zostawić "pstryczek" przy tym zasilaczu to najlepiej te kabelki które opisał kolega wyżej odciąć od wtyczki i połączyć wyłącznikiem.
  • REKLAMA
  • #4 3956090
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Niestety, ale niektóre starsze, gorsze zasilacze nie za bardzo lubią jak są nieobciążone lub mają nikłe obciążenie. Właśnie jak to u ciebie sam CD-ROM.
  • REKLAMA
  • #5 3956284
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3818
    Szanowni koledzy xbaj oraz piotrsta nie jest to ekonomiczne ani też praktyczne rozwiązanie o ile zasilacz będzie podłączony do gniazdka sieciowego non stop...
    Należy zrobić tak jak zawsze to było wykonane w zasilaczach AT oraz czasami w niektórych zasilaczach ATX (na obudowie włącznik odcinający zasilanie sieci 230V) po czym na stałe zewrzeć przewód zielony i czarny.
  • #6 3956779
    Laki Luk
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jak dobrze zrozumiałem to ten zasilacz ma być na stałe, więc jakoś nie widzę sensu w stosowaniu tak dużego i nie poręcznego zasilacza. Czy nie lepiej kupić prosty zasilacz na 12V i zaadaptować go do CD-ROM-u schematami, jakich wiele na elektrodzie?:D
  • #7 3956914
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    A nie prościej po prostu zaopatrzyć się w zasilacz AT?
    Na Allegro takie chodzą od złotówki... Za piątaka spokojnie kupisz (sam czasem sprzedaję :) )
  • #8 3957148
    maciek1221
    Poziom 18  
    Witam,mam zasilacz AT,ale ten ATX który posiadam jest poręczniejszy...Ale jeżeli tak radzicie,to zostanę przy AT. Temat do zamknięcia.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia włącznika do zasilacza ATX wykorzystywanego w odtwarzaczu z CD-ROM. Podstawową metodą uruchomienia zasilacza ATX jest zwarte połączenie zielonego przewodu (PS_ON) z czarnym (masą). Aby dodać włącznik, należy odciąć te przewody od wtyczki i połączyć je przez przełącznik, co umożliwi ręczne włączanie i wyłączanie zasilacza. Zwrócono uwagę, że niektóre starsze zasilacze ATX mogą wymagać obciążenia, np. podłączenia CD-ROM, aby działać poprawnie. Wskazano również, że ekonomiczniejszym i praktyczniejszym rozwiązaniem może być zastosowanie zasilacza AT z wbudowanym włącznikiem sieciowym, który odcina zasilanie 230V, a przewód zielony i czarny pozostaje na stałe zwarte. W końcowej wypowiedzi autor zdecydował się pozostać przy zasilaczu AT ze względu na jego poręczność i prostotę obsługi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA