logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router z klonowaniem MAC dla stałego IP w sieci osiedlowej - jaki wybrać?

emilgaw 05 Cze 2007 20:54 4951 7
REKLAMA
  • #1 3956936
    emilgaw
    Poziom 13  
    Ocena: 50
    Czy istnieje jakiś Router z możliwością sklonowania adresu MAC , przy stałym IP? Posiadam internet w sieci osiedlowej , jednakże kabel biegnący przez środek pokoju do laptopa wygląda mało estetycznie , więc chciałem założyć internet bezprzewodowy w mieszkaniu. Administrator wyjechał za granicę i nie ma go juz pół roku , nikt nie umie zmienić adresu MAC na nowy dla mnie (sieć o dziwo chodzi przez te pół roku bezawaryjnie) więc szukam alternatywnej drogi. Rutery posiadają możliwość klonowania MAC ale przy dynamicznym IP , a ja mam stałe i w tym cały problem.
  • REKLAMA
  • #2 3957173
    maniek475
    Poziom 25  
    Ocena: 109
    witam

Ap Ovislink WL 1120 AP z APPRO na pokładzie ma taką możliwość ,

jest w miarę tani i dobry .

pozdrawiam maniek475
  • REKLAMA
  • #3 3957698
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Praktycznie każdy router posiada taką opcję.

Kwestia ustawienia IP (DHCP, statyczne) nie ma tutaj żadnego znaczenia.
  • #4 3957951
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Drobna sugestia - włącz przy okazji TTL w ruterze bo często jest filtracja pod tym kątem, czy nikt nie podpina więcej kompów
  • #5 3957971
    Deepone
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    NetGear WGR614 v6 - taki posiadam i posiada te opcje, raczej nie spotkałem się z tym by nie posiadały opcji klonowania i z tego co się orientuje to raczej nie ma podziału tutaj przez rutery na dynamiczne i stałe, ja mam włączone DHCP ale mogę też wpisać ręcznie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 3960520
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Klonowanie MAC dla portu WAN ma wiekszosc routerow, w/w takze, zainteresuj sie lepiej linksysem i alternatywnym oprogramowaniem do niego.
  • #8 3961300
    grzegorz dob.
    Poziom 20  
    Ocena: 126
    Z tego co widać ten Dlink posiada funkcje Clone MAC adres, zwróć uwagę tylko na nadaniu mu adresu Ip którego nie ma w sieci bo będzie konflikt. Oczywiście Ip powinno być w tej samej klasie np.(192.168.10.xxx). Z pisz najpierw adres swojej karty.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wyboru routera z funkcją klonowania adresu MAC przy stałym adresie IP w sieci osiedlowej. Użytkownik potrzebuje rozwiązania umożliwiającego zastąpienie przewodowego połączenia internetowego bezprzewodowym, jednak administrator sieci nie jest dostępny, a zmiana MAC w sieci jest utrudniona. Wskazano, że większość routerów oferuje funkcję klonowania MAC niezależnie od trybu przydzielania IP (statyczne lub DHCP). Zalecane modele to m.in. Ap Ovislink WL 1120 AP z oprogramowaniem APPRO oraz NetGear WGR614 v6, które posiadają tę funkcję. Poruszono także temat konfiguracji TTL w routerze jako dodatkowego zabezpieczenia przed podłączaniem wielu urządzeń. Wskazano również na model D-Link DI-614 rev B, który obsługuje klonowanie MAC, z uwagą na konieczność przypisania unikalnego adresu IP w tej samej klasie sieci, aby uniknąć konfliktów. Sugerowano także rozważenie routerów Linksys z alternatywnym oprogramowaniem dla większej elastyczności konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA