logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kolorowe pionowe pasy na TV<-tv-out s-video z GeForce3 Ti

ivorpl 06 Cze 2007 11:31 1992 7
REKLAMA
  • #1 3958470
    ivorpl
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Tak jak powyżej...
    czytałem wczoraj forum...dużo postów na ten temat...ale tylko jedne znalazłem z podobnym problemem i to bez odpowiedzi...

Próbowałem podłączyć kartę graficzną GeForce3 Ti 200 to mojego tv Philipsa 21 cali 50Hz płaski ... (2 letni - nie żaden staroć) ...po podłączeniu kabelka S-video z przejściówką na cinch i podłączeniu tego do przejściówki cinch-euro w TV - czarny ekran (dodam, że ostatnia przejściówka na 100% dobra bo mam do niej podłączone video i śmiga OK)...

po lekturze forum diagnoza - zły kabelek -> wynik ...zrobiłem sobie własny kabelek i podpiąłem go bezpośrednio od wyjścia s-video w karcie do odpowiednich pinów w złączu euro(scart)... wynik na TV ...kolorowe pionowe pasy - biały, żółty, czerwony, zielony..etc... do czarnego , chyba 8 bo nie policzyłem - wygląda jak obraz testowy...

i nic więcej nie udało mi się zdziałać...próbowałem innych sterowników oraz tvtool ...widzi TV ale obraz dalej taki sam... pionowe kolorowe pasy jak obraz testowy??

ktoś ma jakiś pomysł czy mam uwalone wyjście TV w karcie graficznej??

Dodano po 2 [minuty]:

tak dokładnie - kolorów 8 jak Test odwzorowania kolorów na tej stronce rys.16.

http://www.delta.poznan.pl/nowosci/nowosci_sz...eg_ramki.php?link=/news/cctvopis/cctvopis.htm
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3962141
    gugul1978
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    albo śćiągnij tvtool duzo wiecej opcji i jak dla mnie lepszy obraz
  • #4 3962730
    ivorpl
    Poziom 21  
    gugul...tvtool'a jak napisałem wcześniej próbowałem....

natomiast co do drugiej kwesti...ani razu nie pojawiła się opcja klonowania możliwa do wyboru... tylko ekran pojedyńczy...

ma ktoś jeszcze jakieś pomysły...sam jeszcze pokombinuję...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3963254
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Sciągnij i zainstaluj starsze sterowniki do karty ze strony Nvidia http://www.nvidia.pl/page/home.html
    Np. Forceware 71... lub podobne. (Najpierw odinstaluj te które już masz).Nie zawsze starsze karty pracują z nowymi sterami.Metodą prób i błędów trafisz na właściwy.
  • #6 3964489
    ivorpl
    Poziom 21  
    hmmmm Qbuś... też próbowałem - z 6 różnych.... a na niektórych sterach to kaszane jakąś mam - artefakty wychodzą przy przechodzeniu pomiędzy aplikacjami za pomocą Tab ... chyba ta karta jest jednak ździebko uwalona...

za parę dni będę miał innego geforca i sprawdzimy

Dodano po 5 [godziny] 49 [minuty]:

kupiłem nowy kabelek s-video -> scart ....no i kombinowałem z różnymi wersjami sterowników i poszło w wersji 61.67 ...ale widać tylko to co na początku..bios...ekran ładowania ...i koniec kaszana... potem sieczka na ekranie ... złe odświeżanie...ale nie mogę ustawić mniej niż 60 Hz.... wszystkie dostępne rozdzielczośc/odświeżanie/systemy próbowałe... system TV na PAL-B .... i dalej sieczka..

do tego nawet ten ekran powitalny jest lekko mówiąc ch...y trochę ...zakłócenia...obraz drga...chcionki ledwo czytelne... dziwne kolory...uwalona ta karta jest... kończę temat

ps. no chyba, że ktoś ma jeszcze coś do dodania...
  • Pomocny post
    #7 3966415
    gugul1978
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    ivorpl tvtool działa mam gainwarda gforce3 titanium 450 tez miałem problemy z ustawieniami i jak kolega napisał była to wina sterowników zmieniłem na 93.71 i śmiga
  • REKLAMA
  • #8 3976403
    ivorpl
    Poziom 21  
    Próbowałem różnych i nic to nie dało...ściągnąłem wszystko od najnowszej wersji ...do wersji 5cośtam obsługującej ti 200... i nic... jutro będę miał inną kartę i zobaczymy

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia karty graficznej GeForce3 Ti 200 do telewizora Philips 21 cali 50Hz za pomocą wyjścia S-Video i przejściówek na złącze Euro (SCART). Po podłączeniu pojawiają się kolorowe pionowe pasy zamiast poprawnego obrazu, przypominające obraz testowy. Próby zmiany kabla, wykonania własnego kabla, użycia różnych sterowników (w tym starszych wersji Forceware) oraz narzędzia TVTool nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. Telewizor jest wykrywany, ale obraz pozostaje zakłócony, z problemami z odświeżaniem i kolorami. Ustawienia systemu TV na PAL-B oraz próby zmiany rozdzielczości i częstotliwości odświeżania nie rozwiązały problemu. Wskazywano na możliwe uszkodzenie karty graficznej. Inni użytkownicy zgłaszali podobne problemy z kartami Gainward GeForce3 Titanium, które rozwiązywali przez zmianę sterowników na wersję 93.71. Ostatecznie problem nie został całkowicie rozwiązany, a autor planuje testy z inną kartą graficzną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA