logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jumbotronic CTV2055M – zbyt szeroki obraz, brak schematu, regulacja napięcia linii

kejz 06 Cze 2007 18:39 1064 8
REKLAMA
  • #1 3959745
    kejz
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    W tym telewizorze jest za duża szerokość obrazu.Na płycie znalazłem opis napięcia zasilania linii 118V.Jednak przy tym napięciu obraz jest zbyt szeroki i po ustawieniu napięcia do wartości 110V obraz jest węższy -widoczne są w całości numery programów (tvp1,tvp2 itd).Nie mam też jego schematu i nie wiem jakie to chassis,bo nigdzie na płycie nie znalazłem oznaczenia.Jeśli ktoś mógłby pomóc to proszę o poradę,co z tym zrobić.Z góry dziękuję i pozdrawiam!
    P.S.Wcześniej w tym odbiorniku wymieniona została pamięć 24C02,po wymianie której odbiornik dał się załączyć do pracy.
  • REKLAMA
  • #2 3960428
    andsab
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Często po wymianie pamięci konieczne jest ustawienie parametrów obrazu w trybie serwisowy, lub zgranie zawartości z takiego samego odbiornika.
  • REKLAMA
  • #4 3960610
    kejz
    Poziom 19  
    Tak, tylko nie wiem jak wejść w tryb serwisowy.Spróbuję jeszcze tymi kondensatorami coś poprawić.
  • REKLAMA
  • #5 3964065
    andsab
    Poziom 15  
    Jaki jest typ procesora? Może będę miał opis wejścia w tryb serwisowy do takiego procesora.
  • #6 3964563
    kejz
    Poziom 19  
    Procesor jest typu PCA84C641P/068.
    Kondensatory podstawiałem-nie było specjalnej różnicy.Kondensator w kolektorze tr.linii zmieniłem z 7,5nF na 5,6nF i trochę obraz się zwęził.Nie wiem czy schodzić z jego wartością jeszcze niżej.
  • REKLAMA
  • #7 3966553
    andsab
    Poziom 15  
    Ten procesor niema regulacji geometrii obrazu w trybie serwisowym. Może uszkodzenie być w układzie korekcji. Nie wiem jak zbudowany jest układ w tym TV, ale czasami wysiada tyrystor w korekcji i objaw może być podobny. Szukałbym uszkodzenia w elementach lub okolicy elementów które wymienił kolega jezak
  • #8 3966847
    alvin
    Poziom 25  
    Ocena: 44
    Witam.
    Nie możesz tak znacznie zmieniać wartości kondensatora. Wpływa to np. na wartość wysokiego napięcia i napięcia żarzenia. Jeżeli jest to TV 20 lub 21 cali to raczej nie posiada układu korekcji E/W. Wymień, podstaw kondensatory w obwodzie cewek H i elektrolit 10 - 47uF w nodze BOOSTER (chyba tak to się pisze) trafopowielacza, jeżeli oczywiście taki jest. Nie znam tego TV.
  • #9 3967251
    kejz
    Poziom 19  
    Przywróciłem poprzednią wartość kondensatora,a pokręciłem cewką korekcji w obwodzie cewek odchylających i obraz ma w miarę dobrą geometrię i rozmiar.Pogrzeję go przez jakiś czas i dam znać w razie czego.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Jumbotronic CTV2055M występuje problem z nadmierną szerokością obrazu. Na płycie głównej znajduje się oznaczenie napięcia zasilania linii 118V, jednak przy tej wartości obraz jest zbyt szeroki. Obniżenie napięcia do 110V skutkuje zwężeniem obrazu i pełnym widokiem numerów programów. Po wymianie pamięci 24C02 odbiornik zaczął działać, lecz brak schematu i oznaczenia chassis utrudnia dalszą diagnostykę. Próby regulacji kondensatorów w obwodzie cewek H oraz zmiana wartości kondensatora w kolektorze tranzystora linii (z 7,5nF na 5,6nF) częściowo poprawiły geometrię obrazu. Procesor PCA84C641P/068 nie posiada regulacji geometrii w trybie serwisowym, co sugeruje możliwe uszkodzenie układu korekcji, np. tyrystora. Zalecane jest sprawdzenie kondensatorów elektrolitycznych (10-47uF) w nodze BOOSTER trafopowielacza oraz cewek H. Ostatecznie poprawę przyniosła regulacja cewki korekcji w obwodzie cewek odchylających, przywracając właściwy rozmiar i geometrię obrazu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA