logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak pliku NTLDR na dysku Seagate ST3320620A 320GB ATA po instalacji Windows

brzuch0 07 Cze 2007 14:47 1434 8
REKLAMA
  • #1 3962314
    brzuch0
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Mam problem z nowo zakupionym dyskiem Seagate ST3320620A 320GB ATA 16MB a mianowicie po zainstalowaniu windows i popartycjowaniu wszytko było ok dopuki nie zaczalem przerzucac danych ze starego dysku. po podłaczeniu starego dysku komp mi sie zaczał wieszac no i wkncu odłaczyłem dysk ale pozniej mozj nowy dysk nie chał uruchomic winodowsa, Jak juz sie miał wczyc system to komputer sie restartowal i tak wkółko, wiec chciałem zaintalowac winodwsa od nowa ale nie dało rady bo wyskakiwał mi komuniat "Couldnt find NTDRL " Musiałem wiec podłączyc dysk od kolegi z windowsem no i sforamtowłame z windowsa partycje gdzie był zainstalowany moj system i zaistalowałem ponownie system. Ustwaiłem swoj dysk na master no i znowu wyskakuje kompunkat brak pliku NTDRL . Jak moj segate jest podłaczony z dyskiem kolegi do kompa i ustawiony jako slave wszytko działa jak nalezy moge wybrac system i jest ok.
    Co jest przyczyna tego stanu rzeczy ?

Moderowany przez Błażej:

Post był wielokrotnie raportowany. Błędy, brak interpunkcji, niechlujna pisownia. Ostrzeżenie za pisownię!

• REKLAMA
  • #2 3962460
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Podłącz TYLKO swój nowy dysk i rozpocznij instalację od utworzenia partycji (z poziomu WIN).
  • REKLAMA
  • #3 3962720
    brzuch0
    Poziom 17  
    tylko ze jak jest podłączony tylko mój dysk to jakoś nie mogę odpalić windowsa mimo, że jest zainstalowany, a do tego nie mogę nawet rozpocząć instalacji ze swojego dysku ponieważ jak pojawia sie ekran z napisem sprawdzanie konfiguracji komputera to po kilku sekundach dysk staje i nic sie nie dzieje.
  • Pomocny post
    #4 3964245
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Podłącz tylko i wyłącznie swój dysk jako master, odpal instalkę Windowsa, z poziomu instalacji usuń partycje i utwórz nowe, zainstaluj system i dopiero wtedy podpinaj inne dyski...
  • #5 4019053
    brzuch0
    Poziom 17  
    Mam teraz kolejny. Po kilku dniach windows mi sie " wywala" myślałem ze stary zasilacz nie daje rady zasilać sprzętu wiec go wymieniłem na Fortrona 400 w z allegro, ale nic to nie pomogło co może być tego przyczyną?
    Mój komputer
    płyta matsconic kt266, procesor althon 2000xp, ram 768, dysk 320gb ata segate, dvd lg , cdrw lg, karta sieciowa, modem, myszka pod usb.
  • REKLAMA
  • #6 4019419
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4019840
    brzuch0
    Poziom 17  
    Trochę niepoprawnie napisałem bo sie spieszyłem a wiec po zamontowaniu nowego dysku
    komputer mi sie wieszał i co kilka dni musiałem na nowo instalować system gdyż windows nie chciał sie odpalać, tak wiec wymieniłem zasilacz i jest to samo. System działa kilka dni, a w miedzy czasie komputer sie wiesza aż w końcu nie może sie uruchomić wogóle
  • REKLAMA
  • #8 4020126
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    A wykonałeś test pamięci operacyjnej ? Przydatny również byłby test dysku . Nie podkręciłeś czasami podzespołów komputera ?

Pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nowo zakupionego dysku Seagate ST3320620A 320GB ATA, na którym po instalacji Windows i partycjonowaniu system działał poprawnie, jednak po podłączeniu starego dysku komputer zaczął się zawieszać, a następnie nowy dysk nie uruchamiał systemu, wyświetlając komunikat o braku pliku NTLDR. Próby reinstalacji Windowsa na nowym dysku bez podłączania innych dysków kończyły się zawieszeniem podczas konfiguracji. Ustawienie dysku jako master bez innych dysków powodowało ten sam problem, natomiast podłączenie go jako slave wraz z dyskiem kolegi umożliwiało poprawne uruchomienie systemu. Wymiana zasilacza na Fortrona 400 nie rozwiązała problemu, a system działał tylko kilka dni, po czym komputer się zawieszał i nie mógł się uruchomić. Zalecane jest podłączenie tylko nowego dysku jako master, usunięcie i ponowne utworzenie partycji z poziomu instalacji Windows, a następnie instalacja systemu przed podłączaniem innych dysków. Dodatkowo sugerowano wykonanie testów pamięci RAM (memtest86) oraz dysku (MHDD) w celu wykluczenia uszkodzeń sprzętowych lub problemów z podkręcaniem podzespołów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA