logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows 2000 na dysku Seagate 320GB ATA/100 - problem z pojemnością

myk_myk 23 Sty 2007 17:23 1791 14
REKLAMA
  • #1 3478437
    myk_myk
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam.
    Mam płytę główną Abit IS7. Kupiłem dysk Seegate 320 GB Ata/100.
    Aronić selekter podzielił mi na ładne partycje, a ten mądrala Windows widzi tylko 138 GB, nie mówiąc już nic o partycjach.

Czy mozna zainstalować Win2000 na takim dysku?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3478463
    wolferin
    Poziom 16  
    Tak a płyta główna zapewne obsługuje tylko 150 lub 180gb wiec dlatego ci nie działa.
  • #3 3478470
    myk_myk
    Poziom 13  
    Arunic Selektor ją dojrzał i dzięki niemu zrobiłem nowe partycje. Jak Aronic widzi całą, to płyta chyba też.
    Pozdrawiam.

Na stronie http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=111326 jest opis, co zrobic, aby Winda widziała dysk powyżej 137, ale to nie rozwiązuje problemu z instalacja Wibdy.
  • #4 3479081
    polls
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Jestem za aktualizacją biosu płyty zapewne masz wersje biosu poniżej 17
    Biosy od 17 w zwyż nie mają ograniczenia dysku do 136GB
    możesz przeczytać to na stronie abita http://www.abit-usa.com/products/mb/bios_revision.php?categories=1&model=79

program do flashowania dla abita http://www.abit-usa.com/downloads/downloads.p...ownloads/utilities/flashmenu/FlashMenu139.exe
  • #5 3479860
    myk_myk
    Poziom 13  
    Dos widzi wszystie partycje i śmiga.
    Nie można zainstalować NOWEGO systemu, ponieważ Winda nie widzi całego dysku ani partycji. W tej chwili startuję ze starego dysku i po modyfikacji rejestru Winda widzi cały dysk 320 GB.
    Gdy staruję z CD to instaler Windy jest głupi - widzi tylko 137 GB.
    Chciałbym startować z tego dysku, bo jest szybki.
    Przenisłem Ghostem obtaz partycji z C: na dysk Seegate, lecz dysk nie startuje. Nie wiem jak przenieść Boota z c: na ten duzy.

Acha, jak startuję z dysko 320 gb po skopiowaniu partycji, to komp mówi, że brakuje pliku "Ntldr"
    Pozdrawiam.

Service Pack instaluje się po zainstalowaniu Wind
  • REKLAMA
  • #6 3481105
    polls
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Wnioskuje że kolega olał moje rady, i nie poczytał na stronie producenta dlaczego się tak dzieje,
    napisz jaką masz wersję biosu wtedy będziemy myśleć dalej
  • #8 3481242
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 293
    Są takie systemy Live CD, że nawet po wyłączeniu dysków w BIOS-ie, Live widzi wszystkie dyski i to z partycjami. Więc nie jest mówione, że jak docelowy system operacyjny czegoś nie widzi, a widzą to narzędzia partycjonujące, to jest to wina Windowsa a nie BIOS-a.
  • #9 3481339
    koli84
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    kaem napisał:
    Są takie systemy Live CD, że nawet po wyłączeniu dysków w BIOS-ie, Live widzi wszystkie dyski i to z partycjami.

Nierealne! Jak coś co nie jest uruchomione może być widoczne przez jakiś inny OS typu Live?? NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI!

A co do problemu autora tematu, to nie jest to problem (wbrew twierdzeniom innych) z BIOS'em, tylko problem z Windowsem... Windows 2000 "duże dyski" (tj. powyżej 136GB) obsługuje po zainstalowaniu SP4. Proponuję sobie ściągnąć SP4 i zintegrować go z instalką Windowsa 2000, następnie dociągnąć najnowszy WinSPatcher, lub Autopatcher dla Win2000+SP4 i również go zintegrować z płytą instalacyjną Windowsa 2000... Gwarantuje że problem zniknie:D

Podobny problem może również występować z Windowsem XP... radą na to jest zintegrowanie z płytą instalacyjną SP2 do WinXP (SP 1 też może być, ale po co, ckoro jest nowszy SP2)
  • REKLAMA
  • #10 3483539
    myk_myk
    Poziom 13  
    Dziekuję wszystkim. Nikogo nie olałem. Mam instalkę zintegrowaną z Sp4. Windows próbuje formatować partycję na której chcę założyć Windę (nareszcie zobaczył czły dysk), lecz po zakończeniu komunikuje, że dysk mam sobie wsadzić w intymne miejsce. Dysk sprawdzony.
    Pozdrawiam.
  • #11 3483612
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 293
    koli84 napisał:
    kaem napisał:
    Są takie systemy Live CD, że nawet po wyłączeniu dysków w BIOS-ie, Live widzi wszystkie dyski i to z partycjami.

Nierealne! Jak coś co nie jest uruchomione może być widoczne przez jakiś inny OS typu Live?? NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI!

Przecież sam sprawdziłem! Niestety nie pamietam co to dokładnie było (jakieś ratunkowe XP Live dołączone do gazetki, czasami pożyczam coś takiego od kumpla, a potem nie pamiętam dokładnie co to).
    Ale problemu autora tematu to nie rozwiąże, więc nie ma sensu się dłużej spierać.
  • REKLAMA
  • #12 3483646
    BENO99
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    myk_myk napisał:
    Dziekuję wszystkim. Nikogo nie olałem. Mam instalkę zintegrowaną z Sp4. Windows próbuje formatować partycję na której chcę założyć Windę (nareszcie zobaczył czły dysk), lecz po zakończeniu komunikuje, że dysk mam sobie wsadzić w intymne miejsce. Dysk sprawdzony.
    Pozdrawiam.

Podaj ten komunikat--czy bląd jaki pokazuje ??
  • #13 3483676
    myk_myk
    Poziom 13  
    Nie chce mi się już grzebać z winda i z tym dyskiem. Zainstalowałem windę na inny dysk i jest ok. Teraz jadę z starego dysku, bo chcę odzyskać passwod neostrady, bo w nowej instalacji musze podać, a umowa poszła się gdzieś kochać.
    Pozdrawiam.
  • #14 3484594
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    myk_myk napisał:
    Nie chce mi się już grzebać z winda i z tym dyskiem

Zachowanie kolegi jest co najmniej ubliżające pomagającym mu członkom społeczności Elektrody. Na miejscu kolegi po takim tekście spaliłbym się ze wstydu. Temat zamykam.
  • #15 3493022
    myk_myk
    Poziom 13  
    Myślę, że nikomu nie ubliżyłem. Stosowałem się do rad pomagających i serdecznie wszystkim dziękuję.

Teraz wszystko śmiga i jest OK.
    A zrobiłem to tak:
    - windzie którą uzywałem na starym dysku zmodyfikowałem rejest zgodnie z sugestią firumowicza.
    - ghostem przeniosłem partycję na dysk 320GB. Miałem problem, bo Winda sie nie odpalała. Problemem, który trudno było zlokalizować był CD, któremu Winda nadała literę "F", z którego ściągane były pliki potrzebne do rozruchu Windy. Po odłączeniu CD i starcie wszystko było prawie OK. Po udanym starcie Windy podłączyłem CD (oczywiście komp był wyłączony) i dysk CD miał inną literke.
    - Winda wielkość partycji systemowej widziałą taką jaką miałą partycja źródłowa. W "Zarządzanie dyskami" była wielkość prawdziwa, a w "Właściwościach" była wielkość wadliwa. Nie pomogły żadne naprawy i sprawdzenia. Przy pomocy Aronic Selecter zmieniłem rozmiar partycji i Winda dostała olśnienia.
    Może komuś to się przyda.
    Pozdrawiam.

-

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył instalacji systemu Windows 2000 na dysku Seagate 320 GB ATA/100 podłączonym do płyty głównej Abit IS7, gdzie instalator systemu widział jedynie 137 GB dysku i nie rozpoznawał partycji. Przyczyną ograniczenia była zarówno wersja BIOS-u płyty głównej, która mogła nie obsługiwać dysków powyżej 137 GB, jak i brak zintegrowanego Service Pack 4 w instalatorze Windows 2000, co jest wymagane do obsługi dużych dysków. Zalecano aktualizację BIOS-u do wersji 17 lub wyższej oraz integrację SP4 z instalacją systemu. Autor próbował przenieść system za pomocą Ghosta, jednak pojawił się problem z brakiem pliku "Ntldr" i błędem podczas formatowania partycji. Ostatecznie autor zmodyfikował rejestr w działającym systemie na starym dysku, przeniósł partycję na nowy dysk, odłączył napęd CD, który powodował konflikt liter dysków, oraz zmienił rozmiar partycji za pomocą Aronic Selecter, co pozwoliło na prawidłowe rozpoznanie dysku i uruchomienie systemu. Problem z instalacją nowego systemu bezpośrednio z płyty instalacyjnej pozostał, ale działający system przeniesiony metodą obrazowania działał poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA