logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak podświetlenia w nowym wyświetlaczu Sony Ericsson K700i - co sprawdzić?

zielak_18 07 Cze 2007 15:10 2193 9
REKLAMA
  • #1 3962387
    zielak_18
    Poziom 11  
    Witam!

Mam problem z Sony Ericssonem k700i. Telefon kiedy go dostałem miał wylany wyświetlacz i nie podświetlał sie on. Wszystko poza tym działało.
    Kupiłem nowy wyświetlacz i wymieniłem go. Wyświetlacz działa ale nie jest podświetlony :cry:

Czy możliwe aby winę miał nowy wyświetlacz? Co może być przyczyna braku podświetlania?

Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3962403
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 234
    jesli lcd sprawny to przetwornica do wymiany
  • #3 3962819
    jacekmarus
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    zgadzam sie z slawko_k
    ja zrobilbym tak:
    1) sprawdzil LCD na innym tel, jesli jest nie sprawny to bym go oddal

2) jesli LCD sprawny to do przegrzal bym przetwornice (mala kosteczka na plycie obok wyswietlacza)

telefon byl pewnie po zalaniu czyli na 99% bedzie to wina przetwornicy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3963247
    syckoketrzyn
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    Przetwornicy?? czyli dokładnie czego?? na przetwornice składa się układ sterujący, dławik i kilka kądzorków oraz rezystorków. Jeśli po zalaniu to na pewno układ sterujący poszedł a dokładnie kulki pod nim dokładnie ten

jeśli nie pomoże przelutowaniu (najlepiej zdejmij i postaw na nowo)
    to spróbuj tego

Troszkę jest pracy przy tym i trzeba posiadać ździebko umiejętności ale działa przerabiałem już kilkakrotnie.
  • REKLAMA
  • #5 3970239
    zielak_18
    Poziom 11  
    Dziękuje za odpowiedzi. Raczej sobie z ta naprawa nie poradze :| Wiecie może ile taka naprawa kosztuje mniej-więcej w serwisie?

Aha i jeszcze jedno - nie dziala aparat. Wchodze w menu do opcji aparat i pokazuje sie bialy ekran i wraca spowrotem do menu. Czy to wina softu?
  • #6 3970422
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 234
    odnosnie naprawy to podlut raczej nie pomoze. wymianka scalaka raczej czeka ten telefon.
    co do ceny to sie nie wypowiem.

odnosnie kamery to jak jak jakis laik go rozbieral to najprawdopodobniej urwana tasma
  • REKLAMA
  • #7 3972879
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 100
    Cytat:
    na przetwornice składa się układ sterujący, dławik i kilka kądzorków
    hymn..układ sterujący...co to takiego akurat tutaj...przetwornica a ściślej converter DC-DC ,oparty jest głównie na chipie do tego celu wykonanym a całe sterowanie to jedynie aktywacja jego pracy lub deaktywacja napięciem stałym podawanym na jeden z jego 9_ ciu pinów.
    Przeróbka podana dalej nie jest moim zdaniem najlepszym wyjściem.Łaczenie równoległe LEDów (chodzi o napięcie) powoduje różną jasność świecenia diod w przypadku różnych ich charakterystyk nie mówiąc o prawidłowym dobraniu prądu w ich obwodzie.
    Wymiana chipa jest najlepszym wyjściem lub ew przerobienie układu na inny scalak (było to już opisywane)
  • #8 3974397
    zielak_18
    Poziom 11  
    Wie ktos moze jak wyglada cena takiej naprawy? Bo nie wiem czy warto mi go robic czy sprzedac :|
  • #9 3975166
    jacekmarus
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    cena ukladu okolo 15 zl + lutowanie 70 zloty (tak mniej wiecej)
  • #10 3978250
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Kamera pewnie odpięta.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z brakiem podświetlenia w nowym wyświetlaczu Sony Ericsson K700i najprawdopodobniej wynika z uszkodzonej przetwornicy DC-DC odpowiedzialnej za zasilanie podświetlenia. Zaleca się sprawdzenie wyświetlacza na innym telefonie, aby wykluczyć wadę nowego LCD. Jeśli wyświetlacz jest sprawny, konieczna może być wymiana układu sterującego przetwornicy lub jej przelutowanie. Przeróbki polegające na łączeniu równoległym diod LED nie są zalecane ze względu na nierównomierne świecenie i trudności z doborem prądu. Koszt wymiany układu to około 15 zł za komponent plus około 70 zł za lutowanie. Dodatkowo, problem z aparatem (biały ekran i powrót do menu) może wynikać z odpiętej taśmy lub uszkodzenia mechanicznego, a nie z oprogramowania. Naprawa wymaga umiejętności lutowania i precyzyjnej obsługi elementów SMD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA