logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

K700i - brak podświetlenia - identyfikacja części - zdjęcie

piotrekkkkk 12 Sie 2007 18:45 1435 16
REKLAMA
  • #1 4171278
    piotrekkkkk
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Witam!
    mam k700i ktory nie ma podswieltenie znalazłąm taki schemat ale nie wiem skąd mam pobrać dwie części opisane 1 i 2

może mi ktoś pod powiedzieć?
    w jakiej noki występują?

proszę o pomoc

K700i - brak podświetlenia - identyfikacja części - zdjęcie
  • REKLAMA
  • #2 4171287
    jakrzys
    Poziom 16  
    Po co ta zabawa?? Wygrzej N2500 albo wymioeń z innego SE, szukaj opisywane wiele razy.
  • #3 4171295
    macin00
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    A wymieniałeś DC/DC converter (N2500) i sprawdzałweś cewke, że się za takie klejenie już bierzesz?
  • REKLAMA
  • #4 4171303
    piotrekkkkk
    Poziom 17  
    NIe nie wymienialem
    mam k500i ktore jest zepsuta i co mam z niej przełozyc?

prosze pisać prosto:)
  • #5 4171311
    macin00
    Poziom 13  
    Tak
  • #6 4171372
    jakrzys
    Poziom 16  
    Najpierw wygrzej ten obszar, jak nie pomoże przekładaj.
  • REKLAMA
  • #7 4171403
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4171494
    piotrekkkkk
    Poziom 17  
    wymieniłem przetwornice i nadal nic:(
    nie mam podświetlenia na wyświetlaczu:(

Dodano po 1 [minuty]:

nie da sie skrosować podświetlenia wyświetlacza z podświetleniem klawiatury?
  • #9 4171522
    jakrzys
    Poziom 16  
    wiśniowy19 napisał:
    jakrzys napisał:
    Najpierw wygrzej ten obszar, jak nie pomoże przekładaj.

o nastepny madry sie odezwal

czy wy wogole wiecie do czego sluzy serwisowka i miernik ??? chyba nie :( ja nie wiem kto bedzie naprawial telefony jak nas starych serwisantow zabraknie :(

Najpierw wygrzej dc/dc konwerter potem sprawdz miernikiem cewke oraz przejscia wg tej solucji jak nie potrafisz kozystac z serwisowek. ewentualny brak przejscia zcrossuj i sprawdz czy pomoglo jak nie to wymien dc/dc konwerter jak juz bedziesz go mial podniesionego to mozesz sprawdzic czy masz na padzie napiecie Vin.

O wszechwiedzący, niestety nie wszyscy są tak wybitnie uzdolnieni jak Ty o Wielki...
    Jest wiele osób mających większe pojęcie od Ciebie, ale żadna nie wymądrza się tutaj tak jak Ty

Masz duzą wiedzę i za to szacunek, ale czasami Twój ton wypowiedzi nie podoba mi sie
  • #10 4171542
    piotrekkkkk
    Poziom 17  
    koledzy nie kłóćcie sie

TYLKO POMÓŻCIE MI:):)
  • #11 4171562
    jakrzys
    Poziom 16  
    Sprawdzałes czy LCD jest dobry???
  • #12 4171568
    piotrekkkkk
    Poziom 17  
    dobry jest spr na innym tel:)
  • #13 4171598
    jakrzys
    Poziom 16  
    Ale chwila, N2500 wymieniłeś czy tylko cewke?

Edytuje bo robi sie tasiemiec, posprawdzaj przejscia tak jak napisal Wisniowy
  • #14 4171604
    piotrekkkkk
    Poziom 17  
    wymieniłem ten układ zaznaczony krzyżykiem
  • REKLAMA
  • #15 4172008
    macin00
    Poziom 13  
    A tą cewkę sprawdziłeś? Mam nadzieję, że na początku przyjrzałeś się dokładnie jak wygłąda złącze LCD, czy nie ma zimnych lutów i czy jest czyste?
  • #16 4174382
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    A popatrzyłeś którym brzegiem ten układ wyjmujesz i wkładasz? One mają prawie niewidoczne oznaczenie także pomyłka jak najbardziej możliwa. Przetwornik prosty jak konstrukcja cepa - nie powinno byc problemów z pomierzeniem.
  • #17 4184161
    piotrekkkkk
    Poziom 17  
    co fakt to fakt nie wiem ktora strona włożyć ten układ

ale wkładałem na różne możliwości i nie działa:(
    telefon jest pozalaniu to moze jakaś scieżka padła?

co wtedu trzeba zrobic?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku podświetlenia w telefonie Sony Ericsson K700i. Użytkownik posiada schemat z oznaczonymi dwoma częściami (1 i 2), których identyfikacji i źródła pozyskania nie zna. W dyskusji sugerowano sprawdzenie i ewentualną wymianę przetwornicy DC/DC oznaczonej jako N2500 oraz cewki odpowiedzialnej za podświetlenie. Zalecano także wygrzanie obszaru wokół tych elementów i dokładne sprawdzenie połączeń lutowanych, zwłaszcza złącza LCD, pod kątem zimnych lutów i czystości. Użytkownik wymienił przetwornicę, lecz problem pozostał. Poruszono kwestię prawidłowego montażu układu N2500, gdyż ma on niewidoczne oznaczenia kierunku. Wskazano również na możliwość uszkodzenia ścieżek na płycie głównej, zwłaszcza w telefonie po zalaniu, co może wymagać dalszej diagnostyki i naprawy. Pojawiła się sugestia, że podświetlenie wyświetlacza i klawiatury nie mogą być skrosowane. Sprawdzono także, że wyświetlacz jest sprawny na innym telefonie. Podsumowując, kluczowe czynności to: kontrola i wymiana przetwornicy DC/DC (N2500), sprawdzenie cewki, weryfikacja połączeń lutowanych i ścieżek, a także prawidłowy montaż układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA