logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centralka alarmowa z otwartym interfejsem RS232/Ethernet do PC

mnpa99 07 Cze 2007 19:04 1853 8
  • #1 3962953
    mnpa99
    Poziom 11  
    Witam,
    Poszukuje centralki umozliwiajacej odczytywanie/raportowanie stanu czujek przez/do PC. Oczywiscie wiekszosc centralek ma taka mozliwosc jednak wymaga to uzycia po stronie PC dostarczonego przez producenta oprogramowania - mnie interesuje interfejs "otwarty", tak bym mogl odbierac zdarzenia zglaszane przez system alarmowy w "swoim" sofcie.
    Czy istanieja centralki z otwartym interfejsem/protokolem (cos na bazie rs232 lub ethernet)?
    Jedyne rozwiazanie jakie w tej chwili mi przychodzi do glowy to nowy modul paradox'a IP-100, ktory umozliwia raportowanie zdarzen via mail...
    Bede wdzieczny za pomoc
  • #2 3965582
    bulba1
    Poziom 24  
    Ocena: 60
    Integra ma mozliwośc podpiecia modułu ethernet
    Ale przyznam się, że jeszcze nie próbowałem.
    Wiem, ze ma własny web serwer i wszystko mozna robiz z poziomu zwykłej przegladarki zatem powinno się nadać
  • #3 3966407
    CENTURION_ALARMY
    Poziom 22  
    Ocena: 63
    Kiedyś w "EdW" albo "EP" był podobny projekt, który umożliwiał podgląd, przegląd historii oraz przesył na drukarkę.
    Nie kojaże w jakim roczniku, wiem że za śmieszne pieniądze do zrobienia.
    Wadą było tylko to ze miał chyba 2 wejścia.
    Ale myśę że chłopaki z mikrokontrolerów zrobili by coś fajnego na Atmelu, pod serie.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 3968974
    bulba1
    Poziom 24  
    Ocena: 60
    Jeszcze jedno mi sie przypomniało w centralach Satela (CA10, CA64 i Integra) na płycie głownej jest port RS który może wysyłać informacje o zdarzeniach do drukarki z portem szerwgowym. Protokół jest standardowy i więc powinien sie nadać. Nie znam innych central więc nie wiem jak to jest u innych producentów - jednak powinny tez to potrafic bo w niektórych obiektach wymagane jest stosowanie drukarek
  • #5 3970047
    mnpa99
    Poziom 11  
    Wielkie dzieki za podpowiedzi.
    pozdawiam
  • #6 3972004
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Centrala Satela INTEGRA ma możliwość podpięcia modułu ETHM-1 i przeglądanie zdarzeń przez internet lub sieć lokalnę . Można odpalić program GUARDX lub przeglądać jak przeglądarkę. Robiłem to na GUARDZIE i działa dość stabilnie w ciągu 1,5 roku karta zawiesiła się tylko dwa razy , ale po zmianie softu problem ustąpił.
  • #7 3973132
    mnpa99
    Poziom 11  
    Jarek1 dzieki za info ale ETHM-1 chyba nie spelni moich oczekiwan.
    Chce swoj system do automatyki domu oparty na 1-wire zintegrowac z centralka (w sensie reakcja w sieci 1-wire na pewne zgloszenia z centralki). Potrzebuje zatem opisu protokolu zeby te zdarzenia "wyciagnac" w moim, tworzonym od podstaw oprogramowaniu. Moglbym oczywiscie bawic sie w reverse engineering i zobaczyc jak komunikacja http wyglada, ale cos mi sie wydaje ze jest ona kodowana... Chyba latwiej bedzie mi odczytac zdarzenia raportowane jako na drukarke przez RSa.

pozdrawiam
  • #8 3973174
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Do centrali możesz podłączyć drukarkę po rs232 a więc można by to wykorzystać do ściągania danych W opcjach drukarki w programie dloadx masz konfigurację parametrow drukarki i co ma zrzucać tak więc to byś mógł wykorzystać.
  • #9 3979497
    mnpa99
    Poziom 11  
    Dla zainteresowanych...
    Dzial techniczny firmy Satel udostepnia protokol komunikacyjny odczytu/zapisu centralek przez RS.
    Dowiedzialem sie takze, ze w przyszlosci odczyt/zapis bedzie mozliwy po protokole "otwartym" przez ETHM-1.
    pozdrawiam,

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano centralki alarmowej z otwartym interfejsem RS232 lub Ethernet umożliwiającym odczyt i raportowanie stanu czujek do własnego oprogramowania PC, bez konieczności używania dedykowanego softu producenta. W dyskusji wskazano, że centrala Satela INTEGRA posiada port RS na płycie głównej, który może przesyłać zdarzenia do drukarki szeregowej za pomocą standardowego protokołu, co można wykorzystać do integracji. Centrala ta obsługuje również moduł ETHM-1, pozwalający na dostęp do zdarzeń przez sieć lokalną lub internet, z możliwością przeglądania przez przeglądarkę lub program GUARDX. Jednak interfejs ETHM-1 nie jest w pełni otwarty, co utrudnia integrację z własnym oprogramowaniem. Firma Satel udostępnia protokół komunikacyjny do odczytu i zapisu centralek przez RS232, a w przyszłości planowane jest otwarcie protokołu dla modułu ETHM-1. Alternatywnie wspomniano o możliwości wykorzystania portu RS do podłączenia drukarki i odczytu danych z jej wydruków. Inne rozwiązania, jak moduł Paradox IP-100, oferują raportowanie zdarzeń przez e-mail, ale nie zapewniają otwartego protokołu. Wskazano również na projekty amatorskie oparte na mikrokontrolerach Atmel, które mogłyby realizować podobne funkcje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA