logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór mikrofonu do akordeonu: wewnętrzne vs zewnętrzne rozwiązania

Dolce 08 Cze 2007 00:18 11718 16
REKLAMA
  • #1 3963880
    Dolce
    Poziom 22  
    Ocena: 175
    Witam.
    Mam pytanie odnośnie wyboru mikrofonu dla akordeonu.
    Widziałem oryginalnie montowane płytki przedwzmacniaczy z mikrofonami elektretowymi montowane wewnątrz instrumentu (pod obudową - tzw. galeryjką). Pracuje to jako tako, niektórzy natomiast narzekają, przy takim sposobie nagłośnienia, na dość mocne przenoszenie odgłosów pracy mechaniki akordeonu, ponieważ mikrofony są w odległości kilku centymetrów od klapek, które zamykają dopływ powietrza do stroików.
    Innym rozwiązaniem jest zastosowanie zewnętrznej przystawki dla akordeonu. Jest to długa obudowa, w której są umieszczone mikrofony (zazwyczaj 3 sztuki, żeby "zbierały" dźwięk równomiernie w całej skali instrumentu. Zresztą przy wspomnianym na początku układzie z mikrofonami elektretowymi, również stosuje się ich kilka w celu równomiernego nagłośnienia akordeonu). Mam taką zewnętrzną przystawkę i w niej równiez były zainstalowane mikrofony pojemnościowe - większe od popularnych tzw. pchełek. Co ciekawe mikrofony te są podłączone ze sobą równolegle oraz dodatkowo z 2 potencjometrami, które mają za zadanie regulować głośność oraz barwę dźwięku. Poza tymi częśćmi nie ma tam żadnej innej elektroniki.
    Moje pytanie dotyczy następującej kwestii :
    1) Czy do nagłośnienia akordeony lepiej zastosować mikrofony elektretowe czy też dynamiczne (np. Tonsilowski MDU 43) ?
    2) O jakiej kierunkowości najlepiej użyć takich mikrofonów ?
    3) Jaki przedwzmacniacz byłby dobry wg. Was do wzmocnienia sygnału z mikrofonów, które polecicie dla mojego celu (prosiłbym ew. o schemat jeśli ktoś posiada takowy) ?
    4) Czy mikrofony można łączyć równolegle ze sobą bez konieczności zastosowania oddzielnych przedwzmacniaczy dla każdego mikrofonu a następnie miksera w celu nagłośnienia akordeonu ?
    4) Czy jest duży spadek jakości, gdy zastosuje się układ nadajnika-odbiornika w paśmie FM w celu bezprzewodowej łączności ? Może ktoś ma schemat jakiegoś układu takiego typu - przedwzmacniacza+nadajnik+odbiornik ?
    Pozdrawiam - Toamsz.
  • REKLAMA
  • #3 3964124
    Dolce
    Poziom 22  
    Dzięki za linki.
    Chodzi mi jednak o to by samemu wykonać nagłośnienie instrumentu, w jego wnętrzu. Potrzebuję nagłośnić i tronę melodyczną jak również basową. Chciałem zainstalowac 3 mikrofony dla "prawej ręki"oraz 2 dla "lewej" (basowej). Oprócz tego wykonać przedwzmacniacz, który również byłby zamontowany w akordeonie. Ten mikrofon, do którego link podałeś jest stosunkowo drogi. A musiałbym kupić przynajmniej 2 takie mikrofony dla nagłośnienia instrumentu w sposób jaki opisałem powyżej. Wolałbym zamontować kilka mikrofonów w środku instrumentu (na pewno musiałbym tak zrobić dla strony basowej ponieważ tam nie ma gdzie nawet zamocować na zewnątrz takiej przystaki - akordeonista wkłąda rękę pod pasek przy otworach wylotowych ze stroików) i ewentualnie przykręcić tą przystawkę, którą posiadam dla prawej strony instrumentu (mikrofony w tej przystawce są uszkodzone, wykorzystałbym tylko obudowę z potencjometrami).
    Pozostają nadal pytania - jakie mikrofony są lepsze do nagłośnienia tego typu instrumentu ? Czy zwykłe, małe popularne i tanie wkładki elektretowe (z tego co widzę, należałoby kupić takie mikrofony o charakterystyce nerkowej), czy też lepiej zastosować wkładki dynamiczne - np. wspomniany już mikrofon MDU 43, które można kupić za stosunkowo niewielkie pieniądze ?
    Jaki przedwzmacniacz polecacie do proponowanego rodzaju mikrofonów ?
    czy takie mikrofony można podłączyć ze sobą równolegle czy też trzeba dla każdego wykonać oddzielny przedwzmacniacz a potem połączyc sygnały z mikserze ?
    Pozdrawiam.
  • #4 3966110
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 609
    Moje myśli:
    1) Dźwięk instrumentu zbierany z zewnątrz zawsze będzie wierniejszy naturalnemu brzmieniu. Przetwornik wewnątrz ma zaś mniejszą podatność na sprzężenia. Na wielu koncertach np. szantowych nagłaśnia się na scenie akordeon dwoma pojemnościowcami na statywach i nie wychodzi to źle. W końcu akordeon jest stosunkowo głośnym instrumentem.... Przy mikrofonie na statywie występuje też modulacja głośności co jest akurat pożądane - mikrofony umocowane na instrumencie zbierają dźwięk tak samo gdy miech jest rozciągnięty jak i zsunięty.

2) Małe kapsułki elektretowe są dookólne i nie dadzą dobrych efektów. Przetwornik kierunkowy nie jest już taki mały i więcej też kosztuje np. http://www.elfa.se/elfa-bin/dyndok.pl?dok=2013813.htm

3) Jeśli tamten zestaw mikrofonów nie miał żadnej elektroniki to były to wkładki dynamiczne. Równoległe połączenie daje duże tłumienie ale bez przedwzmacniaczy nie da się nic więcej osiągnąć. Elektrety akurat dobrze pracują połączone równolegle bo mają wyjście prądowe a nie napięciowe jak dynamiki.

4) Instrumentalnego toru radiowego nie zrobisz (a w zasadzie nie zestroisz) w domowych warunkach. Lepiej już pójść w niskobudżetowy zestaw UHF za ~500 PLN który na kilka metrów będzie działał wystarczająco stabilnie. Pytanie tylko znów po co :) Akordeonista na scenie zazwyczaj siedzi na krześle. Chyba że chodzi o takiego weselnego.
  • REKLAMA
  • #5 3966363
    Dolce
    Poziom 22  
    Dzieki za konkretne informacje.
    Napisz mi jeszcze jakie według Ciebie wkładki lepiej i praktyczniej zastosować w celu nagłośnienia akordeonu - dynamiczne czy elektretowe ? Chodzi mi oczywiście o wkłądki w sensownej cenie.
    Co do mikrofonów to ta wkładka z linka odpada ze względu na cenę - musiałbym kupić 4 takie elektrety a to już dla mnie wydatek niepotrzebny. Natomiast znalazłem w tym sklepie wkładkę o oznaczeniu MB6022USC-3 o charakterystyce nerkowej w cenie ok. 11 zł. Co sądziesz o zastosowaniu takiej wkładki ?
    W zasadze chciałbym aby elektronika z mikrofonami była wewnąrz insrumentu. To bardzo wygodne, można tylko podpiąć jacka i wio.
    Mam jeszcze pytanie o przedwzmacniacze. Jaki lepiej zbudować - na układzie scalonym czy na tranzystorach ? Pytanie ogólne, zapewne więcej zależy od urzytych elementów ale mam na myśli wykonanie do wyboru stosunkowo prostego przedwzmacniacza na układzie np. kity AVT : www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT193.pdf[url]
    www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2017.pdf
    www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2326.pdf
    www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2392.pdf
    www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2408.pdf
    który z nich nadawałby się dla moich potrzeb najbardziej ?
    A może masz jakiś ionny schemat dobrego przedwzmacniacza ?
    Czy żeby podłączyć 3 wkładki mikrofonowe należy zbudować tyle samo przedwzmacniaczy - dla każdej oddzielny (chodzi o poprawną pracę ale też o możliwie najlepszą jakość dźwięku) a następnie podać wszystkie kanały na mikser czy tez można połączyć równolegle takie wkładki równolegle i zrobić tylko 1 taki przedwzmacniacz ? Jak to jest ?
    Co do tych mikrofonów, które były we wspomnianej przeze mnie przystawce to byy to mikrofony elektretowe - rozebrałem jeden. W środku była duża cienka membrana z metalu połączona kabelkiem z kwadratową płytką.
    Dzięku za odpowiedź, pozdrawiam.

Dodano po 1 [minuty]:

Sory - linki nie "wskoczyły". W każdym bądź razie chodzi o kity AVT - nr tych kitów są na końcu.
  • #6 3968955
    izzy
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Jesli chodzi o wpakowanie w srodek to jestes skazany na wkladki elektretowe. Dynamiczne sa zbyt duze do wpakowania w srodek. Chyba ze masz dostep do wkladek tonsila z MCU. Tylko do nich dojdzie skomplikowany uklad zasilajacy (przetwornica).
  • REKLAMA
  • #7 3969005
    Dolce
    Poziom 22  
    Mikrofony MCU Tonsila są chyba pojemnościowe ? Ale czy takie wkładki dynamiczne - np. MDU 43 są lepsze do nagłośnienia akordeonu ? No i czy one ptrzebują dodatkowego zasilania z przetwornika ? Widziałem schematy przedwzmacniaczy dla mikrofonów dynamicznych i nie było tam dodatkowego zasilania. [/url]
  • #8 3969043
    izzy
    Poziom 22  
    jesli podpinasz do miksera potrzebujesz ukladu zasilajacego tylko. Do dynamicznych nie potrzeba zadnych przedwzmacniaczy jak sie pakujesz na mikser. Ale dynamika nie zmontujesz do srodka.
    Jesli chodzi o naglasnianie z zewnatrz to juz jak wygodniej. MDU43 hmm jak masz to pokaz dane albo zeskanuj wykres jesli masz do niego.
    Generalnie takie instrumenty powinno sie robic pojemnikami
  • REKLAMA
  • #9 3969323
    Dolce
    Poziom 22  
    Dzięki za odpowiedź.
    Czyli wkładki elektretowe by się do tego celu nadawały lepiej ?
    Jeśli chodzi o ten mikrofon MDU 43 to dane ściągnąłęm z Internetu - np : http://www.skleptonsil.pl/go/_info/?id=767

Dodano po 4 [minuty]:

Natomiast zastanawiam się nad wkładkami elektretowymi o kierunkowości nerkowej o onzaczeniu MB6022USC-3 lub droższej - UEC-14. Można je kupić w sklepie http://www.elfa.se/pl/
  • #10 3969582
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Pasmo 100Hz - 10kHz (MB6022USC-3 oraz MDU 43) predestynuje te przetworniki bardziej do mowy niż do instrumentu.
  • #11 3969584
    Dolce
    Poziom 22  
    Mam jeszcze 2 pytania :
    1) Jeśli zdecyduję się na zastosowanie wkłądek elektretowycho charakterystyce nerkowej to jakość dźwięku będzie taka sama gdy podłaczę równolegle do siebie 3 takie mikrofony i puszczę z nich sygnał na przedwzmacniacz czy też zbudowanie dla każdej wkładki oddzielnego przedwzmacniacza a następnie puszczenie tych sygnałów na mikser (mam na myśli mikser nieskomplikowany, poniżej podaję link do takiego miksera - kitu AVT) jest lepszym jakościowo rozwiązaniem ?
    2) Proszę o wypowiedzi na temat poniższych układów - który z nich nadaje się najlepiej do moich potrzeb czyli nagłośnienia akordeonu (za pomocą kilku elektretów :
    http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2408.pdf
    http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2728.pdf
    http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2312.pdf

I jeszcze ukłąd miksera, jeśli wersja z wykonaniem dla każdego mikrofonu oddzielnego wzmacniacza byłaby lepsza :

http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=45663

Pozdrawiam.

Dodano po 27 [minuty]:

kolego Bonawentura dzięki za informacje.
    Jeśli to nie kłopot to napisz mi jeszcze odnośnie mojego ostatniego komentarza dotyczącego konieczności stosowania oddzielnych przedwzmacniaczy dla każdego mikrofonu. Pisałeś mi już, że elektrety można podłączać równolegle.
    Czy jednak jakość takiego podłączenia 3 mikrofonów + 1 przedwzmacniacza będzie taka sama jak przy użyciu oddzielnych przedwzmacniaczy dla każdego mikrofonu ?
    Co sądzisz o podanych przeze mnie powyżej układach z linków do AVT - który z nich byłby najlepszy (kit AVT2312 posiada ukłąd kompresora, który zapewne mi by się nie przedał ale może sam układ jest jakościowo dobry i jego parametry są lepsze od NE5532) ?
    Jeszcze mam pytanie o mikrofon - jego pasmo jest faktycznie takie sobie. Ale może by wystarczyło dla akordeonu ? Czy wyższe pasmo przenoszenia mikrofonu (do 20000Hz) oprócz samej możliwości zarejestrowania takich wysokich dźwięków sprawi, że dźwięk z akordeonu będzie bardziej naturalny (skala akordeonu zmieściłą by się mniej więcej w zakresie pracy tej wkładki : 10-10000Hz ale może chodzi o tzw. harmoniczne itp).
    Jak widzisz nie jestem znawcą tematu dlatego każde informacje są dla mnie ważne.
    Pozdrawiam wszystkich czytających posta.[/url]

Dodano po 3 [minuty]:

Tak przy okazji - czy uważasz, że wkładki elektretowe UEC-14 z tego linka, którego mi podałeś będą lepiej się sprawowały niż mikrofony dynamiczne ? Właściwie to pytam już z ciekawości ponieważ Izzy słusznie zauważył, że takie mikrofony dynamiczne ciężko by było umieścić w akordeonie ze względu na ich rozmiary.
  • #12 3969819
    izzy
    Poziom 22  
    jesli chodzi o pasmo przenoszenia wydaje mi sie ze powinno byc to minimum 50-15000. Kiedys z takim pasmem przenoszenia obrabialem akordeon.
    Teraz roznice przy dyn / poj.
    Pojemnosciowka ma za zadanie przeniesc do miksera wiernie cale pasmo. [przynajmniej teoretycznie] Pojemniki maja bardzo plaska charakterystyke. [dlatego sa w pomiarach uzywane]
    Dynamiki podkreslaja pewne pasma. Charakterystyka jest bardziej poszarpana. Wplywa to na brzmienie.
  • #13 3970012
    Dolce
    Poziom 22  
    Dzięki Izzy.
    Czy mikrofony pojemnościowe o których piszesz mogą być zastąpione tą wkładką elektretową kierunkową - UCE-14 (Bonawentura podał w jednym z powyższych odpowiedzi link do sklepu ELFA, gdzie można taką kupić) ?
    Tak więc pozostaje zakup kilku takich dość drogich wkładek w celu równomiernego nagłośnienia akordeonu ?

Dodano po 8 [minuty]:

Pozostaje jeszcze sprawa wyboru przedwzmacniacza z linków, które podałem oraz kwestia zastosowania 1 lub kilku prezedwzmacniaczy dla mikrofonów. Co byście doradzili w obu tematach ?
  • #14 3970048
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Zacznij od bardzo prostego układu zasilania mikrofonu elektretowego z miksera (phantom). Kapsułki połącz równolegle. Zrób dwa obwody na obie strony akordeonu. Pamiętaj, że kapsułki muszą być odizolowane od obudowy. Mikser da ci mniejsze szumy niż te przedwzmacniacze na wzmacniaczach operacyjnych.
    Załączniki:
    • Wybór mikrofonu do akordeonu: wewnętrzne vs zewnętrzne rozwiązania phantm_electred.png (4.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 3970058
    Dolce
    Poziom 22  
    Dziękuję.
    Tylko, że ja nie posiadam miksera.
    Mam jescze pytanie o to zasilanie phantom - na czym polega ? czy jest to po prostu dodatkowe wyjście napięcia zasilania z urządzeń dla np. mikrofonów ?[/url]
  • #17 11416161
    Dolce
    Poziom 22  
    Dziękuję za pomoc, zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru mikrofonów do nagłośnienia akordeonu, porównując rozwiązania wewnętrzne (elektretowe mikrofony montowane pod obudową) oraz zewnętrzne przystawki z mikrofonami pojemnościowymi. Mikrofony elektretowe są preferowane do montażu wewnątrz instrumentu ze względu na rozmiar i możliwość instalacji blisko stroików, zwłaszcza po stronie basowej, gdzie brak miejsca na zewnętrzne przystawki. Wkładki elektretowe o charakterystyce nerkowej, takie jak MB6022USC-3 czy UEC-14, są rozważane jako ekonomiczne i praktyczne rozwiązanie, choć ich pasmo przenoszenia (ok. 100 Hz - 10 kHz) jest bardziej dostosowane do mowy niż instrumentów muzycznych. Mikrofony dynamiczne, np. MDU 43 lub MCU Tonsila, są większe i trudniejsze do montażu wewnątrz, a ich charakterystyka brzmieniowa jest mniej płaska niż pojemnościowych. W kwestii elektroniki, zalecane jest stosowanie prostych przedwzmacniaczy na układach scalonych (np. kity AVT) lub równoległe łączenie elektretów z zasilaniem phantom z miksera, co zapewnia niższy poziom szumów. Zasilanie phantom polega na dostarczaniu napięcia zasilającego mikrofon przez kabel XLR. Dyskutowano także o jakości dźwięku przy łączeniu mikrofonów równolegle versus indywidualnym przedwzmacniaczu dla każdego mikrofonu, gdzie rozwiązanie z oddzielnymi przedwzmacniaczami i mikserem jest lepsze jakościowo, choć bardziej skomplikowane. Ostatecznie, do nagłośnienia akordeonu rekomenduje się mikrofony pojemnościowe lub elektretowe o dobrej charakterystyce kierunkowej, z prostym, stabilnym zasilaniem i odpowiednim przedwzmacniaczem, montowanym wewnątrz instrumentu dla wygody użytkowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA