logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie nagłośnienie akordeonu wybrać? Mikrofon czy przystawka?

klezmer55 06 Mar 2008 10:14 20902 36
REKLAMA
  • #1 4878627
    klezmer55
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Od paru lat borykam się z problemem nagłośnienia akordeonu.
    Mikrofon, choćby dobry, nie daje komfortu grania. Próbowałem przystawki wewnętrznej, niestety, głos jak ze studni. Miałem też przystawkę zewnętrzną, chyba jednak te wkładki mikr. były kiepskie, mimo dobrej jakości aparatury, sprzęgała, piszczała a barwa niestety sztuczna.
    Co zastosować, czy jest inne rozwiązanie?
    Za dobrą, fachową poradę będę wdzięczny. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4878898
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 571
    Kup 2 mikrofony na klipsie, np AKG ma takie. przytwierdź je jakos nad kawiszami bo tamtedy wydostaje sie dźwięk. jeden na górze drugi na dole tak jak spojżysz na niego i podzielisz klawiature na 4 częsci to pomiedzy 1/4 a 2/4 i pomiedzy 3/4 a 4/4 mikrofony umiesc tak około 2cm od siatki. podłacz je w stereo górny do lewej dolny do prawej.
    Jak znajde linka do mikrofony to wysle zaraz.

Dodano po 12 [minuty]:

http://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/Naglosnienie/Mikrofony/AKG-C-416-L.html
  • #3 4879020
    klezmer55
    Poziom 10  
    No, to widzę już pewne konkretne rozwiązanie. Akordeon to instrument o pięknych barwach, nie można ich zniekształcić, stąd moja troska o dobór dobrego sprzętu. Czy masz zastosowany taki zestaw, bądź widziałeś u kogo?
    Cieszę się że podjąłeś mój temat. Każda rada jest cenna, więc bardzo dzięki i proszę o jeszcze.
  • Pomocny post
    #4 4879151
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    No w sumie to tak nagłaśniam akordeon jesli takowy jest do nagłośnienia, a muzyk chce chodzic po scenie, bo jesli tylko siedzi to przeważnie daje mu sie sm57 po środku i tyle. Co do opisanego sposobu, ze wzgledu na to ze jestes akordeonista to możesz opracwac jakis sposób montarzu tych mikrofonów na stałe, np. jakąś cwąska blasze od dołu go góry zaraz za mieszkie i do niej przymocowac te mikrofony. One sa na giętkim ramieniu więc bedzie można regulować ich odległosć i miejsce przyłożenia, ale tak czy inaczej polecam te miejsca co napisałem wcześniej. kabelki poprowadzisz wtedy w dół i tak dorobisz jakieś złacze na 2 XLRy lub poprostu na kabelku będą wisiec orginalne złacza a do nich podłaczysz kable od pyty. Chyba ze stac Ci na zakup mikroporu 2 kanałowego i wtedy mikroport wy wyzej wymienionej blaszki na ktorej beda sie trzymac mikrofony. a odbiornik gdzies tam na scenie.
  • REKLAMA
  • #5 4879227
    klezmer55
    Poziom 10  
    Kto pyta nie błądzi. Powiedz mi co to jest i jak wygląda ten mikroport.
    Ile kosztuje, gdzie taki można by ew. nabyć, jak on funkcjonuje.
    Fajnie że mam do czynienia z akustykiem, bo wiadomości są pełne i pewne. Hej.
  • Pomocny post
    #6 4879324
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Mikroprt to jest miniaturowy nadajnik. do niego podlaczasz mikrofon czy gitare, a odbiornik do mixera, nie plączesz sie w kablach
    Link:
    na 2 mikrofony
    http://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/Naglosnien...owe/AKG-WMS-40-PRO-INSTRUMENTAL-SET-DUAL.html

lub na jeden mikrofon

http://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/Naglosnien...wodowe/AKG-WMS-40-PRO-INSTRUMENTAL-FLEXX.html

mikroport jest drogim rozwiązaniem, ale wygodnym.
  • #7 4879738
    klezmer55
    Poziom 10  
    Rzeczywiście nie jest to tanie, ale przynajmniej wiem że jest kilka rozwiązań. Wpakowałem sobie teraz temat do myślenia na kilka wieczorów. Napisz mi, czy w swojej pracy spotkałeś akordeonistę, który by korzystał z takiego rozwiązania? Jak to działa? Ale patrząc tak naprawdę na cenę to nie mało.
    A może masz w rękawie jeszcze jakieś podpowiedzi?
  • Pomocny post
    #8 4879838
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    najlepiej jest to zrobic na 2 miniaturowe mikrofonu przyczepieone jeden od góry akordeonu czo czegś, napewno cos tam wystaje gdzie mozna by go przykleic, drugi od dolu (z racji tego ze akordeon sie stawia na stawno lub siedzi, to mozna ten dolny przykleiec na wierzch) i tak ustawione mniejwiecej jak pisalem. co do mocowania ich to juz nalezy do Twojej inwencji tworczej, ale tak czy inaczej najlepiej zagrajak beda 2 mikrofony mniejwiecej tak ustawione jak pisalem.
  • Pomocny post
    #9 4879867
    Luczik
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Wtrącę się i dodam że dobrze brzmi akordeon na mikrofonach AKG C419.
  • #10 4880285
    klezmer55
    Poziom 10  
    I super! O to chodzi. Cieszę się że podejmujecie mój temat. Dzięki takiej korespondencji na pewno uda mi się to czego od paru lat nie "umiałem" zrobić. Kontakt z Fachurą akustykiem dużo mi rozjaśnił, ale zapraszam innych do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
  • Pomocny post
    #11 4882288
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #12 4882373
    naud
    Poziom 14  
    Nie wiem, czy w Polsce są dostępne mikrofony AMT (applied microphone technology ), a jeśli chodzi o akordeon, (prawdopodobnie mikrofony do zabudowy wewnątrz instrumentu )to proszę , link :

http://www.appliedmicrophone.com/products/show/30

p.s. Widziałem kiedyś, że amt (nie wszystkie typy) są dostępne na stronie sklepu internetowego www.intrada.com.pl.

pozdrawiam
  • Pomocny post
    #13 4882432
    jasioplo
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    ciasteczkowypotwor napisał:
    Kup 2 mikrofony na klipsie, np AKG ma takie. przytwierdź je jakos nad kawiszami bo tamtedy wydostaje sie dźwięk. jeden na górze drugi na dole ...

Dodano po 12 [minuty]:

http://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/Naglosnienie/Mikrofony/AKG-C-416-L.html

częściej stosowane na scenie widziałem 2 mikrofony ale mocowane lewa-prawa (basy-soprany), np. zespoły: Brathanki, Renata Przemyk itp...
  • REKLAMA
  • #14 4882434
    klezmer55
    Poziom 10  
    Już dwa razy stosowałem "przystawki wewnętrzne" i to jedna b. znanej firmy, jakoś nie bardzo podobał mi się ten dźwięk. Dużo lepiej "zbierał" mikr. Schure Beta. Ale /tak jak pisałem poprzednio/ nie ma komfortu grania.
    Poza tym zainstalowanie wewnętrznych wkładek to chyba też robota dla profesjonalisty.
    Jak na razie, będę optował za nagłośnieniem zewnętrznym.
    Im "dalej w las" tym ciekawsze podpowiedzi, fajnie. Zapraszam.
  • Pomocny post
    #15 4882756
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Tak można robic, ale i tak więcej żwieku wydostaje sie tam gdzie sa klwiasze. po stronie basów dosc rzadko sie to robi. Ale warto eksperymentowac, w końcu to muzyk kreuje swoje brzmienie.
  • Pomocny post
    #16 4890464
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Zamiast AKG można użyć podróbek firmy JTS. Brzmienie podobne, montaż na klipsie, można kupić z gęsią szyjką. Kilka razy nagłaśniałem takimi mikrofonami i byłem (ja i muzyk) zadowolony.

Jeżeli chodzi o mikroporty, to popularne mikrofony lavaliela (krawatowe) mają charakterystykę dookulną, co nie zawsze jest pożądane.
  • REKLAMA
  • #17 4893078
    klezmer55
    Poziom 10  
    Czy ktoś spotkał się z zamontowanymi pod galeryjką wkładkami mikr? Kolega widział taki zestaw ale nie pamięta detali. Tu chyba byłby temat do dobrego elektroakustyka.
  • Pomocny post
    #18 4905705
    jasioplo
    Poziom 17  
    tak to jest w zesple Raz Dwa Trzy ;-)
    mic mocowany na taśmę Gafer
    Załączniki:
    • Jakie nagłośnienie akordeonu wybrać? Mikrofon czy przystawka? cyja.jpg (38.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 4907188
    klezmer55
    Poziom 10  
    Dzięki bardzo JASIOPLO, przynajmniej coś widać. Na koncercie Raz Dwa Trzy byłem, akordeon było fajnie słychać, trochę jednak "zadziwia" sposób zamontowania. Czy to jest jeden mikrofon czy coś więcej?
  • Pomocny post
    #20 4907318
    jasioplo
    Poziom 17  
    tylko ten AKG 416 /akurat grałem w czw i sobotę 1-2-3/ fotka robiona specjalnie dla Elektrody :-)
    cena AKG to chyba ok. 430 zł
  • Pomocny post
    #21 4907770
    ubocik
    Poziom 13  
    ja stawiam zawsze na orginalnego shure sm 57 jest nie zawodny
  • #22 4911669
    klezmer55
    Poziom 10  
    Ale chodzi o mikrofon dynamiczny sm57? Ja używam do wokalu betę i również do niego gram. Cały czas szukam jednak innego rozwiązania, dającego swobodę ruchu.
  • Pomocny post
    #23 4911903
    ubocik
    Poziom 13  
    hehehe shure sm57 jest tylko dynamiczny nie ma pojemnosciowego sm 57 napewno jest to swoboda zeby miec system bezprzewodowy ale ja wole sm 57
  • #24 4912106
    klezmer55
    Poziom 10  
    Napisz, czy wolisz ten sm 57 bo nagłaśniasz nim akordeon, czy inny instrument. Już "teraz" wiem, że jest kilka modeli z tej serii, który więc mógłby być najlepszy?
  • Pomocny post
    #25 4912677
    ubocik
    Poziom 13  
    ja tym sm 57 nagłasniam kazdy instrument przedzwon do firmy polsound i tam ci sprzedadzą orginał a nie tak jak na allegro made in mexico
  • Pomocny post
    #26 4914463
    izzy
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    tylko co do tego AKG mała uwaga przewody są strasznie lipne :( a szkoda bo mikrofon jest fajny
  • #27 4915234
    klezmer55
    Poziom 10  
    Dzięki dyskusji na FORUM zyskałem dużo cennych informacji. Jeżeli chciejstwo przekracza możliwości finansowe, lubimy co musimy. ROZMOWA z prawdziwymi fachowcami dała mi wiele satysfakcji i rozeznania w temacie. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły - zapraszam, jeśli uznacie temat za wyczerpany - dziękuję i pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #28 4919314
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Przeglądając dzisiaj katalog JTS'a trafiłem na taki obrazek. Może niektórym coś pomoże i wyjaśni.
    Załączniki:
    • Jakie nagłośnienie akordeonu wybrać? Mikrofon czy przystawka? ps-500.GIF (17.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 4922797
    klezmer55
    Poziom 10  
    Wspaniale! Okazuje się że jest to temat interesujący wielu akordeonistów. ADAMBYW podesłał b. ciekawy schemacik. Tu chyba trzeba by zastosować mikrofony AKG. Tylko jak to teraz złożyć w system bezprzewodowy, mając na to powiedzmy ok. 1000zł? Mikrofony wg mnie powinny być nowe, ale reszta systemu mogłaby być z tzw używek. Czy ktoś ma pomysł? Co WY na to?
  • Pomocny post
    #30 4922922
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Mając na to powiedzmy 1000zł to kupisz albo mikrofony albo przeciętny system bezprzewodowy. Jeden mikrofon to minimum 250zł i nie mówię tu o AKG. Za słaby system bezprzewodowy musisz dać ze 600zł. Ten JTS PS500 to zasilacz do 2 mikrofonów z minixlr z regulacją głośności obu mikrofonów, i ma wyjście XLR do miksera, a kosztuje jakieś 200zł.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru optymalnego nagłośnienia akordeonu, porównując mikrofony z przystawkami. Mikrofony klipsowe, szczególnie modele AKG C416 i C419, są polecane do montażu na akordeonie, umieszczane w strategicznych miejscach nad klawiszami i basami, często w konfiguracji stereo. Zalecane jest mocowanie mikrofonów na giętkich ramionach lub specjalnych blaszkach, co umożliwia regulację pozycji i wygodę grania. Systemy bezprzewodowe (mikroporty) takie jak AKG WMS 40 PRO zapewniają swobodę ruchu na scenie, choć są droższe. Alternatywą są mikrofony JTS, które oferują podobne brzmienie w niższej cenie, oraz systemy miksujące JTS PS-500 do łączenia sygnałów z dwóch mikrofonów. Przystawki akordeonowe, zwłaszcza firmy SD Systems, są uznawane za profesjonalne rozwiązanie, choć ich montaż wymaga fachowej wiedzy i często nie spełnia oczekiwań brzmieniowych użytkowników. Mikrofony Audio Technica (ATM 350, AT 35 PRO) oraz Shure SM57 i Beta są również wymieniane jako popularne opcje, z uwzględnieniem charakterystyki kierunkowości mikrofonów (kardioidalna preferowana dla minimalizacji sprzężeń). Wskazano, że mikrofony lavalier (krawatowe) mają charakterystykę dookólną, co może być niekorzystne. Całość podkreśla konieczność eksperymentowania z montażem i konfiguracją, aby uzyskać naturalne brzmienie i komfort gry.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA