logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

W jakich urządzeniach stosowano układ M50754-363SP? Szukam schematu.

ankuch 22 Paź 2003 21:09 1661 7
REKLAMA
  • #1 370886
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    Sprawa ma się następująco : Video Supra SV 2100 nie działa zegar. Są ślady działalności jakiegoś "rzeźnika" - ułamany róg płytki. Płytkę pokleiłem ścieżki naprawiłem, wymieniłem rezonatory. I nadal "kiszka" :cry:
    Ponieważ schemat jest nieosiągalny jak i aplikacji do tego układu nie mogę znaleźć to może bardziej doświadczeni Koledzy w tej dziedzinie będą wiedzieć w jakich sprzętach ten układ był stosowany. Idealnie by było, gdyby schemat takowego był na Elektrodzie.
    Nie ma sensu zciągać kilkunastu czy kilkudziesięciu schematów bez pewności czy natrafię na coś podobnego.

I teraz pytanie z drugiej beczki : miałem problemy z uruchamianiem poszczególnych funkcji. Przeczyściłem styki switch'a i pomogło. Moje pytanko jest następujące - jeśli problem się będzie powtarzał jakie są szanse zdobycia nowego :?: Problem w tym, że nie ma na nim żadnych oznaczeń. Czy są one jakoś zunifikowane, czy każda marka ma swój typ :?:
    Za informacje z góry dziękuję :)
  • REKLAMA
  • #2 370952
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    SUPRA to takie klony nie do końca wiadomo czyje, różne mechaniki (FUNAI, SAMSUNG, ORION itp). Dla przykładu, SUPRA SV-2000II była klonem ORION`a VH-897RC. Gdybyś miał możliwości zrobienia fotki mechanizmu to można by ustalić jaka to mechanika i jakiego przełącznika funkcyjnego szukać.
    Poszukiwanego przez Ciebie M50754-363SP nie znalazłem w swojej bazie , ale z innym programem M50754-686 występuje w SANYO VHR-3100, którego schemat jest na Elektrodzie. Może ta aplikacja Ci pomoże.
  • REKLAMA
  • #3 371421
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Qrde Oldboy - ku :)
    Dziękuję jak nie wiem co :) Zegar prawie identyko :!:
    Co zaś tyczy się mechanizmu i switcha to w załączniku jest foto (z kamerki - więc jakość niespecjalna) może da się coś wypatrzeć :wink:
    Hmmm, klony... dobrze powiedziane...stałem się przeciwnikiem klonowania...same kłopoty :wink:
    Pozdrawiam.
    Andrzej K.
    Załączniki:
    • W jakich urządzeniach stosowano układ M50754-363SP? Szukam schematu. mech1.jpg (46.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 372620
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Oglądnąłem tę fotkę i mechanizm jest mi znany tzn. robiłem takie ale za nic w świecie nie mogę go teraz skojarzyć z firmą. Próbowałem również zidentyfikować przełącznik funkcyjny w ilustrowanym katalogu, jest tam wiele podobnych ale takiego nie znalazłem.Sadzę, że sprawa nie jest pilna i jeżeli tylko wpadnie mi taki w rękę to dam znać.
  • REKLAMA
  • #5 373161
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    OK. Serdeczne dzięki :)
    Oczywiście narazie nie jest to takie pilne. W tej chwili już trzeci dzień go męczę i jest w porządku.
    Moje obawy były stąd, że zaraz po czyszczeniu switch'a miał jeszcze momenty że czasami "wariował". Ale zauważyłem, że ma on niewielką regulację w przód i w tył i po kilku próbach udało mi się złapać optymalne położenie.
    Niemniej jednak jeśli komuś coś podobnego wpadnie w ręce to będę wdzieczny za informację czego to jest klon.
    Oldboy :arrow: Jeszcze raz wielkie dzięki.
  • #6 373172
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 61
    Ten przelacznik funkcyjny przypomina panasonica, wg poltronica element numer 13.013 lub 13.027, kolko w lewym gornym rogu przypomina 13.010 (rowniez panasonic). Zdjecia w katalogu mam niezbyt wyrazne wiec moge sie mylic ale moze akurat...
  • REKLAMA
  • #7 388625
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3355
    Ten mechanizm posiadały stare GoldStary, tak magnetowidy, jak i też odtwarzacze. Np. model magnetowidu GoldStar GHV1266. W tym ostatnim to nawet siedzi podany typ zegara. Przełącznik funkcyjny ma numer wg. Koeniga 16110.
  • #8 388678
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    :arrow: peter falk
    I to się zgadza (również GHV1245), ale przełącznik funkcyjny jest już nieosiągalny, chyba że ze staroci, na giełdzie.

Podsumowanie tematu

✨ Układ M50754-363SP stosowany był w magnetowidach i odtwarzaczach klonowanych marek, takich jak Supra, która korzystała z mechanik firm FUNAI, SAMSUNG, ORION. Przykładowo, model Supra SV-2000II był klonem Orion VH-897RC. W bazie nie znaleziono dokładnego schematu dla M50754-363SP, jednak podobny układ M50754-686 występował w magnetowidzie Sanyo VHR-3100, którego schemat jest dostępny na Elektrodzie. Mechanizm z uszkodzonego magnetowidu Supra SV 2100 jest trudny do jednoznacznej identyfikacji, ale przypomina rozwiązania stosowane w urządzeniach Panasonic oraz starych magnetowidach GoldStar, np. model GHV1266 i GHV1245, gdzie występował podobny typ zegara i przełącznik funkcyjny o numerze Koenig 16110. Przełącznik funkcyjny może być trudny do zdobycia i często pochodzi ze staroci lub giełdy elektronicznej. Czyszczenie styków switcha poprawia działanie funkcji, a drobna regulacja położenia przełącznika może stabilizować pracę zegara.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA