logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV PHILIPS 28PW9527/12 nieostry zielonkawy obraz i poziome l

pawel_tom 10 Cze 2007 09:57 1548 3
REKLAMA
  • #1 3970037
    pawel_tom
    Poziom 11  
    Witam,
    Czy Koledzy mozecie podpowiedziec i oszacowac koszty naprawy. Jestem raczej niedoswiadczonym uzytkownikiem.
    Uszkodzenie wyglada w ten sposob, ze obraz jest nieostry zielonkawy z poziomymi liniami jasno zielonym, w czesci centralnej nieco zwezonymi o ksztalcie )(. Kolory sa bardzo blade. Obraz taki tez jest na kanalach "niebieskich" czyli EXT,SIDE.
    W momencie wlaczenia od razu pojawia sie zielony obraz, poczatkowo tylko w gornej czesci (gorna polowa zielona, dolna czarna) - gdy tv byl sprawny w tym momencie obraz byl czarny. Pozostale funkcje tv sa ok.
    Usterka prawdopodobnie (?) powstala tuz po odlaczeniu laptopa od zlacza SIDE (3x cinche composite + stereo).
    Czy taka usterke mozna naprawic "na miejscu" czy nalezy zawiezc tv do serwisu.
    Dziekuej i pozdr, PawelT
  • REKLAMA
  • #2 3970074
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam.Moim skromnym zdaniem uszkodzeniu mógl ulec kineskop i jeżeli jest on typu ESF to niestety ratuje go tylko wymiana lub regeneracja.Lecz aby być pewnym należy dokonać pomiarów emisji kineskopu.Najlepiej będzie jak skorzystasz jednak z warszatu-serwisu.pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 3972180
    pawel_tom
    Poziom 11  
    Witam! Chyba dostalem przedwczesnie prezent na Dzien Ojca! Poprzedni post napisalem rano po wieczornej "wpadce", a dzisiejszego popoludnia obraz byl OK !! Nic nie dotykalem, nawet nie zdazylem zdjac obudowy - "ruki swabodne" !
    W tej radosci "dreczy" mnie pytanie: co bylo powodem? Czy ktorys wzmacniacz sie "nasycil" w torze wizji? Czy moze niestety jest to pierwsza czkawka kineskopu?
    Pozdr i wszystkim zycze takich napraw!
    PawelT
  • #4 4017892
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Ponieważ jest to Philips powyżej 25" to objawy wskazują na uszkodzenie kineskopu (duże kilku letnie kineskopy Philipsa są mocno zawodne). Najczęsciej przywierają wyrzutnie zielonego i czerwonego koloru. Na Elektrodzie jest opis jak usunąć tą usterkę ale wtej chwili nie mogę jej zlokalizować.
    Pozdrawiam.

Dodano po 14 [minuty]:

Poczytaj tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic240976.html
    Skorzystałem nie raz z metody wyżażania wyższym napięciem i kineskopy pracują poprawnie.
    Pozdrawiam.
REKLAMA