weż eletrolit np:10mikro/350 -na ładuj napieciem 100-200V i przyłuż do tych nóżek.
I tak nie masz nic do stracenia -dawniej dużo tak się ratowało kineskopów zwłaszcza w Rubinach
Witam. To co radzi marpiasek zastosuj jako ostateczność (ryzyko przepalenia grzałki nawet po zwarciu jej wyprowadzeń), wcześniej daj zamiast oporu w żarzeniu R- 8,2 -10 OHm ,( te kiniole padają bo są zamocno żarzone ) , połóż TV na twarz i przy odpalonym TV obstukaj delikatnie szyjkę do skutku.
mam uwalonego panasonika 100hz kompletny z niemiec do naprawienia za 200zeta polczyn zdroj zachodniopomorskie z dobrym kineskopm brak zwarcia dobra emisja. a co do twojego to odlacz zarzenie i wg.rysunku
Zrób tak jak pisze Marek777 nie pomoże to zastosuj
mój sposób możesz próbe zrobić z 1mikro .
przeciesz chcesz naprawić -normalnie to się wymienia kineskop - 1mikro nie spali żarzenia ani 10 przypadki bywały z 100-220mikro/300V.
nawszelki wypadek w czasie regeneracji zewżyj żarzenie.
Sprawdzona metoda na te kinole to :położyć na twarz, żarzenie ok.11V napięcia stałego z jakiegoś zasilacza ,czas żarzenia ok. 2 godziny ,czekamy po odłączeniu żarzenia ok. pół godziny w tym położeniu (nie ruszać) i wszystko powinno wrócić do normy
stary temat ale warto podkreślić chyba fakt że nikt nie zauważył, że kolega któy rozpoczął w/w temat uszkodził sobie dobry kineskop ponieważ źle policzył piny...
wg: mnie opis pinów na tym cokole usterkowego kineskopu Philipsa A68ESF002X11 ( który u mnie siedzi w 29PT5302/58 )
wygląda następująco:
4- masa
5- siatka 1 (G1)
6- katoda Green
7- siatka 2 (G2)
8 -katoda Red
9-10 - żarzenie
11 - katoda Blue
12 - masa
pin 12, 4 i 5 są zwarte, a nie 5 i 6 natomiast katoda R to 8pin
stąd mój wniosek,
trzeba poprostu dokładnie obejrzeć cokół.
jeśli się mylę to proszę o uwagi