logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Westa TC405 - TV włącza się od razu, brak reakcji na pilota i klawiaturę

stereoo 10 Cze 2007 22:21 1410 10
REKLAMA
  • #1 3972379
    stereoo
    Poziom 23  
    Ocena: 16
    witam!
    Odbiornik trafił z uszkodzonym bezpiecznikiem 315mA na module(ZG2032) przekażnika i 5Volt.
    Po wymianie bezpiecznika TV włącza sie,ale nie do stanu czuwania tak jak powinien a od razu do trybu pracy jednakże oprocz matowego świecenia ekranu nie dzieje sie nic.
    Brak reakcji na polecenia z pilota i klawiatury lok .
    Napięcie +5v prawidłowe i dochodzi do procesora.
    kondensatorki 2x100p na module TXT wymienione.
  • REKLAMA
  • #2 3972612
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Przed wymiana kondensatorków mierzyłeś napięcia na szynie? Nie jest blokowana przez pamięć itp.?
  • REKLAMA
  • #3 3972619
    warszaw
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Uszkodzony OZS . Do wymiany pamięc lub procesor. (Zacznij od pamięci mniejszy scalak łatwiej wymienić ). Pozdrawiam warszaw.
  • REKLAMA
  • #5 3973910
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    stereoo napisał:
    Po wymianie bezpiecznika TV włącza sie,ale nie do stanu czuwania tak jak powinien a od razu do trybu pracy jednakże oprocz matowego świecenia ekranu nie dzieje sie nic.

Odłącz OZS od reszty układu, pozostawiając wyłącznie zasilanie 5V i wtedy "na sucho" możesz sprawdzić czy działa ON/OFF i napięcia na magistrali.
  • #6 3975380
    tomcio
    Poziom 26  
    Ocena: 82
    Txt to może odłączyć poprzez wyjęcie wtyczki, ale wydaje mi się ze to nie ma związku.
    Jak wyjmiesz wtyczkę od OZS do txt nie masz txt, ale tv działa prawidłowo, prosty sprawdzian.
    Jeśli załącz ci się od razu to sprawdź "gotowość, czy nie masz "zwartego" przekaźnika, może być i z procesora ale nie koniecznie.
    jakie masz napięcie zasilania procka ?
    Jest 5V?
    Pozdrawiam
  • #7 3975883
    ciesla
    Poziom 24  
    Ocena: 127
    Miałem podobny przypadek.W moim tv był walnięty procesor.Posprawdzaj również elementy w korekcji
  • #8 4018736
    piotrglottroter
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    witam,
    proponuje zacząć od sprawdzenia tranzystora na module(ZG2032)
    przez niego przychodzi polecenie do załączenia przekaznika.
  • REKLAMA
  • #9 4019063
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Pewnie telewizor już dawno naprawiony, a my tu się prześcigamy w radach. proszę autora tematu, aby zareagował, lub zamknął temat.
  • #10 4019088
    stereoo
    Poziom 23  
    Remeknapr napisał:
    Pewnie telewizor już dawno naprawiony, a my tu się prześcigamy w radach. proszę autora tematu, aby zareagował, lub zamknął temat.

witam:-)
    po części jest to racją,ale informacje przydadzą sie gdy temat wróci na stół...ten egzemplarz ma czas, a z czegos trzeba zyć:-)
    Oczywiście napisze o dokonaniach chociaż niektore porady juz wykorzystałem i...kiszka,ale nie tracę nadziei.
    pozdrawiam kolegów
  • #11 4038335
    stereoo
    Poziom 23  
    warszaw napisał:
    Uszkodzony OZS . Do wymiany pamięc lub procesor. (Zacznij od pamięci mniejszy scalak łatwiej wymienić ). Pozdrawiam warszaw.

zdobyłem i wstawiłem PCA84C640P/030 od tego momentu odbiornik działa poprawnie tak więc wykonałem tylko niezbedne regulacje ramki oraz ostrości i zamknąłem temat:-)
    dziekuję kolegom za pomoc i...cierpliwość:-)

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Westa TC405 po wymianie uszkodzonego bezpiecznika 315mA na module ZG2032 włącza się od razu do trybu pracy zamiast do stanu czuwania, jednak ekran pozostaje matowy, a urządzenie nie reaguje na pilota ani klawiaturę lokalną. Napięcie +5V jest prawidłowe i dociera do procesora. Wymieniono kondensatory 2x100pF na module TXT. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie napięć na szynie, elementów układu resetowania, tranzystora na module ZG2032 oraz odłączenie modułu OZS w celu testów. Podejrzewano uszkodzenie pamięci lub procesora, a także możliwe zwarcie przekaźnika. Ostatecznie wymiana procesora na PCA84C640P/030 przywróciła prawidłową pracę odbiornika, po czym wykonano regulacje ramki i ostrości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA