logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować serwer na Celeron 300A z 256MB RAM do pobierania i udostępniania?

arkuz 10 Cze 2007 22:48 1467 7
REKLAMA
  • #1 3972503
    arkuz
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Jest komputerek celeron 300A, 256 Mb ramu, dysk 4,3, grafika S3 VGA,
    chciałbym aby na tym czymś chodził emule, bitcomet (albo coś innego do torentów) i aby można była ściągać z serwerów (rapidshare, megauplaud, itp.). Ma to roździelaś sygnał na drugi komputer z XP. Po instalacji chciałbym sterować tym z tego drugiego kompra. Czy jest to możliwe i na czym?
    Jeżeli chodzi o linux to jestem laikiem ale chciałbym się nauczyć.
    Jeśli ktoś chce napisać: nie zaczynaj..., poczytaj zanim zapytasz..., google..., niech sobie daruje czytałem, mam mętlik w głowie, próbowałem z założeniem serwera wg opisu na elektrodzie nie udało się, SUSE 10.XX czhodził za wolno.
    Z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 3972528
    Oberon
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    No powiem krótko : dużo roboty przed tobą (czytania bo samo ustawienie to raczej niewiele miałem tego nie pisać ale musiałem :D ) ok do rzeczy:

Jezeli chodzi o sciaganie to Mldonkey odpalasz na tym kompie który dzieli i łaczysz sie przez telnet albo www(przeglądarke) i obsługujesz dość prosta sprawa ale wymaga poczytania :D obsługuje wiele sieci: torent, Directconnect, emule itp

Co do podziału to również trzeba poczytać i odpowiednio skonfigurować (choc to mała sieć wiec zawiele komplikacji nie będzie ) routing pakietów :D

Tu mozesz poczytac: http://www.linux-serwer.info/content/view/42/1/ i po wpisaniu linux router w google równiez :D

Oczywiscie linux do tego jest bardzo namiejscu :idea: :D

czolem
    Oberon
  • REKLAMA
  • #3 3972552
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Sprawdz Windows XP - jak ma tylko sciagac i udostepniac. Bez problemu z konfiguracja i dostepnoscia aplikacji. Zarzadzanie przez "remote desktop" i udostepnienie przez windowsowe udostepnianie (SMB).
  • #4 3972576
    arkuz
    Poziom 13  
    Platon
    dysk jest troszke mały, chodzi mi także o stabilność.
  • #5 3972606
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, mógłbyś spróbować z Linuksem, nadałby się do tego celu idealnie. Ale żeby to działało sprawnie, nie należałoby instalować środowiska graficznego. Dzięki temu system będzie działał dużo szybciej i stabilniej - kontrolowałbyś zdalnie, przez konsolę (na Windows zainstalowałbyś sobie Putty). Jedyny problem to rapidshare, bo do tego konieczna jest graficzna przeglądarka. W każdym razie stawiając taki serwer nauczyłbyś się bardzo dużo. Z dystrybucji na serwer polecałbym Debiana, Gentoo i Slackware, a skoro zaczynasz, to może zostaw Gentoo na później.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • REKLAMA
  • #6 3972649
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Co do pobierania z emule/torrent/rapid itp. nie ma problemu (no chyba, że miejsce na dysku, ale możesz coś dokupić). Ja mam na podobnej, konfiguracji postawiony program Ultra VNC za pomoca, którego administruje emulem/utorrentem/bearshare/flashgetem. A co do podziału to można chyba użyć Bandwidth Controllera
  • REKLAMA
  • #7 3972709
    LashloE
    Poziom 13  
    Aby korzystać z przeglądarki graficznej nie trzeba mieć zainstalowanego środowiska graficznego. Wystarczą podstawowe paczki X11 i jakaś przeglądarka. Potem do ~/.xinitrc dopisać polecenie odpalające przeglądarkę. Choć właściwie mały WM by nie zjadł dużo miejsca.

Ja bym w tej roli na tym kompie widział NND albo debiana. Z getoo i slackware nie ma co się męczyć a suse i podobne klikacze to muły .
  • #8 3975267
    arkuz
    Poziom 13  
    Zdecydowałem się na razie na nnd i już problemik, jak zmienić adres karty mac adres przedewszystkim gdzie? Połączenie z internet jest uzależnione od tego w debianie znalazłem i zmieniłem tu nie mam pojęcia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji serwera na komputerze z procesorem Celeron 300A, 256 MB RAM i dyskiem 4,3 GB do pobierania i udostępniania plików przez sieć, zdalnego zarządzania oraz rozdzielania sygnału na drugi komputer z Windows XP. Proponowane rozwiązania obejmują użycie systemu Linux bez środowiska graficznego dla lepszej wydajności i stabilności, zdalne sterowanie przez konsolę (np. Putty) oraz wykorzystanie programów takich jak Mldonkey (obsługujący sieci torrent, eMule, DirectConnect) do pobierania plików. Wskazano również możliwość użycia Ultra VNC do zdalnej administracji aplikacjami Windows (eMule, uTorrent, BearShare, FlashGet) oraz Windows XP jako prostszą alternatywę z wbudowanym udostępnianiem SMB i zdalnym pulpitem. Poruszono kwestie konfiguracji routingu i kontroli pasma (Bandwidth Controller). Dyskusja zawiera sugestie dotyczące dystrybucji Linuksa: Debian, NND, Slackware, z odradzeniem SUSE ze względu na wolne działanie na słabym sprzęcie. Wspomniano o problemach z obsługą Rapidshare ze względu na wymóg przeglądarki graficznej, którą można uruchomić bez pełnego środowiska graficznego, instalując podstawowe pakiety X11 i lekkie menedżery okien. Autor zgłaszał trudności z konfiguracją adresu MAC w NND i połączenia internetowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA