logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki Linux na serwer zdalny na Celeron 400MHz, 64MB RAM, 3GB HDD?

mole_exterminator 02 Cze 2006 20:19 1634 6
REKLAMA
  • #1 2690990
    mole_exterminator
    Poziom 1  
    Ostatnio dostałem komputer celeron 400 za dość niską cenę i chcę, aby stał w mieszkaniu mojej siostry i ściągał pliki, ale żebym miał do niego dostęp przez internet (mieszkam około 30 km od mieszkania siostry, zaglądam tam dość rzadko), komputer raczej nie będzie używany do innych rzeczy w tym czasie. Chcę na nim zainstalować system linux. Dotychczas nie używałem linuxa, ale z własnego doświadczenia wiem, że windows raczej się do tego nie nadaje :D

Wymagania:
    - działanie przez kilka tygodni (jeśli elektrownia pozwoli... ;) ), non-stop połączony do internetu, z włączonym ściąganiem plików (aster, połączenie współużytkowane z komputerem z win xp)
    - odczyt formatu plików ntfs (przenośny dysk)
    - możliwość sterowania komputerem przez internet (vnc)
    - w miarę płynne działanie na komputerze: Celeron 400MHz, 64MB RAM, 3GB HDD, z podłączonym zewnętrznym dyskiem (USB)
  • REKLAMA
  • #2 2691760
    tomek-o
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Z własnego doświadczenia na taki serwer polecam system OpenBSD. To mały i szybki system o bardzo wysokim poziomie bezpieczeństwa - na dodatek o bardzo dobrej stabilności. Pod tymi względami zdecydowanie wyprzedza Linuksa. Spełnia wymagania (nfts trzeba niestety dokompilować do jądra). Natomiast nie ma wizardów, konfiguratorów, a instalacja jest CIĘŻKA (choć do przejścia, jak się przeczyta manual). Jest to system typu postawisz - działa. Ale początkowa konfiguracja dla początkującego użytkownika może być nie do przejścia.

Druga propozycja, chyba dużo lepsza, to Slackware. To także system, który po skonfigurowaniu będzie dobrze działał. Konfiguracja jest także bez konfiguratorów, ale dosyć prosta, wszystko co trzeba jest w standardzie, instalacja jest prosta i intuicyjna. Co ważne - także ten system nie ma tendencji do padania bez przyczyny. Instaluje się mniej więcej to, co jest potrzebne.

Trzecia propozycja to OpenSuSE. To taki mocno graficzny system, gdzie wszystko wyklikasz, ale... Tego typu systemy łatwo skonfigurować, ale gdy coś się zacznie sypać... Potrafią też paść bez przyczyny, np. podczas automatycznej aktualizacji.

Trudno coś doradzać. Im lepiej system będzie się sprawował, tym trudniej będzie go zainstalować i skonfigurować. Im łatwiej będzie się go instalowało, tym potencjalnie więcej problemów będzie sprawiał.
  • REKLAMA
  • #3 2691856
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Nie wiem dlaczego uparles sie na linuxa. Windows bez problemu sobie poradzi, i spelnia twoje wymagania. Poza tym jest prosty w instalacji i znasz jego obsludze.
  • REKLAMA
  • #4 2693004
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 260
    Zgadzam się z Platonem.
    Poza tym na dysk 3GB nawet przy jakieś minidystrybucji chyba niewiele ściągniesz ( 2 filmy !?) .
    Chyba, że już sprawdziłeś, że po zaistalowaniu np.XP zostało Tobie 1,7Gb wolnego miejsca.

Do tego tak jak pisze tomek-o zachodzi zależność, że im mniejszy Linuks tym bardziej "obdarty" z grafiki i wszystko trzeba robić w trybie znakowym. Bardziej przyjazne, graficzne dystrybucje zajmują już sporo miejsca chociaż przy FluxBoxie wcale tak nie jest.

Może by trzeba samemu wysmażyć jakiś Knoppix`owy LiveCD startowalny z CD-ROMu? To też jakieś rozwiązanie.

Pozdr
    Przemo
  • REKLAMA
  • #6 2694835
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 260
    Yorguś można o tym poczytać ale to nie na ten komputer i do tego celu.
    Jeżeli mole_exterminator ma możliwość wpięcia do tego kompa zwykłego kabelka LAN zakończonego RJ45 a nie korzysta z modemów ADSL to od razu proponuję Damn Small Linux`a.
    Po instalacji na dysku ok. 100 Mb ale trzeba zobaczyć czy pójdzie na tym coś do P2P bo tego na sobie nie sprawdzałem.

Dzisiaj gdzieś czytałem, że pojawia się mnóstwo nowych niekompatybilnych ze sobą dystrybucji Linuksa, może wobec tego rozpocząć przygodę od czegoś co jest w miarę nienajgorzej opisane na Forum dystrybucji.

Na ciekawostki a nawet własne dystrybucje przyjdzie jeszcze czas.

Pozdrawiam
    Przemo
  • #7 2695140
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    witam,
    proponuje red hat 6.2 - stara wersja , ale wystarczajaąc (mało miejsa zajmuje na hdd)
    Można też użyć werscji na dyskietce, co zwolni calkowicie dysk do zgrywania.

yaqt

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru systemu operacyjnego Linux lub alternatywy na serwer zdalny o bardzo ograniczonych zasobach: procesor Celeron 400MHz, 64MB RAM, 3GB HDD oraz zewnętrzny dysk USB. Wymagania obejmują stabilne, ciągłe działanie z dostępem przez internet (VNC), obsługę systemu plików NTFS oraz możliwość pobierania plików. Propozycje systemów to m.in. OpenBSD – lekki, bezpieczny i stabilny, lecz trudny w instalacji i konfiguracji dla początkujących; Slackware – prostszy w instalacji, stabilny, bez nadmiaru oprogramowania; OpenSuSE – bardziej graficzny, ale może być zbyt zasobożerny; Damn Small Linux – minimalna dystrybucja Linuksa zajmująca około 100MB na dysku, odpowiednia dla starszego sprzętu; Red Hat 6.2 – starsza wersja, zajmująca niewiele miejsca, dostępna także w wersji instalacyjnej na dyskietkach. Wskazano również, że Windows XP może spełnić wymagania, choć autor preferuje Linux. Zwrócono uwagę na ograniczenia pojemności dysku i konieczność pracy w trybie tekstowym przy minimalnych dystrybucjach. Sugerowano także zapoznanie się z materiałami edukacyjnymi o Linuksie przed instalacją.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA