logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows XP na HP nx7300 - brak wykrywania dysków, sterowniki SATA?

dj.mach 11 Cze 2007 13:45 2793 9
REKLAMA
  • #1 3973672
    dj.mach
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Witam, kupiłem nowego nooteboka na którym byla zainstalowana Vista ale po instalacji sterwoników niebieski ekran i nic sie niedalo zrobić anwet tryb awaryjny nie pomógł . Urzyłem zaisntalowanego programu Recover system ale nie przywrócił systemu bo niebyło obrazu tylko sformatował dysk. Nie dostałem żadnej płyty w zestawie.Miałem Xp prof w domu ale niemozna go zainstalowac na lapku bo niwykrywa dysków. Co dalej?? Skąd wziac instalke, albo drivery do dysku
  • REKLAMA
  • #2 3973712
    basman123
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Pierw popraw bledy.
    Po drugie spobuj ustawic w laptopie bootowanie z CD w pierwszej kolejnosci. Wtedy bedziesz mogl zainstowac cokolwiek
  • REKLAMA
  • #3 3973759
    dj.mach
    Poziom 17  
    Za błędy przepraszam, botowanie już dano ustawiłem instalator Win xp się odpala ale potem nie wykrywa dysku i niema na czym instalować. Podczas ładowania plików naciskam f6 aby zainstalowć kontrolery raid i scsi. Później sie pyta o dodatkowe sterowniki pamięci masowej i chce czytac z dyskietki ale niemam stacji dyskietek w lapku ino dvd

Instalacja Windows XP na HP nx7300 - brak wykrywania dysków, sterowniki SATA?
    TONI_2003
  • #4 3973899
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Niech kolega poszuka o instalacji Windowsa XP na dysku Sata. Wyszukiwarka nie gryzie, a napisano już o tym chyba wszystko.
  • REKLAMA
  • #5 3973960
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    Musisz zintegrować sterowniki SATA z instalką Windows i po tym zabiegu windows powinien sie zainstalować poprawnie.
  • #6 3974995
    dj.mach
    Poziom 17  
    Wiecie może skąd ściągnąć viste home basic bo mam klucz naklejony na noteboku wiec wystarczyło by zassać
  • #7 3975614
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    Ja mam lapka nx7400 z systemem Win XP. Zrobiłem sobie kopie partycji recovery na płyty DVD, bo można bylo to wykonać raz. Ale również skontaktowałem sie z firmą HP, powiedziałem że system na lapie mi padł, a kopia systemu nie została zrobiona i proszę o przysłanie płytek z systemem. Przyjęli zamówienie i do dwóch tygodni miałem płytki z systemem, oczywiście za darmo.
  • #8 3976037
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    dj.mach napisał:
    a wiecie może skąd ściągnąć viste home basic

Tego systemu operacyjnego się nie zasysa tylko kupuje.
    Czy życzy sobie kolega adresy sklepów?
    Za błędy proszę nie przepraszać, tylko je poprawić.
    Niniejszym zobowiązuję kolegę do dokonania tej czynności.
    Dokumentacje komputerów nie służą do podkładania pod nogi stołu lecz do czytania. Gdyby kolega zapoznał się z nią PRZED działaniami "na macanego" to nie byłoby na forum tego watku.
  • REKLAMA
  • #9 3976280
    tagan870715
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Co do dokumentacji do notebooka, też posiadam hp tylko inny model, i w dokumentacji były w zasadzie tylko licencje, i inne bzdury które nic nie mówiły o instalacjach ani ustawieniach laptopa, wszystkie instrukcje które mnie interesowały musiałem ściągnąć z sieci... a co do instalacji systemu wyczytałem gdzieś że lapki hp mają w biosie opcje ukrywania dysków (czy coś w tym stylu)...
  • #10 3976312
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    :arrow: dj.machInstalacja Windows XP na HP nx7300 - brak wykrywania dysków, sterowniki SATA?
    Udzielam ostrzeżenia nr. 1 za punkt regulaminu 6.
    Nadmienię że nie zwalnia to kolegi od poprawienia wszystkich postów w tym temacie! Niezastosowanie się do tego za skutkuje dalszymi sankcjami regulaminowymi.
    TONI_2003

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji systemu Windows XP na laptopie HP nx7300, który fabrycznie miał zainstalowaną Vistę. Po próbie instalacji XP system nie wykrywa dysku twardego, co uniemożliwia instalację. Przyczyną jest brak sterowników kontrolera SATA w standardowej instalacji Windows XP. Rozwiązaniem jest integracja (tzw. slipstreaming) sterowników SATA z instalatorem XP lub użycie opcji F6 podczas ładowania instalatora, aby dołączyć sterowniki z dyskietki, jednak laptop nie posiada stacji dyskietek, co komplikuje sytuację. W dyskusji sugerowano poszukiwanie sterowników SATA do integracji z instalatorem oraz kontakt z producentem w celu uzyskania nośników systemowych. Wspomniano także o możliwości zamówienia płyt z systemem od HP, które mogą być dostarczone bezpłatnie po zgłoszeniu problemu. Dodatkowo poruszono kwestie ustawień BIOS-u, takich jak kolejność bootowania oraz ewentualne ukrywanie dysków, które mogą wpływać na wykrywanie nośników podczas instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA