logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować mobilny rozdzielacz RS-232 na mikrokontrolerze z buforem?

miniu973 11 Cze 2007 13:47 4659 6
REKLAMA
  • #1 3973677
    miniu973
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    mam nastepujacy problem. Pracuje nad pewnym projektem, w ktorym bedzie wykorzystane maksymalnie 5 urzadzen z interfejsem RS-232. Potrzebuje podlaczyc te urzadzonka do komputera. Problem w tym ze caly sprzet musi byc mobilny a wiec musze korzystac z laptopa. W laptopie niestety mam tylko jeden port COM wiec wszystkich na raz nie podlacze. Doszedlem do wniosku ze najlepiej by bylo wykonac prosty przelacznik na mikrokontrolerze. On by byl podlaczony do komputera a cala reszta urzadzen do niego. Na odpowiednia komende z komputera do kontrolera przelaczalby zrodlo transmisji. Dodatkowo taki przelacznik musialby byc wyposazony w bufor (min. 1KB/port) transmisji poniewaz te 5 urzadzen do niego podlaczonych nadaje nonstop i nie chcialbym utracic zbyt duzej ilosci danych. Czy wiecie moze cos o takim lub podobnym urzadzeniu? Ewentualnie jak sie do tego zabrac. Jestem programista ale elektronika to dla mnie prawie czarna magia.

Pozdrawiam
    miniu973
  • REKLAMA
  • #2 3973863
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Prościej, funkcjonalniej i pewnie taniej będzie wykorzystać 4 przejściówki USB-RS232 i HUB USB.
    Będziesz miał wtedy cały czas komunikację z wszystkimi urządzeniami.

Ewentualnie może być też wieloportowa karta PC CARD.
  • REKLAMA
  • #3 3973943
    miniu973
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Tez o tym myslalem. Nie wiesz moze jak taka przejsciowka wyglada od strony programowej? Czy po podlaczeniu takiej przesciowki mozna bez problemu nadac jej nazwe portu np COM1 itp?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3974421
    bulba1
    Poziom 24  
    Ocena: 60
    Mozna jeszcze próbowac na RS-485
    Przejsciówki z USB sa bez problemu z RS-232 na RS-485 też a mozna do jednej szyny dopiac chyba 16 urzadzeń i sterowac nimi z jednego kompa (ustawia się adresy w urzadzeniach)
    Jeżeli chodzi o przejścowki USB RS-232 to tez dobry pomysł ale każda musi miec inny numer com ustawiony - da się zzmienić w ustawieniach menadżera urządzeń. I jszcze jedno sa rózne przejściówki niektóre są "niepełne" maja tylko Rx Tx - to trzeba sprawdzic .
    Jeżęli chodzi o karty PCMCI jedno czy wieloportowe to też sa rózne , ja znam tylko jedna naprawde dobrą bo ma pełna sprzętową obsługe RS-232 i do tego jest jedyna jaka ma sterownik dla DOS - a jest to karta ARGOSY z tym, ze ni ewiem czy jest wiecej niz 2 portowa (1 i 2 portowe widziałem i uzywałem).
    Jeżeli ni epotrzebujesz pełnej obsługi sprzetowej to mozna inne np. ST-LAB które sa tańsze
  • #6 3974838
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Ile się nie mylę to przejściówki RS232<->USB podobnie jak LPT<->USB tylko emulują post, tzn. nie ma on adresu typu 3F8, także programy odwołujące się do coma przez bios nie zadziałają. Taj wady nie mają karty PCMCIA, z tym że są one zleksza drogie
  • #7 3976579
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Wada nie posiadania adresu i przerwania przypisanego do konkretnego portu COM dotyczy tylko starszych programów z czasów DOS'a.

W tym przypadku będzie to nowy program.

Karty PC CARD tylko te droższe (np. Agrossy) mają takie adresy i przerwania.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia do laptopa maksymalnie pięciu urządzeń z interfejsem RS-232, przy ograniczonej liczbie portów COM. Zamiast budować własny mobilny rozdzielacz RS-232 na mikrokontrolerze z buforem, zaproponowano wykorzystanie przejściówek USB-RS232 wraz z koncentratorem USB, co umożliwia jednoczesną komunikację ze wszystkimi urządzeniami. Przejściówki te są wykrywane przez system jako porty COM i można im przypisać numery portów w menadżerze urządzeń. Polecono szczególnie przejściówki oparte na chipach Prolific. Alternatywnie zasugerowano zastosowanie interfejsu RS-485, który pozwala na podłączenie do jednej magistrali nawet 16 urządzeń z adresowaniem, co ułatwia sterowanie z jednego komputera. Wspomniano także o wieloportowych kartach PCMCIA, takich jak karta ARGOSY, które oferują pełną sprzętową obsługę RS-232 i sterowniki dla systemu DOS, choć są droższe. Zwrócono uwagę, że przejściówki USB-RS232 emulują porty COM i nie posiadają fizycznych adresów sprzętowych, co może być problemem tylko dla starszych programów działających pod DOS-em. Nowoczesne aplikacje nie mają tego ograniczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA