logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak ograniczenia prądowego w Jabel J-31 po odwrotnym podłączeniu LM324

_barman5 11 Cze 2007 22:53 3888 16
  • #1 3975510
    _barman5
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Witam!
    Mam kit Jabela J-31, mam problem ponieważ nie mam ograniczenia prądowego, napięcie reguluje się normalnie lecz prąd nie, powiedzcie czy jest to możliwe przez to, ze podłączyłem do LM-a odwrotnie zasilanie? dziwi mnie to dlatego, że regulacja napięcia działa a w reg. prądu nawet dioda nie chce zaświecić, więc kupić nowego LM324?
    Pozdrawiam!
  • #2 3975561
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Skoro odwróciłeś zasilanie LMowi to prawie na pewno go uszkodziłeś. Elektronika nie lubi takich "eksperymentów". Wymień LMa, bo to niewielki koszt i sprawdź wszystkie elementy z nim współpracujące (rezystory, elektrolity).
    Pozdrawiam.

Dodano po 1 [minuty]:

Może LM uszkodził sie częściowo i dlatego coś działa ( nie mam schematu J31).
  • #3 4067857
    _barman5
    Poziom 20  
    Witam ponownie,
    zmieniłem LM'a i teraz mam max. napięcie na wyjściu, po włożeniu starego-to samo, gdy wyjmę go całkiem też mam max. U na wyj. Czy możliwe, że mam za duże napięcie - 30V po wyprostowaniu i wygładzeniu, możliwe że to przez to?
    sprawdzałem już kilka razy luty i nic nie zauważyłem.
  • #4 4072440
    gart62
    Poziom 31  
    Witaj!
    Sprawdź element wykonawczy, czy czasem nie ma zwarcia. Może pod napięciem źle pracuje a na mierniku jest dobry (czasami uszkodzone półprzewodniki tak mają).
    Pozdrawiam.
  • #5 4542895
    _barman5
    Poziom 20  
    Witam!
    Wracam ponownie do tematu,
    Włożyłem już chyba z 5 różnych LM324, poprawność całego układu też sprawdzałem dziesiątki razy i cały czas nie ma żadnej regulacji - na wyjściu jest max. napięcie i się ono nie zmienia gdy jest włożony lub gdy nie ma LM-a, pomóżcie bo i tak już płytka jest nieźle popalona i nie chce dalej przelutowywać elementów.
    Pozdrawiam!
  • #6 4557074
    gart62
    Poziom 31  
    Witaj ponownie!
    Znalazłem schemat tego zasilacza i patrząc na niego można stwierdzić, że po wyjęciu LM324 tranzystory wykonawcze T1/T2 (układ Darlingtona) nie będą wysterowane a więc na wyjściu zasilacza nie powinno być żadnego napięcia. Prawdopodobnie Masz uszkodzony jeden lub obydwa te tranzystory. A może zrobiłeś gdzieś przez przypadek dodatkowe "obejście" czyli zwarcie. Pamiętaj, że elementy półprzewodnikowe dobre na mierniku to nie zawsze znaczy: dobre w rzeczywistości. Zwłaszcza te po przegrzaniu lub zwarciu.
    Pozdrawiam.
  • #7 4558676
    _barman5
    Poziom 20  
    Witam!
    Wydrukowałem sobie jeszcze raz płytkę, lecz tą http://www.elektroda.net/warsztatowe/wzoryplytek/zasilaczstab0-30v3a_pcb.gif (ta z Jabela była licha i ścieżki szybko się odrywały).
    Przy montażu zauważyłem, że zamiast BC337 wstawiłem BD137 a obudowa TO-92 nie ma takich samych jak TO-126 więc tranzystor ten był źle zamontowany i pewnie dlatego było cały czas te napięcie. Muszę jeszcze kupić nowego LM324 i zobaczymy czy zadziała. Jeszcze jedno pytanie, czy w przypadku gdy ten tranzystor był źle podłączony to czy na diodzie zenera nie powinno się odłożyć te 5,6V? Bo u mnie tego napięcia nie było i nie wiem czy też ta dioda nie jest uszkodzona,
    Pozdrawiam!
  • #8 4586326
    gart62
    Poziom 31  
    Witaj!
    Koszt diody jest znikomo mały, więc jeśli nie jesteś jej pewien to dokup nową i po kłopocie. Dioda ta (D5) będzie prawidłowo działa przy sprawnym LMie. Po założeniu układu sprawdź jeszcze raz wszystko i wyczyść płytkę, szczególnie między wyprowadzeniami LMa, z wszelkich naleciałości kalafonii. Pamiętaj, że przepalona kalafonia może się zachowywać jak rezystor.
    Pozdrawiam.
  • #9 4681110
    gart62
    Poziom 31  
    Witaj ponownie!
    I jakie efekty, sukcesy są? Zasilacz ruszył?
    Powiadom o Swoich spostrzeżeniach.
    Pozdrawiam.
  • #10 4681876
    _barman5
    Poziom 20  
    Witam!
    Zamontowałem wszystko na nowej płytce i ruszyło, jednak dziwnie się reguluje napięcie ale to chyba wina potencjometrów, które dostałem z zestawem, są one logarytmiczne... i napięcie reguluje się tylko przez jakieś 30stopni a potem jak kręcę dalej to U jest max.
    A tak poza tym to wszystko ok.
    Pozdrawiam!
  • #11 4684117
    gart62
    Poziom 31  
    Witaj!
    Wymień potencjometr na liniowy, powinno się regulować prawidłowo. Sprawdź obwód regulacji napięcia wyjściowego.
    Pozdrawiam.
  • #12 4753344
    krystian08
    Poziom 16  
    Ocena: 148
    Witam, nie chciałem tworzyć nowego tematu więc się pod to podepnę :) Mianowicie, złożyłem ten zasilacz i też mam problem z regulacją prądu. Przy rezystorze pomiarowym o wartości 1 ohm mogę regulować prąd w zakresie od 90mA do 500mA. Po zmianie rezystora na 0,33ohm (chciałem wyciągnąć z tego zasilacza 3A) regulacja waha się w granicach 500mA-2A. Chciałbym uzyskać regulacje w zakresie 0-3A jeżeli wogóle jest to możliwe, najlepiej bez przełączania rezystorów pomiarowych. Proszę o pomoc
  • #13 4978254
    _barman5
    Poziom 20  
    Witam!
    Mam kolejny problem z tym zasilaczem:
    -gdy mam ustawione napięcie na max, czyli u mnie 29V i podłącze żarówkę 12V 15W to napięcie spada mi do 17V, ograniczenie prądowe się nie włącza, trafo ma 50W (przy podłączeniu żarówki napięcie spada na trafie o około 2V), rezystor pomiarowy 0,175ohm, co może być nie tak?
  • #14 4995618
    krystian08
    Poziom 16  
    Odepnij trafo, podłącz żarówkę i zmierz jakie napięcie masz na nim (tylko na trafie, nie na filtrach za mostkiem)
  • #15 4996064
    _barman5
    Poziom 20  
    Napięcie na trafie spadło o około 2V~, żarówka chwile poświeciła i się spaliła.
    Podłączyłem mocniejszy transformator (ochronny), ustawiłem na zasilaczu 12V i podłączyłem żarówkę 5W, napięcie spadło o 0,6V, (ograniczenie prądowe się nie załączyło). I im wyższe napięcie ustawie tym ono bardziej maleje po podłączeniu żarówki.
    Po wymianie LM'a- to samo.
  • #16 5004932
    krystian08
    Poziom 16  
    Spróbuj zewrzeć R14 drutem i wtedy zbadaj go żarówką
  • #17 5023873
    _barman5
    Poziom 20  
    Zwarłem go i objawy nadal te same.

Podsumowanie tematu

✨ W zasilaczu stabilizowanym Jabel J-31 wystąpił problem z brakiem ograniczenia prądowego po odwrotnym podłączeniu zasilania układu scalonego LM324. Odwrócenie zasilania najprawdopodobniej uszkodziło LM324, co potwierdziła wymiana układu na nowy. Pomimo wymiany LM324, na wyjściu utrzymuje się maksymalne napięcie niezależnie od obecności układu, co wskazuje na możliwe uszkodzenie tranzystorów wykonawczych (T1/T2, Darlington) lub zwarcie w układzie. Błędny montaż tranzystora BD137 zamiast BC337 oraz nieprawidłowe podłączenie obudowy TO-92 zamiast TO-126 również wpływały na nieprawidłową pracę. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana diody zenera, oczyszczenie płytki z kalafonii oraz wymiana potencjometru logarytmicznego na liniowy dla poprawnej regulacji napięcia. Dodatkowo, przy próbie regulacji prądu z rezystorem pomiarowym 0,33 Ω uzyskano zakres 0,5–2 A, co sugeruje ograniczenia konstrukcyjne. Problemy z utrzymaniem napięcia pod obciążeniem (np. żarówka 12V 15W) oraz brak działania ograniczenia prądowego mogą wynikać z niewystarczającej mocy transformatora lub uszkodzeń elementów wykonawczych. Próby zwarcia rezystora R14 nie przyniosły poprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA