logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką przejściówkę 110/220V wybrać do polskiego urządzenia w USA?

fartuch 11 Cze 2007 23:57 8111 4
REKLAMA
  • #1 3975831
    fartuch
    Poziom 11  
    potrzebuje przejsciowke, ktora pozwoli mi podlaczyc polskie urzadzenie w USA. czytalem troche na forum, ale sie pogbilem. jedni polecaja dosc drogi autotransformator inni sama przejsciowke wtyczkowa za grosze. ja mam urzadzenie, ktore potrzebuje zasilania 220, wiec chyba samej przejsciowki nie moge miec, potrzebany jest jakis podwajacz napiecia, dobrze mysle ? czytalem rowniez o ukladach impulsowych i to by byla dobra alternatywa, tylko skad moge wiedziec czy przejsciowka, ktora chce kupic ma uklad impulsowy czy tylko koncowki na 110 i 220 polaczone drutem w srodku ?
    mozna to jakos poznac bez rozbierania przejsciowki ?
    co byscie radzili kupic ?

z gory dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3979857
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Przede wszystkim napisz co to za urządzenie pod względem rodzaju zasilania- jedno napięciowe(np. 220-240V) czy o dowolnym napięciu(np. 100-240V). W tym pierwszym wypadku musi być transformator lub przetwornica(przy małych mocach lepiej spisuje sie transformatorek, przy średnich i dużych przetwornica) a w drugim wypadku lepiej zastosować tanią redukcję do wtyczki.
  • REKLAMA
  • #3 3982165
    fartuch
    Poziom 11  
    jest to ladowarka do akumulatorkow, na obudowie jest napisane 230V 13W , wiec chyba potrzebuje trafa lub przetwornice. z tego co zauwazylem przejsciowki z trafo sa dosc drogie. no i nadal nie wiem jak bez rozkrecania odroznic zwykla wtyczke-przejsciowke od takiej, ktora zawiera przetwornice,bo przeciez uklady impulsowe tez mozna upakowac do malych rozmiarow.
  • REKLAMA
  • #4 3982200
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    najprostszym rozwiazaniem bedzie kupienie transformatora ( taki zwykly ) 110/220V ( jak bedzie napisane 220/110 to tez ok, podlaczysz go odwrotnie ;)

ot i cala filozofia - jesli nie chcesz uzywac go do innych celow to bedzie ono tanie ( kupisz sobie o mocy powiedzmy 15 - 20 W zeby sie nie grzalo i sprawa zalatwiona )

Przetwornicy bym nie ryzykowal bo nie wiadomo jak zareaguje na to przetwornica w ladowarce, niby prostokat jest tolerowany ale czasem ....
  • #5 3982652
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    To jakaś cudowna ładowarka? Przeciętnie dobra kosztuje 20-50 zł; podobny koszt będzie urządzenia, o które pytasz... trzeba je obydwa wieźć(nadbagarz). Sens?
REKLAMA