logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dekoder Polsatu do THOMSON DPL 907VD? Słabe nagłośnienie

jaxuss 12 Cze 2007 10:19 1488 6
REKLAMA
  • #1 3976460
    jaxuss
    Poziom 10  
    Witam, mam pytanie, mam dvd THOMSON DPL 907VD i problem z podłączeniem do niego dekodera polsatu, po prostu nagłośnienie nie działa, poprzez SCART w dekoderze i CHINCH w dvd, próbowałem też przez CHINCH- CHINCH,i wtedy coś słychac, ale tylko jeśli dźwięk dvd jest na maksa,a i tak słychac słabo,i w dodatku słychac też TV, ale w instrukcji dekodera jest , żeby podłączac przez SCART?
    Więc czy to feler fabryczny, czy jakoś jednak można to podłączyc, bo u kumpli na innym typie sprzętu to działa, a chodzi o to, że filmy na TV też są czasem w DOLBY DIGITAL?!
  • REKLAMA
  • #2 3978047
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1095
    Napisz może jaki masz ten dekoder. Może coś w ustawieniach dekodera trzeba zmienić.

Pozdrawiam
    Adam
  • REKLAMA
  • #3 3978418
    jaxuss
    Poziom 10  
    to Samsung DSB-S305G, ale nie podejrzewam go, bo próbowałem tez kiedyś podłączyc magnetowid do kina i też z miernym skutkiem:cry:
  • #4 3978505
    Adam-T
    Poziom 41  
    Trudno coś doradzić, jeżeli podłączałeś przez RCA (chinch) i też nie miałeś dźwięku to: albo źle przełączyłeś thomsona, albo ustawienia w samsungu, albo coś nie halo z thomsonem. Spróbuj może jeszcze coś innego podłączyć do tego thomsona np jakąś mp3 poprzez kabel mały Jack-RCA.

Pozdrawiam
    Adam
  • REKLAMA
  • #5 3979884
    jaxuss
    Poziom 10  
    Tyle że w thomsonie ani samsungu nie ma nic do ustawiania odnośnie dźwięku, po prostu w instrukcji jest "podłącz kable...", tak i tak i już!
    Mógłbym spróbowac z tym MP3, ale nie mam kabla Jack-RCA
    A, i znalazłem jeszcze coś, w info dekodera odnośnie podłączeń, jest tam opisane wyjście "DigitalAudioOut (optyczne) do podłączenia cyfrowego wzmacniacza" i należy je podłączyc do "wejścia Optycznego SPDIF cyfrowego systemu dźwięku", ale nie wiem, co to jest "SPDIF" , no i w thomsonie nie ma takiego wejścia, są tylko SCART I CHINCH
    w wyposażeniu samsunga też nie było takiego przewodu "optycznego"
    jest tam takie małe kwadratowe gniazdko, podświetlone.
    Może wiesz coś na ten temat?
    Chociaż dalej w instrukcji samsunga stoi, że to drugie gniazdo Scart jest właściwym do podłączenia DVD, albo magnetowidu (pierwsze do TV)

Pewnie wyjdzie na to , że to Thomson jest walnięty i tyle!
  • REKLAMA
  • #6 3979926
    Adam-T
    Poziom 41  
    SPDIF --> http://pl.wikipedia.org/wiki/S/PDIF Skoro nie ma go w thomsonie to tego optycznego wyjścia w samsungu do niczego go nie wykorzystasz. Prawdę mówić nie wiem co tu doradzić więcej, chyba tylko tyle, żeby podmienić (dla próby) kable scart i nic innego nie przychodzi mi do głowy. Ewentualnie thomsona do serwisu na sprawdzenie/naprawę tych wejść.

Pozdrawiam
    Adam
  • #7 3979979
    jaxuss
    Poziom 10  
    Próbowałem już podmian na wszelkie możliwe sposoby.Chyba rzeczywiście oddam go so serwisu i już.
    Dzięki!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia dekodera Polsatu Samsung DSB-S305G do odtwarzacza DVD Thomson DPL 907VD, gdzie nagłośnienie działa bardzo słabo lub wcale. Próby podłączenia odbywały się przez złącza SCART i RCA (chinch), jednak dźwięk był słaby lub nieobecny, a dodatkowo słychać było dźwięk z telewizora. W instrukcji dekodera zalecane jest podłączenie przez SCART, natomiast dekoder posiada także wyjście cyfrowe optyczne (SPDIF), które nie może być wykorzystane, ponieważ Thomson nie ma wejścia SPDIF. Próby zmiany kabli i ustawień nie przyniosły poprawy. Wskazano, że problem może leżeć po stronie uszkodzonego wejścia audio w odtwarzaczu Thomson, sugerując oddanie sprzętu do serwisu. Wyjaśniono również, że SPDIF to cyfrowy interfejs audio, który wymaga odpowiedniego wejścia, którego Thomson nie posiada.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA