Witam wszystkich jestem początkującym programistą, i powstał mały problem, otóż potrzebuję dowiedzieć się jak oprogramować, w języku drabinkowym sterownika seri XLe firmy Ge Fanuck seri HEXE220C014-01, protokół komunikacji MODBUS. Chodzi dokładnie o sterownie za pośrednictwem wcześniej wspomnianego sterownika PLC falownika ALTIWAR 31, który współpracuje z sinikiem. chodzi o regulacje prędkości obrotowej silnika. Program piszę w dostarczonym oprogramowaniu przez producenta sterownika Cscape, całość już prawie napisałem, jednak nie umiem wykorzystać MODBUSA do strowania falownikiem, a brakuje już wyjść do sterowania wejściami cyfrowymi w falowniku, wspomniany model posiada dwa przetworniki A/C ale ani jednego C/A więc i ta forma sterowania odpada. Korzystałem z pomocy zawartej w programie, jak i dostarczonej dokumentacji i instrukcji obsługi oprogramowania Cscape znalazłem mnóstwo informacji o protokule MODBUS, jednak nadal nie umiem ruszyć temetu do przodu, pisałem do firmy która nam sprzedała sterownik, ale nie otrzymalismy odpowiedzi jak sobie mamy z tym poradzić. Może ktoś wie jak wykorzystać, ten protokół w sposób praktyczny, do sterowania wcześniej wspomnianego falownika. Bardzo bym się cieszył jakby ktoś miał i mógł podesłać, jakieś przykładowe programiki, bo już naprawdę mi się pomysły wyczerpały, bardzo będę wdzięczny za pomoc z góry dziekuję i pozdrawiam.
Dodano po 2 [godziny] 23 [minuty]:
Widzę że okazał się to trochę trudniejszy temet, udało mi się go rozgryźć pozdrawiam
Dodano po 2 [godziny] 23 [minuty]:
Widzę że okazał się to trochę trudniejszy temet, udało mi się go rozgryźć pozdrawiam